Begraafplaatsen Oudewater

Zowel de Rooms-Katholieke begraafplaats als de Nederlands Hervormde en Algemene begraafplaats bevinden zich aan de Waardsedijk in Oudewater. Aan een verstilde laan met prachtige bomen heerst hier gepaste rust. De beide toegangshekken zijn zeer de moeite waard om te bekijken, evenals het ertussen gelegen oorlogsmonument uit 1945.

Rooms-Katholieke begraafplaats Oudewater

De Rooms-Katholieke begraafplaats Oudewater is toegankelijk via een hoog gietijzeren hek. Na het betreden komt men op een lang en breed pad waarnaast beuken staan. Op de begraafplaats staat ook een kapel. Voor de begraafplaats staat een oorlogsmonument. Aan de andere kant van de weg bevindt zich de Nederlands Hervormde begraafplaats.

Nederlands Hervormde en Algemene begraafplaats Oudewater

De Nederlands Hervormde en Algemene begraafplaats Oudewater is een begraafplaats uit 1829. Het gietijzeren toegangshek is in 1829 vervaardigd door IJzergieterij De Prins van Oranje. De twee gevleugelde zandlopers aan weerszijden van het hek zijn een uiting van funeraire kunst en staan symbool voor het vervliegen van de tijd en vergankelijkheid. Dit geeft het hek een cultuurhistorische waarde.

Het toegangshek en mausoleum zijn rijksmonumenten. Er wordt daarnaast architectuurhistorische waarde toegekend, omdat het hek geldt als een gaaf voorbeeld van een gietijzeren hek van een nationaal bekende ijzergieterij.