Musea in Oudewater

Museum de Heksenwaag

Eeuwen geleden was Oudewater al internationaal bekend: het was de enige stad in Europa waar mensen die van hekserij werden beschuldigd, konden rekenen op een eerlijke behandeling. In de praktijk kwam het er op neer dat er in Oudewater nog nooit één persoon als heks is veroordeeld. Ga naar museum de Heksenwaag om er van alles over te zien, te horen en te lezen.

Stadsmuseum Oudewater

Op de zolder van het oude stadhuis aan de Visbrug te Oudewater is het Stadsmuseum Oudewater gevestigd. Het biedt de bezoeker een vaste, en ook wisselende, exposities die alle nog meer inzicht geven van de rijke historie van ons fraaie stadje.

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de geschiedenis van Oudewater met extra aandacht voor de gezondheidszorg en Oudewater. Zie hiervoor ons nieuwsbericht.

Nieuwe, spectaculaire vondsten laten zien dat Oudewater in de middeleeuwen een rijke stad was. Een stad ook die zelfbewust koos voor de kant van de opstand tegen de Spaanse overheersing. Die opstand begon 450 jaar geleden en zou acht decennia gaan duren: de Tachtigjarige Oorlog. Van die tijden van oorlog, verwoesting, herbouw en nieuw hervonden rijkdom geeft de nieuwe tentoonstelling een intrigerend beeld.

De godsdiensttwisten van de 16e eeuw zorgden ook voor de nodige roering. Arminius, in Oudewater geboren, speelde daarin (en dus in de tentoonstelling) een grote rol. Hij is in vol ornaat aanwezig, met zijn originele stoel.

En meer: van een overzicht van de vele schuilkerken in Oudewater waar de aanhangers van het toen niet toegestane roomse geloof hun erediensten hielden tot en met de vondsten die zijn gedaan bij de restauratie van de al meer dan 125 jaar oude Sint Franciscuskerk.

Oudewater in de Tweede Wereldoorlog, ook die roerige periode komt aan de orde.

Om tot rust te komen kan de bezoeker plaats nemen op de bank waarop eeuwen geleden de schepenen bij grote rechtszaken plaatsnamen, en genieten van films die de lang vervlogen tijden laten herleven.

Ook de schilderijenwand is de moeite waard. Daar hangen kunstwerken van niet-Oudewaterse schilders, die de schoonheid van Oudewater ieder op hun eigen manier hebben vastgelegd.

Het stadsmuseum is voor minder-validen bereikbaar door middel van een traplift.

Touwmuseum ‘De Baanschuur’

Ooit was de touwindustrie de basis van de Oudewaterse economie. Touw werd “geslagen” op grotere of kleinere touwbanen. Het merendeel van de beroepsbevolking liep over straat met dikke, gele bundels hennep voor de buik. Hieraan ontlenen de inwoners van Oudewater de bijnaam “Geelbuiken”. Ga naar het Touwmuseum ‘De Baanschuur’ om de verbondenheid van Oudewater met touw te beleven.

Speelgoed- en Poppenmuseum

Een bijzonder leuk klein sfeervol museum op een bijzondere plek net buiten Oudewater, waar heel veel te zien valt. De naam Speelgoed- en Poppenmuseum geeft al aan wat er zoal te bekijken is, maar er is nog veel meer. Alleen te bezoeken op afspraak, bereikbaar op telefoon nummer  0348 562628.

Emaille Kabinet

Wat ooit begon met de aankoop van een paar emaille voorwerpen, is inmiddels uitgegroeid tot een grote verzameling emaille keukengerei en allerlei gebruiksvoorwerpen uit grootmoederstijd. Het Emaille Kabinet in Linschoten, vlakbij Oudewater, is ontstaan om al dit moois ook met anderen te kunnen delen.