Boottocht naar Haastrecht

De-WaterlelieU wordt om 09.45 uur verwacht aan de Noord IJsselkade om in te schepen op ‘De oude Waterlelie’. De oude Waterlelie is een overdekte rondvaartboot. Begin jaren ’60 is het dak van een trolleybus uit 1945 op een Kagenaar gezet en zo kreeg men een overdekte boot met veel ramen. De boot heeft jarenlang in Amsterdam gevaren als “De Waterlelie”. Deze gezellige rondvaartboot beschikt over een verwarming, keuken, toilet en een muziekinstallatie. De ramen aan de zijkanten kunnen naar beneden en het schuifdak kan open, zodat je met warm en zonnig weer lekker ‘buiten’ zit.

Paulina-Bisdom-van-VlietOm 10.00 uur vertrekt De Oude Waterlelie en vaart over de Hollandsche IJssel naar Haastrecht. Aan boord krijgt u 2 kopje koffie of thee met een gebakje. Om 11.00 uur is de ontscheping en gaat u te voet naar Gemaal De Hooge Boezem of naar museum Paulina Bisdom van Vliet. Daar wordt u om 11.15 uur verwacht. De rondleiding duurt ongeveer vijf kwartier.

Het gemaal is in de 19e eeuw gebouwd om te kunnen blijven wonen en werken onder zeeniveau. Het veenweidegebied van West-Nederland is qua waterhuishouding een omgekeerde wereld: de meeste huizen liggen er lager dan de rivieren. Dat is niet altijd zo geweest. Duizend jaar geleden lag alle land nog boven de afwaterende stromen. Hoe heeft dat gebied zo ver kunnen zinken? Welke problemen gaf dat voor de waterhuishouding? Welke vernuftige oplossingen hebben de mensen door de eeuwen bedacht om het water de baas te blijven? En wat is er nodig om in de toekomst de voeten droog te houden? U ziet en hoort het tijdens de rondleiding.

Nadat u genoten heeft van al het moois in het gemaal of museum gaat u naar één van de restaurants voor een heerlijke lunch. U hebt de keuze uit diverse mogelijkheden. De lunch is van 12.45 – 13.45 uur. Voldaan van al het lekkers zorgt u ervoor dat u om 14.00 uur weer bij de boot bent voor de terugvaart naar Oudewater.

  • Start 9.45 uur; eindtijd: rond 15.00 uur.
  • Duur: een kleine dag.
  • Prijs: varieert van € 26,75 tot € 40,00 per persoon, afhankelijk van het aantal personen.
  • Minimaal 20 personen, maximaal 30 personen.