Musea in Oudewater

Museum de Heksenwaag

Eeuwen geleden was Oudewater al internationaal bekend: het was de enige stad in Europa waar mensen die van hekserij werden beschuldigd, konden rekenen op een eerlijke behandeling. In de praktijk kwam het er op neer dat er in Oudewater nog nooit één persoon als heks is veroordeeld. Ga naar museum de Heksenwaag om er van alles over te zien, te horen en te lezen.

Stadsmuseum Oudewater

Op de zolder van het oude stadhuis aan de Visbrug te Oudewater is het Stadsmuseum Oudewater gevestigd. Het biedt de bezoeker een drietal exposities, die allen nog meer inzicht geven van de rijke historie van dit fraaie stadje.

Touwmuseum ‘De Baanschuur’

Ooit was touw slaan de basis van de Oudewaterse economie. Het merendeel van de beroepsbevolking liep over straat met dikke, gele bundels hennep voor de buik. Hieraan ontlenen de inwoners van Oudewater de bijnaam “Geelbuiken”. Ga naar het Touwmuseum ‘De Baanschuur’ om de verbondenheid van Oudewater met touw te beleven.

Koeienmuseum

Midden in het Groene Hart, in Papekop, vind je het Koeienmuseum. Terwijl Nederland toch echt een koeienland is, lijkt dit het enige in zijn soort. Voor wie de koe in het Nederlandse landschap hoog in het vaandel heeft staan, is dit een must.

Speelgoed- en Poppenmuseum

Een bijzonder leuk klein sfeervol museum op een bijzondere plek net buiten Oudewater, waar heel veel te zien valt. De naam Speelgoed- en Poppenmuseum geeft al aan wat er zoal te bekijken is, maar er is nog veel meer.

Emaille Kabinet

Wat ooit begon met de aankoop van een paar emaille voorwerpen, is inmiddels uitgegroeid tot een grote verzameling emaille keukengerei en allerlei gebruiksvoorwerpen uit grootmoederstijd. Het Emaille Kabinet in Linschoten, vlakbij Oudewater, is ontstaan om al dit moois ook met anderen te kunnen delen.