Geveltekenroute

Iedereen is, al slenterend door een reeds lang bestaande stad, weleens verrast door een steen ingemetseld in de gevel van een oud pand; een gevelsteen. Zo’n gevelsteen is echt van steen; is-ie van hout of een ander materiaal dan heet het een gevelteken. Inmiddels is de traditie van geveltekens in Oudewater nieuw leven ingeblazen. Er zijn in de afgelopen jaren maar liefst achttien moderne en zeer fraaie geveltekens op bijzondere, vaak monumentale panden aangebracht. En die zijn een rondje door Oudewater beslist wel de moeite waard.

Zo’n gevelsteen diende vroeger, bij gebrek aan straatnamen en huisnummers, ter identificatie van een pand. Vaak gebruikte men de naam of het beroep van de eigenaar of de naam van het pand om in de gevelsteen te verwerken. Op deze traditie is, met een iets andere insteek, in Oudewater teruggegrepen: vaak speelde juist de geschiedenis van het pand bij het maken van de nieuwe geveltekens een belangrijke rol. Soms zit er weer een heel ander verhaal achter; maar fraai zijn ze zeker. Op de panden die aangemerkt zijn als monumenten, mochten de gevelstenen niet rechtstreeks worden aangebracht en daarom zijn de geveltekens van weer- en windbestendige keramiek aangebracht op een roestvrije metalen plaat die dicht tegen de gevel is geplaatst.

Er zitten juweeltjes tussen en welke de wandelaar het fraaist vindt, hangt van de smaak van de toeschouwer af, maar op de Oud-Katholieke kerk zit een bijzonder fraai teken en dat geldt bijvoorbeeld ook voor de panden aan de Peperstraat 16 en de Leeuweringerstraat 11. Maar ook … Ach, eigenlijk doet de een nauwelijks onder voor de ander.

geveltekenwandeling

 

 

De geveltekens zijn te vinden met behulp van bovenstaand kaartje (download in PDF door op de afbeelding te klikken), dat ook te verkrijgen is bij TIP. En voor wie de achtergrond van de tekens wil weten – die buitengewoon interessant is – is bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in de Leeuweringerstaat een brochure te verkrijgen.