Stadsmuseum Oudewater

Op de zolder van het oude stadhuis aan de Visbrug te Oudewater is het Stadsmuseum Oudewater gevestigd. Dit museum wordt gerund door de Geschiedkundige Vereniging Oudewater. Het biedt de bezoeker een tweetal exposities, die allen nog meer inzicht geven van de rijke historie van dit fraaie stadje.

Oudewater door de eeuwen heen

‘Oudewater door de eeuwen heen’ vertelt het verhaal van de geschiedenis van Oudewater. Vanaf de eerste sporen van bewoning via de middeleeuwen naar de periode van het beleg, de moord en de verwoesting en de wederopbouw tot en met Oudewater in oorlogstijd. Veel voorwerpen ter ondersteuning van deze expositie, zoals archeologische vondsten in Oudewater, documenten en prenten, schilderijen van Oudewaterse schilders en diverse gebruiksvoorwerpen.

De ijzeren eeuw

‘De ijzeren eeuw’, industriële ontwikkelingen in Oudewater’ is zeer de moeite waard! Na het slechten van de wallen aan het einde van de 19e eeuw begint in Oudewater een industriële ontwikkeling. De moderne tijd breekt aan. Er komt waterleiding en ook een gasfabriek. Er zijn scheepswerven en wasserijen. Er is een olieslagerij (de koekenfabriek), de machinefabriek, de houtzagerij, de wagenmakerij, de veevoederfabriek en de melkfabriek…… En dan niet te vergeten was de industrie rond tabak en rond hennep…..

Stadmuseum

Het Stadsmuseum Oudewater is een museum in opbouw. Het is op 11 oktober 2014 officieel geopend door de burgemeester van Oudewater. Het museum wordt georganiseerd vanuit de Geschiedkundige Vereniging Oudewater.

Tijdens deze openingsuren is ook het gehele stadhuis vrij toegankelijk ter bezichtiging, zodat ook het schilderij De Oudewaterse Moord van Dirck Stoop uit 1656 bewonderd kan worden. De toegang is gratis.