Als een kind in een snoepwinkel

Door: Remon van Breukelen

Ik zal mij even voorstellen: ik ben Remon van Breukelen (34) en ben een echte Geelbuik. De meeste mensen kennen mij wel van o.a. De Heksenketel, Vrienden van Oudewater en onze winkel Hocus Pocus zoetwaren. Er is mij gevraagd om een stukje te schrijven waarom ik onze winkel ben begonnen.

Elk kind droomt ervan om een snoepwinkel te hebben … toch? Als klein jochie ging ik vaak met mijn zakgeld of wat centjes snoepjes kopen bij meneer Streng in de Kapellestraat. Het was een sigarenwinkel met heel veel bakken met verschillende soorten snoep. Echt; wat een feest was dat; daar sta je dan als kind in het snoepwalhalla: ‘Ik heb nog een kwartje; wat zal ik daar van kopen: zoethout, eetpapier of een stroopsoldaatje?’ Wat een keuze toch!

Dit gevoel, je met weinig geld toch rijk voelen, wilden wij graag overbrengen aan de jeugd van nu. In 2007 kwam er een oud pandje vrij in de Leeuweringerstraat, tja en dan …

Met mijn partner heb ik er veel over gepraat en samen hebben we alles van alle kanten bekeken. Het werd gauw duidelijk dat alleen snoep verkopen, hoe leuk het ook is, niet haalbaar is. Er moest iets bij dat zorgt voor meer omzet. “Nou, dan doen we er toch lekkere chocolade, bonbons en cadeauartikelen bij.”

Mensen moesten in onze winkel wel het gevoel hebben dat ze 100 jaar terug gaan in de tijd; dit past tenslotte ook bij ons ouwe stadje! Na veel verbouwen om het pand weer een beetje in de ouwe glorie terug te brengen hebben wij nu een interieur van 100 jaar geleden met de gemakken van deze moderne tijd: een snoepkast gemaakt van kerkpanelen, een (werk)kamer en suite met deuren met glas-in-loodramen van ruim een eeuw oud en tegels in een dampatroon. We mogen wel zeggen dat het goed gelukt is.

En wat we dan wilden verkopen? Naast die chocolade natuurlijk Oudhollands snoep. Maar waar vind je dat nog in deze tijd? Dat viel gelukkig mee. We konden er al snel achter komen waar je ulevellen, roomboterwafeltjes, framboosjes en zoethout kon inkopen. De bonbons worden speciaal voor ons gemaakt, zodat we er een echte Oudewaterse twist aan hebben gegeven. Denk aan het Geelbuikje, de Van der Lee, ‘t Groene Hartje, ‘t Klosje, de Karel V en nog veel meer van die toepasselijke namen.

Hocus-Pocus-Zoetwaren_Leentje-Willems_snoep_OudewaterEn toen dat gelukt was, wilden we meer. We vonden een klein bedrijfje dat snoepjes maakt naar eigen smaak en ontwerp. De raderen gingen weer aan het draaien en we bedachten zo ons unieke eigen zuurtje: Leentje Willems. Een paars snoepje met een heksenhoedje met de smaken drop en anijs; Leentje was een tenslotte een kruidenvrouwtje.

We zitten nu al weer een aantal jaren in de Leeuweringerstraat en met succes. De jeugd komt snoepjes halen en veel inwoners weten ons ook te vinden voor onze heerlijke chocolade, leuke presentjes en diverse pakketten. Mensen van buiten Oudewater denken dat we er al eeuwen zitten. En als ze dat zeggen, zijn we trots en laten ze een beetje in die waan. Erg leuk!

We zijn een (h)eerlijke winkel en het is elke dag weer een feest om hier te werken. Veel inwoners zijn vaste klant en we hebben ook nog lekker de tijd voor een gezellig praatje. We vormen tenslotte met elkaar een stad, met een tikkie dorpse mentaliteit. En Oudewater houdt ook van feesten. En met zo’n winkel is het altijd feest voor jong en oud!

4 thoughts on “Als een kind in een snoepwinkel”

 1. Trudy zegt:

  De twee mooiste mannen van Oudewater die de lekkerste en mooiste chocola verkopen in de leukste winkel van Oudewater

 2. Maria zegt:

  Nu zijn zij misschien wel de mooiste,maar ik heb een mooiere gekend,ik noem geen naam maar zijn voornaam was Tom,

  1. Claudia van Bavinckhoven zegt:

   Beste Maria,

   Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Ik woon in Boekel en ben bezig met een ondernemingsplan om een een ouderwets snoepwinkeltje te beginnen. Mijn zoontje heet Tom en ben aan het Googlen op snoepwinkels met de naam Tom erin verwerkt. Ik heb al een pandje gezien en zelfs al wat kleine spulletjes aangeschaft maar als ik geen lening krijg dan houdt het helaas op. Omdat het pandje waarin ik wil gaan zitten onderdeel uitmaakt van een groter geheel, zou het half januari 2017 gereed moeten zijn. Weet u misschien heeft of heeft u zelf iemand gekend die een nostalgische snoepwinkel heeft gehad dan zou ik graag hierover van gedachten willen wisselen. Bij voorbaat dank. Met vriendelijke groet, Claudia

 3. marco zegt:

  Dag,
  Wij zijn ook bezig met het opstaren van een snoepwinkel in zh.
  Maar hebben geen idee wat we kunnen verwachten qua omzet en kosten. We zitten in toeristenstadje.
  Iemand meer info???

Geef een antwoord