BOEM BOEM BOEM ofwel ‘Drakenboten in Oudewater’

Door: Bert van der Horst

Ja, daar komen ze aan over de Grote Gracht; je ziet ze al van ver. Al zo’n 50 mensen stonden pakweg zo’n half uur te wachten op het bruggetje van de Zuid-Linschoterzandweg.
Oudewaters kwartiertje?

Oudewater_draken-boot-8Nee, er moesten nog spieren worden opgewarmd voordat de tocht kon beginnen. En voordat er 80 à 90 man in ieder zijn eigen drakenboot zat, mag dat even duren, zo erg was het niet met dit prachtige herfstweer. Ook langs de Grote Gracht stonden heel wat mensen foto’s te maken en werd er druk gefilmd met de mobiel.

Maar liefst vijf drakenboten gingen uit Oudewater: de Old Water Dragons, de Concrete Dragons, River Dragons, Odysseus Dragons en niet te vergeten de Dutch Dragons, ter afsluiting van een druk seizoen 2016, waar de Oudewaterse roeiers op de Nederlandse Kampioenschappen een bronzen plak hadden behaald, ter afsluiting een langgestrekte route varen door het prachtige riviertje de Linschoten een stuk van 14 km met als rustpunt na 7 km  het dorp Linschoten.

Oudewater_draken-boot-115-2Maar voordat dit een aanvang kon nemen moest er door de boten die vanaf de IJssel kwamen varen, nog een geweldig vaak weigerend obstakel worden genomen. De sluis in Oudewater. Een duur project wat door iedereen die er wel eens door heen is gekomen, grijze haren bezorgt.

De vrijwilligers die de cursus sluiswachter met goed gevolg hebben doorlopen en de elektronica met lede ogen zagen arriveren, een meters diepe betonbak en lange heipalen, zodat men met één druk op de knop  door kon varen. Tenminste,  dat was de bedoeling, maar het werkt niet; althans lang niet altijd.

Maar voor de drakenmannen en dito vrouwen was dit geen probleem: het is geen Elfstedentocht, maar toch: de handen moesten uit de mouwen. De nieuwe boten werden, met heel het team, één voor één uit het water getild en er aan de ander kant weer in gezet, 18 man sterk. Ga dit maar eens doen als je met 2 man en een sloepje aan het genieten bent van een vrije dag of weekend of een rondvaart aan het doen bent met 20 man aan boord voorzien van de nodige accu’s om zo schoon mogelijk te varen. En dan gaat de tocht maar half door. Men heeft dan recht op € 1,50 teruggave maar de meesten zeggen: laat maar zitten; het is goed zo. Maar voor de schipper en de gids zijn dit geen leuke momenten.

De Grote Gracht onder het bruggetje door gelijk rechts de Linschoten op. Verschil werd er gemaakt doordat de één sneller de bocht nam dan de ander. Ervaring en inzicht kwamen naar voren, de één moest terugsteken de ander stak gelijk goed en ging er met een sprint geholpen door de trommelaars en roerganger als een haas vandoor. Veel mensen sprongen op de fiets: er achteraan!

Oudewater_draken-boot-1Mooie plaatjes schieten met als extra, de kleuren pracht van de herfst in de wilgen langs het water. Windstil en de zon; hoe warm?  Ik denk wel 15 graden. Met een gang van 11 km per uur voor de één, de ander met 14, althans op mijn fietskilometerteller ging het naar Linschoten toe. Bij het Kasteel werd er nog een tegenligger gescoord. Beetje lastig als je met 2 boten naast elkaar door het water gaat … maar een fluitje van een cent voor de roerganger en alles verliep vlekkeloos. Het was een lust voor het oog. In het dorp de boten aanmeren; ja, ze zijn best lang. Dus dat duurt even, op naar het appelgebak en de heerlijke geurende koffie. De sanitaire stop niet vergeten en dan: iedereen weer op de terugweg. Aangekomen op de Grote Gracht werd er opgesteld voor een sprint naar het stadskantoor. Zo dachten we. Maar gemoedelijk gingen ze naast elkaar richting eindpunt, de trommellaars waren net zo moe als de roeiers. Iedere trommelaar had zijn eigen ritme, slag midden en slag op de zijkant van de trommel, het was een heerlijk gehoor. En de roeiers: zij kwamen niet droog uit de boot. Dit kwam beslist niet door het water maar door de vele zweetdruppels.

Oudewater_draken-boot-1De mensen aan het roer hielden prachtig de boten recht. De stuurman heeft veel inzicht en kracht nodig om dit allemaal goed te laten verlopen. Het is allemaal goed gegaan . Eén keer wedstrijden op de Grote Gracht, waarom niet?!

One thought on “BOEM BOEM BOEM ofwel ‘Drakenboten in Oudewater’”

  1. Kees van Zandwijk zegt:

    Mooi geschreven Bert van der Horst.

Geef een antwoord