Stadsmuseum Oudewater

Op de zolder van het oude stadhuis aan de Visbrug te Oudewater is het Stadsmuseum Oudewater gevestigd. Dit museum wordt gerund door de Geschiedkundige Vereniging Oudewater. Het biedt de bezoeker verschillende en ook wisselende exposities, die alle nog meer inzicht geven van de rijke historie van dit fraaie stadje.

Oudewater in Roerige Tijden

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de geschiedenis van Oudewater vanuit een nieuwe invalshoek; de Roerige Tijden die Oudewater heeft gekend.  De tachtigjarige oorlog:  de tijden van oorlog, verwoesting, herbouw en nieuw hervonden rijkdom geeft deze tentoonstelling een intrigerend beeld. De godsdiensttwisten van de 16e eeuw zorgden ook voor de nodige roering. Arminius, in Oudewater geboren, speelt daarom ook in deze tentoonstelling een belangrijke rol. Hij is in vol ornaat aanwezig ….. Komt u zelf maar kijken, dit mag u niet missen!

Stadmuseum

Het Stadsmuseum Oudewater is een museum in opbouw. Het is op 11 oktober 2014 officieel geopend door de burgemeester van Oudewater. Het museum wordt georganiseerd vanuit de Geschiedkundige Vereniging Oudewater.

Tijdens deze openingsuren is ook het gehele stadhuis vrij toegankelijk ter bezichtiging, zodat ook het schilderij De Oudewaterse Moord van Dirck Stoop uit 1656 bewonderd kan worden. De toegang is gratis. Voor minder-validen is een traplift aanwezig.