Eetbaar Oudewater

Het laatste nieuws staat bovenaan deze pagina.
Wie de historie van Eetbaar Oudewater wil ontdekken moet eerst naar onderen scrollen. Geniet ervan!

En, o ja, er is een e-mailadres: eetbaaroudewater@outlook.com
En we zijn te vinden op Facebook: #eetbaaroudewater en Twitter @eetbaaroudewater

Het is mogelijk een mooie wandeling te maken van 6-7 km, waarbij u alle drie locaties aandoet. Stap eens binnen in het kantoor van het Toeristisch Informatiepunt aan de Leeuweringerstraat!

En dan zijn we nu in 2020

En Eetbaar Oudewater gaat zijn tweede seizoen in! Nadat vorig jaar alle gemeentelijke tuinen zijn omgevormd naar eetbaar groen is dit het jaar waarin al het lekkers volop kan gaan groeien en we hopelijk goed kunnen gaan oogsten. Ook kunnen we kijken wat goed ging en wat we dit jaar anders willen doen voor betere oogst.

De tuineigenaren vinden het leuk als u ze een bezoek komt brengen en komt genieten van al het lekkers dat daar voorhanden is. Kruiden, courgettes, aardbeien maar ook koolzaad kunt u zelf plukken of uit de mand halen waar de al voor u geoogste producten te vinden zijn. Neem lekker wat mee voor tuin maar voor alle eetbare tuinen geldt: Pluk verantwoord en met mate! Laat ook iets over voor anderen en voor de natuur.

Om welke locaties ging het ook al weer:

Een van deze locaties is de Parochietuin. De Parochietuin behoort bij de Oud-Katholieke kerk H.H. Michael en Johannes de Doper. Deze tuin is een combinatie van planten en kruiden die veelal een symbolische betekenis hebben in de bijbel.

De tweede locatie is Het Rode Dorp, stedenbouwkundig een bijzonder complex, ontworpen door Jan Wils en gebouwd in 1920. In het ontwerp is gezocht naar een dorpse sfeer. Het plantsoentje in de knik van de Lange Burchwal vormt de basis voor de buur(t)tuin. U vindt hier snoephagen, fruit, kruiden, groenten, bijenplanten en meer.

12072019. Kids Klompenpad Benschop. Landschap Erfgoed Utrecht.
Photo: Allard Willemse

De derde locatie is een Eet- en Beweegtuin op het Toleind, en bevat een parcours bestaande uit een 5-tal trimtoestellen waar u kunt werken aan uw gezondheid. U bevind zich sowieso in een gezonde omgeving: om u heen staan fruitbomen en allerlei andere eetbare planten en kruiden waar u ‘wild mag plukken’. Het zogenaamde bermsnacken.

Weer een jaar verder:
Drie initiatieven -2019 van Eetbaar Oudewater

Groente en fruit direct uit de eigen buurt.  Hoe lekker is dat. Een paar muntblaadjes afsnijden voor een heerlijke verse thee thuis? Waarom niet. Of wat basilicum meenemen om ’s avond een Italiaanse schotel op smaak te brengen? In Oudewater is dat geen probleem. Dat is het idee van een eetbare stad.  De kruiden en bloemen groeien om de aantrekkelijkheid van de stad te vergroten én uw maaltijd te veraangenamen. Eet smakelijk!
In Nederland zijn diverse ontwikkelingen gaande op het gebied van ‘Urban Farming, stadslandbouw en voedselbossen’. Dit kent vele vormen. In Oudewater zijn een aantal initiatieven om kleine stukjes grond om te toveren tot tuinen met kruiden, groenten, fruit en een bankje om van dat alles te genieten. Daarnaast zijn er kruidenbakken op de markt en is er veel eetbaars te vinden in de Oudewaterse landschapsparken. Deze locaties geven naast eten ook  een enorme boost aan vlinders en insecten die dit soort plaatsen nodig hebben om te kunnen leven.

eetbaar oudewater 2019

Een van deze locaties is de Parochietuin.De Parochietuin behoort bij de Oud-Katholieke kerk H.H. Michael en Johannes de Doper. Deze tuin is een combinatie van planten en kruiden die veelal een symbolische betekenis hebben in de Bijbel.

eetbaar oudewater 2019

De tweede locatie is Het Rode Dorp, stedenbouwkundig een bijzonder complex, ontworpen door Jan Wils en gebouwd in 1920. In het ontwerp is gezocht naar een dorpse sfeer. Het plantsoentje in de knik van de Lange Burchwal vormt de basis voor de buur(t)tuin. U vindt hier snoephagen, fruit, kruiden, groenten, bijenplanten en meer.

eetbaar oudewater 2019

De derde locatie is een Eet- en Beweegtuin op het Toleind en bevat een parcours bestaande uit een 5-tal trimtoestellen waar u kunt werken aan uw gezondheid. U bevindt zich sowieso in een gezonde omgeving: om u heen staan fruitbomen en allerlei andere eetbare planten en kruiden waar u ‘wild mag plukken’. Het zogenaamde bermsnacken.

Voor alle eetbare tuinen geldt: Pluk verantwoord en met mate! Laat ook iets over voor anderen.

De kruidentuin krijgt een vervolg:
Eetbaar groen voor iedereen – 2018

De ‘huiskamer van de stad’, zoals burgemeester Pieter Verhoeve de raadzaal placht te noemen, had medio april 2018, we zijn bijna een jaar verder, een alternatieve opstelling. Hij heette heel veel verschillende mensen vooral van buiten Oudewater welkom die zich, mede naar aanleiding van een bezoek van velen aan de ‘eetbare stad’ Andernach, op allerlei wijzen gestort hadden op het thema van vandaag: eetbaar groen voor iedereen.

Dat bezoek aan Andernach van zo’n jaar geleden heeft allerlei mensen tot initiatieven aangezet; in Oudewater bijvoorbeeld tot het plaatsen van de eerder genoemde kruidenbakken, maar er gebeurde veel meer in de omgeving. En voor al die ideeën gold, zoals burgemeester Pieter Verhoeve het kernachtig samenvatte: “In plaats van ‘Verboden te betreden’ komt er nu veel vaker te staan ‘Plukken toegestaan’.”

Want er gebeurde meer in de nabije omgeving: ‘Holland Rijnland’ en ‘Weidse Veenweiden’. Hierbij spelen gezondheid en circulaire economie een belangrijke rol.” Klaas Hemke van Meekeren, de ‘polderprof’ uit de Lopikerwaard, maakte duidelijk wat het bezoek aan Andernach losgemaakt had bij velen: “Om dat te realiseren is wel onderlinge samenwerking tussen mensen en instanties nodig.” Zo dienden naast ‘eetbaar Oudewater’ ook een ‘voedselbos in het Goudse Hout’ en de ‘biologische boerderij Buitenverwachting’ uit Hoogmade als mogelijke initiatieven. Er werd goed meegedacht en menig initiatiefnemer ging met zinvolle suggesties naar huis. Op verschillende manieren is sinds enige tijd een omslag ingezet over het denken over mensen, natuur, voedsel, recreatie, bestaande omgeving, duurzaamheid en de samenhang daartussen.

Na Andernach in 2017 volgde
de kruidentuin in Oudewater

Medio 2017 vertrok er een groot gezelschap uit de omgeving van Oudewater richting Andernach, dat zich profileert als de ‘eetbare stad’. Uit Oudewater gingen behalve burgemeester Pieter Verhoeve ook Walther Kok (toen nog van de Heksenwaag) en Gerdine van de Ven (STRO) mee. Andernach had heel wat initiatieven een kans gegeven zich te ontwikkelen om de naam eetbare stad eer aan te doen. Een van de ideeën die de ruimte kreeg waren de bloembakken die daar allerlei eetbare kruiden bevatten waaruit de bezoekers ‘vrijelijk aan konden ruiken en van proeven’. De gemeente Oudewater bedacht hiervoor een plan, dat door de lokale horeca werd omarmd. Vijf horecabedrijven adopteerden de bakken, verzorgden de kruiden, gebruikten ze voor hun gerechten, verstrekten er informatie over en hielpen liefhebbers bij het oogsten. In die tien bakken vonden inwoners en bezoekers munt, tijm, rozemarijn, lavendel, bieslook, peterselie, basilicum, rucola, maggi, hyssop, citroenmelisse en echte salie.

Wethouder Bob Duindam wilde de bevolking van Oudewater meer bij de stad en de publieke ruimte betrekken en vond deze ontwikkeling natuurlijk een prachtige aanzet. Burgemeester Pieter Verhoeve ging al weer een stap verder: hij zag al bermen vol prachtige bloemen met allerlei soorten bijen voor zich, in plaats van de wat saaie grasbermen die we nu aantreffen.