Museum de Heksenwaag

De Heksenwaag in Oudewater is wereldwijd bekend, omdat er van de 16de tot de 18de eeuw nooit iemand te licht werd bevonden en als heks werd veroordeeld. In 1482 werd de waag in Oudewater gebouwd als goederenwaag. In 1545 gaf Karel V Oudewater als enige plaats in Europa het privilege van een eerlijk weegproces. Vooral mensen uit de directe omgeving maakten daar gebruik van, maar ook kwamen er mensen uit bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk om zich op de heksenwaag in Oudewater te laten wegen.

Museum Heksenwaag Oudewater

Op de historische weegschaal uit 1482 in de Heksenwaag laten nog veel mensen zich wegen. Wie niet te licht wordt bevonden krijgt een “certificaet van weginghe” van de waagmeester. Maar er valt uiteraard nog veel meer te zien in het museum de Heksenwaag in Oudewater. Voor kinderen is er een interactieve speurtocht.

Heksenwaag Oudewater op de Werelderfgoedlijst

Uit de hele wereld komen al meer dan honderd jaar bezoekers naar de Heksenwaag in Oudewater. In vroegere eeuwen was dat van levensbelang; nu is dat vooral omdat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en zeker een bezoek waard is!