Historische fotoroute

Hoe zag Oudewater er honderdvijftig jaar geleden uit?

Boekhandelaar E.C. Rahms begon rond 1860 met een voor die tijd uiterst moderne hobby: fotograferen. Met zijn ‘Camera Obscura’ maakte Rahms honderden stadsgezichten, met negatieven op glasplaat. Een groot deel van zijn glasnegatieven is bewaard gebleven. Sommige zijn nog haarscherp terwijl andere soms ernstig beschadigd zijn. Maar alle foto’s van Rahms geven samen een prachtig tijdsbeeld. De fotograaf heeft vaak de gewone Oudewatenaren op de plaat vastgelegd.

Voor het jubileumjaar 2015 is een aantal van deze foto’s uitvergroot en opgehangen in de stad op de plaats waar de oorspronkelijke foto gemaakt is. Ook is een aantal oude ansichtkaarten uit de twintiger en dertiger jaren toegevoegd zodat de kijker nu zelf kan zien hoeveel of hoe weinig het blikveld van toen veranderd is. Inmiddels heeft een aantal foto’s de tand destijds niet doorstaan. Maar daarover kunnen ze bij TIP Oudewater meer over vertellen.

Meer informatie over de historische fotoroute

Bij het Toeristisch Informatie Punt Oudewater (TIP) is een boekje met verklarende tekst en een wandelroute langs (een deel van ) de foto’s verkrijgbaar. Kom ook en ervaar de verwondering die E.C. Rahms zo mooi heeft vastgelegd.