50 Beaufort – Pieter Verhoeve als interviewer

Door: Gerdine van de Ven en Aad Kuiper | Foto’s: Bert van der Horst

Pieter Verhoeve Midland FM met de Burgemeester 28-6-2017 089 (2)De jonge, welbespraakte burgervader van Oudewater is van vele markten thuis! Dat bleek wel weer op 28 juni 2017 waarbij hij live en online maar liefst twaalf mensen heeft geïnterviewd voor Midland FM in het maar liefst twee uur durende programma 50 Beaufort. En dat deed hij met verve!

Midland FM met de Burgemeester 28-6-2017 018 (2)Twaalf gasten waren in de kleine studio aanwezig en dat alles ook nog eens met een temperatuur van boven de dertig graden. In de studio zal het ongetwijfeld nog veel warmer geweest zijn. En ook de inhoud van het programma bestond uit kreten als “warm, saamhorigheid, oog hebben voor elkaar, grote verbondenheid met elkaar” in de Oudewaterse gemeenschap. Overigens was het programma niet alleen via de radio, maar ook via een livestreamverbinding op het scherm te volgen. Maar hoeveel mensen daar gebruik van hebben gemaakt blijft vooralsnog even een raadsel.

Een gemêleerd gezelschap

Het was een gemêleerd gezelschap, Joyce Jacobs (directeur Wulverhorst), Sietze Ypma (huisarts en voorzitter van het Hospice Oudewater), Joost Middelman (voorzitter van de NOVO), Franca van Winkel (directeur Rabobank Utrechtse Waarden), Marc Roemer (wijkagent Oudewater), Roelof de Koning de Gans (predikant), Johan Derksen (voetbal- en blueskenner), Mark van der Wel (verslaggever RTV Utrecht), Koert Westerman (sportverslaggever), Trudie Scherpenzeel (o.a. verslaggever), André Groen (ondernemer en voorzitter van Oranje Boven), Eelke Dekens (EHBO Oudewater), Jacques Zanen (stadsgids, STRO), Bas Pietersen (The Alignment House, een adviesbureau), René Vergouwen (brandweer Oudewater), Bert van den Hoogen (AD), Otto Beaujon (IJsselbode).

Midland FM met de Burgemeester 28-6-2017 001 (2)De genodigden zaten niet allen tegelijkertijd in de warme studio maar in verschillende samenstellingen. Zij vormden groepjes rond een aantal thema’s: ‘ouderen’, ‘vrijwilligerswerk’, ‘toerisme en recreatie’, en tenslotte ‘veiligheid’. Sommige aanwezigen kwamen vaker terug omdat ze konden toevoegen aan meerdere thema’s. Overigens wordt ook Wil de vries, de oorspronkelijke presentatrice van dit programma betrokken bij verschillende gesprekken.

De steeds levendige gesprekken werden onderbroken door muziek van onze stadsorganist Gerben Mourik en later door Gilles de la Porte.

Ouderen in Oudewater

Het eerste thema, ‘ouderen’, speelt in Oudewater, dat begint te vergrijzen, een zeer belangrijke rol.

Joyce Jacobs Midland FM met de Burgemeester 28-6-2017 061 (2)De kersverse directeur van de Wulverhorst, Joyce Jacobs, had duidelijk veel voorbereidend werk gedaan. Zo kort als zij in onze gemeenschap is, zo goed was ze op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van de zorg in het verleden in Oudewater. Ze heeft een verpleegkundige achtergrond van oorsprong en komt uit Twente. Het is zeker haar bedoeling om te gaan verhuizen, maar op dit moment verblijft ze overwegend in Hotel Abrona. Haar eerste indruk is de grote betrokkenheid die in de Oudewaterse gemeenschap bestaat. (Waar hebben we dat eerder gehoord?!). De enorme inzet van vrijwilligers en de betrokkenheid die men met elkaar heeft. Dat was werkelijk de spijker op de kop, want dat hebben we natuurlijk aan den lijve ondervonden bij de organisatie van Oudewater 750 jaar Stad en bij de ontvangst van onze koning Willem Alexander. Ja, dat zijn prachtige voorbeelden en we doen het gewoon nog een keer …

Roelof de Koning de Gans Midland FM met de Burgemeester 28-6-2017 042 (2)Roelof de Koning Gans, pastoraal medewerker en predikant, onderschrijft de kracht van onze gemeenschap door ook de inzet van vele vrijwilligers. Eenmaal per maand geeft Roelof een bijbeluur in de Wulverhorst. Gemiddeld komen daar 25 mensen die deelnemen aan deze samenkomst en daar met elkaar lezen en zingen. Nadat een stuk is voorgelezen uit de bijbel wordt het besproken en erover gediscussieerd. Samen naar een kerkelijke dienst op tv kijken met bewoners geeft verdieping en nodigt uit om over deze onderwerpen te praten. Opmerkelijk is dat hij dit werk doet als protestant in een van oorsprong R.K. Zorgcentrum.

Religie speelde een grote rol

Tijdens het interview ontstaat een levendige discussie over de verschillende ondernemers die in het grijze verleden een winkel hadden, zoals bakkers en slagers. Er was altijd minstens één katholieke bakker en slager en één protestante bakker en slager. En je ging zeker geen boodschappen doen als katholiek bij een protestante ondernemer en andersom. Gelukkig zijn de tijden ook wel veranderd, hoewel……. Er werd zelfs een voorbeeld aangehaald van katholieke (boeren)mensen die op de Zuid Linschoterzandweg woonden en de protestante agrariërs woonden aan de overkant van de Linschoten aan de Noord Linschoterzandweg!

Midland FM met de Burgemeester 28-6-2017 055 (2)

Zo waren er natuurlijk ook twee voetbalverenigingen die onlangs zijn gefuseerd en nu FC Oudwater heet.
En dan hebben we het er nog maar even niet over als een katholiek meisje verkering kreeg met een protestante/gereformeerde jongeman!

Natuurlijk werd de situatie van het sluiten van de Schuylenburcht ook nog besproken. Gelukkig werd het positieve nieuws gebracht dat er overeenstemming is bereikt tussen de Woningbouwvereniging Oudewater en de Zorgverlener Welthuis. Per 1 juli 2017 neemt de organisatie van de Wulverhorst de zorg over van de 5 ouderen die nog in de Schuylenburcht verblijven. Daarnaast wonen in hetzelfde complex nog 6 mensen van Abrona, het hospice is in hetzelfde complex gehuisvest en er zijn op dit moment nog 15 appartementen/kamers verhuurd. Veel kamers staan natuurlijk leeg en dat geeft ook een psychologische druk en een ongezellige sfeer. Het pand is behoorlijk gedateerd. De bedoeling is dat er een nieuwe huisvesting komt voor ouderen. De vraag wat je gaat bouwen en voor wie speelt een belangrijke rol en de plannen zullen de komende jaren gerealiseerd worden. De verwachting is dat eind 2019 de locatie opgeleverd zal zijn.

Vrijwilligers in Oudewater

De vele vrijwilligers van de Schuylenburcht hebben een grote kennis, levenservaring en wijsheid, die eigenlijk behouden moet blijven. Daar was het gezelschap het wel met elkaar over eens!

Oudewater heeft een bijzonder sterk en groot vrijwilligersnetwerk. Dat is ook gebleken uit de organisatie van de feesten rondom ‘750 jaar’. Maar liefst ruim 200 vrijwilligers hebben jarenlang de organisatie gedragen van dit evenement. En met als hoogtepunt: het bezoek van koning Willem Alexander met alle protocollen die dat met zich mee bracht! Een grote saamhorigheid en schouder-aan-schouder mentaliteit brengt de gemeenschap van Oudewater in beweging. Iedere keer weer! Volgens André Groen komt dat ook door de kleinschaligheid van Oudewater. Het ons-kent-ons principe. Je weet op wie je een beroep kunt doen als je iets of iemand nodig hebt. Je drinkt een “bakkie” (of iets anders op een terrasje), je overlegt met elkaar en de handen worden weer uit de mouwen gestoken!  Het lijkt – werd er gezegd – of de saamhorigheid in de genen zit van de Geelbuiken.

Eelke Dekens Midland FM met de Burgemeester 28-6-2017 081 (2)Die kracht van vrijwilligers komt ook terug bij de EHBO Vereniging. Eelke Dekens geeft deze opleiding al meer dan 40 jaar. Ook haar collega Leo van Dam doet dit vrijwilligerswerk al vanaf 1972. Op donderdagavond wordt er een twee uur durende les gegeven op het gebied van reanimatie, verband leggen etc. Bij grote evenementen als Oudewater 750 jaar Stad, het Heksenfestijn of de Wielerronde zijn de vrijwilligers altijd aanwezig om eerste hulp te verlenen. Er wordt nu gewerkt aan een andere manier van lesgeven. Voor mensen vanaf 16 jaar worden 12 lessen aangeboden. Oudewater heeft maar liefst op dit moment 70 gediplomeerde EHBO-ers en er zijn onlangs 25 nieuwe vrijwilligers bijgekomen. Ook hier is die saamhorigheid weer duidelijk merkbaar.

Twee nieuwtjes

Sietze Ypma Koert Westerman Midland FM met de Burgemeester 28-6-2017 076 (2)Dr. Sietze Ypma vertelt over het Hospice. Er zijn nu 50 vrijwilligers, waaronder 24 zorgvrijwilligers, 7 taakvrijwilligers en de besturen van de Stichting Hospice Oudewater en de Vrienden van het Hospice Oudewater doen dit werk ook als vrijwilligers. Alleen de coördinator is een betaalde kracht. Het Hospice Oudewater bestaat nu 1 jaar en er zijn 19 gasten geweest. De conclusie mag getrokken worden dat dit zeker een invulling is van een behoefte die in Oudewater en directe omgeving bestaat. Ypma had ook nog een nieuwtje te vertellen: hij wordt dit jaar 70 jaar en heeft besloten om per 1 januari 2018 zijn functie als huisarts in de praktijk neer te leggen. Zijn echtgenote, tevens partner in de praktijk, blijft uiteraard gewoon verbonden aan de huisartsenpraktijk.

Andre Groen Midland FM met de Burgemeester 28-6-2017 085 (2)En onze burgemeester Pieter Verhoeve praat het geheel als een volleerd journalist aan elkaar op een professionele manier. En dan komt nog een keer André Groen aan het woord. De voorzitter van de vereniging Oranje Boven vertelt dat het bestuur van deze vereniging uit 8 mensen bestaat. Lekkere korte lijnen, snelle beslissers en met deze 8 mensen wordt elk jaar weer een fantastische Koningsdag neergezet. Chapeau ook weer voor deze vrijwilligers! André Groen heeft zelf ook nog een nieuwtje. Hij wordt dit jaar 75 jaar en hij en zijn vrouw hebben besloten om in het komende winterseizoen Oudewater een ijsbaan cadeau te doen. De ijsbaan bij het feest Oudewater 750 jaar Stad is mede door André destijds tot stand gekomen. Nu zorgt hij ervoor dat er deze winter weer een ijsbaan komt. Iedereen is het erover eens dat dit weer zo’n fantastisch gebaar is, Jan van Dam zal ijsmeester worden en de plaatselijke schaatsvereniging SVO is uiteraard in dit plan betrokken.

Toerisme en recreatie in Oudewater

Jacques Zanen roemt de opgaande lijn waarin het toerisme van Oudewater zich bevindt: 50.000 exemplaren van de Recreatiekrant, de steeds meer in trek zijnde Geelbuik en alle nieuwe activiteiten die ontwikkeld zijn: de iPad-game Lost in Time en de Torenbeklimming.

Franca van Winkel Johan Derksen Joost Middelman Pieter Verhoeve Midland FM met de Burgemeester 28-6-2017 099 (3)

Johan Derksen roemt Oudewater: “Je weet niet wat je ziet, als je Oudewater binnenkomt.” Maar een bluesfestival wil hij hier niet organiseren. Franca van Winkel geeft aan dat de Rabobank allerlei activiteiten graag steunt, bijvoorbeeld de aankoop van de fluistermotor van de Geelbuik. Joost Middelman spreekt over het goede winkelbestand, maar geeft tevens aan dat Oudewater alert moet blijven; er zouden wel wat speciaalzaken bij mogen komen.

De ‘Kracht van Oudewater’

Bas Pietersen Midland FM met de Burgemeester 28-6-2017 108 (2)The Alignment House heeft op verzoek van de gemeente ‘de kracht van Oudewater’ in kaart gebracht, vertelt Bas Pietersen. Hij benoemt het gastvrije, bourgondische, historische en ondernemende karakter van Oudewater. Maar er moet volgens hem meer: aantrekkelijker voor jonge gezinnen, meer aansluiting bij het Groene Hart, een winterprogrammering en nog meer activiteiten. Derksen benoemt de stille koopavonden en de parkeerproblemen, waarop Bas Pietersen reageert met het gezamenlijk aanpakken van de uitdagingen die er liggen, met als toevoeging van Joost Middelman: verbinding zoeken en Oudewater beter op de kaart zetten.

Van Winkel voegt eraan toe dat heel veel mensen uit de buurt niet weten hoe mooi Oudewater eigenlijk is. Daar ligt kennelijk een schone taak.

Veiligheid in Oudewater

Otto Beaujon Midland FM met de Burgemeester 28-6-2017 113 (2)De misdaadmeter uit het AD komt uiteraard als eerste ter sprake; wat doet Oudewater het goed! Otto Beaujon beaamt dit, maar vermeldt ook dat veiligheid niet alleen over misdaadcijfers en criminaliteit gaat, maar ook over de risico’s die er liggen op het gebied van onder ander gezondheid en water. Wel wordt nog even aan het relatief hoge drugsgebruik herinnerd, maar, hoewel dat elders vaak tot meer criminaliteit leidt, is daar hier geen sprake van.

Het programma wordt tijdelijk onderbroken voor een contact met de Immanuëlschool waar het project ‘De boer op’, gekoppeld aan een goede doelenactie op dit moment een grote rol speelt. Naast andere kinderen krijgt burgemeester Pieter Verhoeve in die rol zijn eigen dochter Emmeline aan de telefoon. Een leuk intermezzo.

Rene Vergouwen Midland FM met de Burgemeester 28-6-2017 118 (2) Bert van der Hoogen Midland FM met de Burgemeester 28-6-2017 120 (2)

Naast tips over brandveiligheid (Vergouwen) en sociale alarmering in de vorm van WhatsApp groepen (Van den Hoogen) wordt nog even gesproken over de kleine meldingsbereidheid. ‘Mensen willen ons niet lastigvallen,’ meent wijkagent Marc Roemer, ‘maar wij willen eigenlijk toch wel graag alles weten.’

Oudewater óók veilig en prettig

De algemene conclusie was dat Oudewater ook op het gebied van veiligheid een prettige plek is om te wonen.

Onze burgemeester Pieter Verhoeve sprak het geheel als een volleerd journalist aan elkaar op een professionele manier; gaf iedereen de ruimte en hield het, ondanks de soms wel zware onderwerpen toch vrij luchtig.

One thought on “50 Beaufort – Pieter Verhoeve als interviewer”

  1. Bert zegt:

    Goed weergegeven; mensen die het niet gehoord hebben zijn nu mooi op de hoogte. Niet voor niets al die zweet druppels op een ieders hoofd.

Geef een antwoord