Gerard David-route

Buitenexpositie ‘Gerard David terug in zijn geboortestad’

De schilder Gerard David werd in Oudewater geboren. Wanneer dat precies was, valt niet meer na te gaan, maar het moet ergens tussen 1455 en 1460 geweest zijn. De schilder bleef overigens niet lang in zijn geboorteplaats: als jong schildersgezel trok hij naar Haarlem. Dat was de beste plek voor kunstenaars om het vak te leren. Gerard David werd meesterschilder en vertrok naar Brugge waar hij op 14 februari 1484 werd ingeschreven in het schildersgilde. Daar leefde en werkte hij tot zijn dood in 1523. Aanvankelijk werd zijn werk snel vergeten, maar in 1863 werd het herontdekt. Toen bleek pas wat een productief schilder Gerard David geweest is.

Zijn werk als ‘laatste der Vlaamse Primitieven’ was technisch en artistiek van hoge kwaliteit en de grote verzamelaars en musea van de 19e eeuw buitelden over elkaar heen om een David te bemachtigen.

Voor nog meer informatie raadpleeg ook de website van de Stichting Gerard David.

Expositie

Buitenexpositie_Gerard_DavidAls bijdrage voor het feestjaar 2015, zijn, op ware grootte, fotografische replica’s gemaakt van zijn schilderijen. De afbeeldingen zijn welwillend beschikbaar gesteld door diverse musea en kunstcollecties.

Wandeling

Wandelend door de stad kun je deze buitenexpositie bekijken. Een boekje met wandelroute, informatie over Gerard David en zijn schilderijen is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt Oudewater (TIP).

In het seizoen 2022 zullen de gidsen en kenners Luuk Eijkelestam en Otto Beaujon een aantal stadswandelingen verzorgen, waarbij ze de werken van Gerard David zullen uitleggen.

De data zijn :  16 april, 7 mei, 4 juni, 2 juli, 6 augustus, 34 september en 1 oktober

Meer informatie krijgt u via de medewerkers van het Toeristisch Informatie Punt, Leeuweringerstraat 10, Oudewater. Kantooruren van 17 april tot 1 oktober 2022: elke dag van 11.00 – 16.00 uur behalve maandag!

Telefonisch bereikbaar via 0348 561628 of per mail tip@oudewaternet