Touwmuseum Oudewater

Het touwmuseum in Oudewater is beslist een bezoek waard. Dit sfeervolle museum was voorheen een echte baanschuur waar hennep, garens, sleden en spintollen werden opgeslagen, die nu opnieuw te bewonderen zijn. De baanschuur waarin het museum is gevestigd is de laatste die – hoewel gerestaureerd – in originele staat te zien is. Voor kinderen is hier heel wat te zien en ook te beleven. Zo kunnen ze hun eigen springtouw maken. Tegenover het museum is een kleine speeltuin die het thema touw heel duidelijk uitstraalt. 

Touwfabriek in Oudewater

De fabricage van touw in Oudewater en de hennepteelt in de omgeving was van groot belang voor de welvaart van de stad. De boeren rondom Oudewater in de Krimpener-, Lopiker- en Snelrewaard verbouwden de vezelhennep die in Oudewater tot touw werd geslagen. Hier werden onder meer scheepstouw, visnetten en zeildoek van gemaakt waar veel vraag naar was in de 17e eeuw. Halverwege de zestiende eeuw werd door Gijsbert van der Lee de touwfabriek in Oudewater opgericht. Deze fabriek is nog altijd in bedrijf.

Touw en welvaart van Oudewater

Oudewater heeft door de fabricage van touw voor een lange periode een grote welvaart gekend. De Oudewaterse geveltjes zijn gebouwd met het geld dat de touwindustrie binnenbracht. Doordat Oudewaters touw van de hoogste kwaliteit was bestond er veel vraag naar.  De grove garens werden naar de ‘lijnbanen’ van Rotterdam en Amsterdam verscheept, om daar tot scheepskabels te worden gedraaid. Iedereen, van vissers uit de omgeving tot de grootste zeilschepen van de VOC, voer met touw uit de touwfabriek uit Oudewater.

Touw en geelbuiken

Ooit was touw slaan de basis van de Oudewaterse economie. Het merendeel van de beroepsbevolking liep over straat met dikke, gele bundels hennep voor de buik. Hieraan ontlenen de inwoners van Oudewater de bijnaam ‘Geelbuiken’.

Kijk voor mensen die echt in touw zijn met touw ook eens naar het volgende filmpje!

Voor nog meer informatie naar de website van  touwmuseum ‘De Baanschuur’