Het Stadhuis van Oudewater

Hét pronkjuweel onder de monumenten is het stadhuis van Oudewater op de Visbrug. De trap is in renaissancestijl gebouwd. Op de zuilen van het bordès staan vier leeuwen met wapenschilden (17e eeuws). Boven de ramen van de eerste verdieping zijn de wapens van de steden Delft, Oudewater en Alkmaar van links naar rechts op de gevels aangebracht. Met Delft en Alkmaar had Oudewater een stedenverbond waarbij men elkaars poorters (bewoners binnen de poorten) mogelijk bevoorrechtte.

Blikvangers op het historische stadhuis van Oudewater

Als centrale blikvanger is tussen twee ramen die met tympanen zijn versierd Vrouwe Justitia in de gevel aangebracht. Bovenop de trapgevel staat een leeuw met het wapen van Oudewater, geflankeerd door de wapens van Delft en Alkmaar. Naar de oorspronkelijke kleur van de leeuwen en de wapens is een diepgaand onderzoek gedaan. De deur onder het bordès leidde vroeger naar de kerker (cel). In het voorjaar wordt het ooievaarsnest op het stadhuis bewoond door een ooievaarspaar.

Trouwen in de Trouwzaal of de Raadzaal

Veel huwelijken worden er voltrokken in het stadhuis van Oudewater, een mooiere ambiance is er dan ook niet. Men trouwt in de Trouwzaal of bij een heel grote partij in de Raadzaal. In de Trouwzaal hangt het schilderij van de inname van Oudewater en de moord op zijn inwoners in 1575 tijdens de 80-jarige oorlog, geschilderd door Dirck Stoop (1618–1686). De Raadzaal was oorspronkelijk de rechtszaal waar recht gesproken werd tot 1811.