Ridder, ereburger en erelid Diede de Groot!

Inwoner van Oudewater en kampioen rolstoeltennis Diede de Groot werd groots ontvangen bij terugkomst uit de Verenigde Staten, nadat ze de Golden Slam had behaald.

Deze zomer nam zij deel aan de uitgestelde Paralympische Spelen 2020 in Tokio, waar ze zowel in de singles als in de dubbels (met partner Aniek van Koot) een gouden medaille veroverde.


Eerder al werd zij kampioen in de Australian Open, op Roland Garros, Wimbledon en  daarna nog op de US Open! Wat een prestaties voor de tengere verschijning. Zij won in 2021 de zgn. Golden Slam, d.w.z. alle grand slam wedstrijden in één kalender jaar. Iets wat nog niet eerder is vertoond in het rolstoeltennis!

Een ongekend succesvol seizoen dus voor Diede, die na afloop van de US Open terugkwam in Oudewater, waar ze werd verrast door een feestelijke huldiging door Burgemeester Danny de Vries, die haar, haar familie en team een rondvaert op de  versierde Geelbuik aanbood. Er waren veel belangstellenden getuige van de feestelijkheden, waaronder diverse schoolklassen. De Rootstraat, waar zij woont, was helemaal versierd door de buren met vlaggen, slingers en ballonnen.

Na de rondvaert verplaatste het gezelschap zich naar het bordes van het Stadhuis aan de Visbrug, waar aan de kampioen een lintje werd uitgereikt. Diede werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en werd daarna Ereburger van Oudewater (de eerste) en erelid van Tennisvereniging De Heksenmeppers.


Diede zet zich in voor inclusiviteit in de sport: ze heeft als missie om te laten zien dat een handicap niet als handicap ervaren hoeft te worden. Ze is ambassadeur bij de Ester  Vergeer Foundation, Fonds Gehandicaptensport en de KNLTB. Ook werd ze ambassadeur van de New York Fashion Week en mocht de online modeshow Runway of Dreamsopenen. Verder kreeg ze een mooie deal met Nike (Just do it!).

We hebben haar met trots toegevoegd op onze pagina Oudewaternaren (uit de sport)!

Natuurlijk heeft ze een eigen website, waar naast een overzicht van haar carrière ook het speelschema te vinden is. Je kunt haar volgen op Instagram, Twitter en Facebook.  www.diededegroot.nl

Oudewaterse Diede de Groot wordt gehuldigd!

Niet alleen tijdens de Paralympische Spelen in Tokio was rolstoeltennisster Diede de Groot oppermachtig in zowel enkel als dubbelspel. Ook bij de US Open won ze in beide finales, de dubbel met Aniek van Koot in beide gevallen.

De uit Oudewater afkomstige Diede de Groot heeft hiermee een zogenaamde Golden Grand Slam behaald, alle grote Grand Slams winnen in één seizoen. Het is een geweldige prestatie!

Burgemeester Danny de Vries heeft aangekondigd dat er ontvangst met huldiging zal plaatsvinden op donderdag 16 september a.s. De superkampioen zal tussen 13 en 15 uur worden getrakteerd op een Grachtenvaert en daarna worden ontvangen op het bordes van het Stadhuis aan de Visbrug.
We hopen dat er veel belangstellenden deze superkampioen op de Visbrug zullen toejuichen!

Open Belgisch Kampioenschap SUPPOLO

Zaterdag 28 augustus namen drie suppolo teams van Ons Statenbad (combinatie SBZO en Pro-Sup) deel aan het Open Belgisch Kampioenschap SUPPOLO in Willebroek!
Het was een TOPDAG! Leuke wedstrijden, lekker weer, gezelligheid, Foodtruck met pasta … maar vooral veel fun! 
En zowel ons damesteam als het juniorenteam ging er met de eerste prijs vandoor!


De suppoloteams bedanken Vesisport voor de fantastische organisatie en ze hopen elkaar weer te zien tijdens het Open NK Suppolo op 18 september.

Bron en foto’s: Richard Proost

Gemeente Oudewater draagt Tjonkie over

Op 24 augustus tekenden de gemeente Oudewater en Stichting Tjonkie de overeenkomst voor de overdracht van het gebouw Tjonkie aan Stichting Tjonkie. De gemeente ziet zich door bezuinigingen genoodzaakt vastgoed af te stoten.
Stichting Tjonkie komt voort uit Vereniging de Heksenketel. De Heksenketel is sinds jaar en dag de dragende huurder van het gebouw. De stichting kent de doelgroep (jeugd) dus als geen ander. Hierdoor kan de stichting het gebouw meer gericht verhuren, wat de exploitatie ten goede komt. Zowel de gemeente als de stichting zijn daarom van mening dat juist Stichting Tjonkie dé aangewezen partij is om Tjonkie het imago van “verenigingsgebouw voor de jeugd” terug te geven.

Tjonkie krijgt eerst nog een opknapbeurt

De gemeente zal dit jaar nog het achterstallig onderhoud aanpakken. En ook de openbare ruimte rondom het gebouw is door de gemeente opgeknapt. Op die manier wordt een veilige plek gecreëerd waar ook activiteiten voor de jeugd kunnen plaatsvinden.
“Een mooi voorbeeld van lokale samenwerking, denkkracht en durf”, aldus Wethouder Bob Duindam. “De gemeente wil niets liever dan een plek voor (jeugd)activiteiten behouden. Maar bezuinigingen leken een spaak in het wiel te steken. Dankzij de gezamenlijke inzet van Vereniging De Heksenketel en de gemeente Oudewater hebben we Tjonkie voor de inwoners van Oudewater kunnen behouden.”
De stichting verwerft een opstalrecht voor een periode van 30 jaar. De grond blijft eigendom van de gemeente Oudewater. Vanaf 1 januari 2022 is de overdracht ook formeel een feit.

Bron: gemeente Oudewater | donderdag 25 augustus 2021

Beroemde TV kok Ben Ungermann in Oudewater

VJessica Chang Sing Pang (49) is ‚De Spekkoekkoningin‘, model en gastvrouw. Naast haar regelmatige optreden in diverseTV commercials richt zij zich sinds 1 september 2020 op het bakken van spekkoeken. En met daverend succes. Waar op 1 september de eerste spekkoek afgedekt met een stukje zilverfolie, haar huis verliet, is er nu een heuse bakkerswinkel aan de Peperstraat in heksenstad Oudewater. Topchefs als Ron Blaauw, Herman Den Blijker en Jermain de Rozario zijn erg enthousiast over de kwaliteit van de spekkoeken. Jessica is uniek in de ambachtelijk bereiding en het aantal smaken waarin de spekkoek te verkrijgen is.

Inmiddels levert ze haar spekkoeken  niet alleen aan restaurants in de regio maar ook naar Italië, Bulgarije, Frankrijk, Suriname en last but not least Australië. Dat laatste pakketje resulteert nu in een bezoek van Ben Ungermann (Masterchef Australië) aan haar bakkerswinkel in Oudewater, en wel op zondagmiddag 22 augustus a.s. Tussen 14 en 15.30 u is hij daar en kun je hem ontmoeten.
Met deze ‚meet and greet‘ lanceert Jessica tevens haar debuut in de supermarkt. Coop Heijmans in Oudewater neemt de spekkoeken op in het assortiment. En als er één schaap over de dam is volgen er meer.
Jessica verruilde haar baan als manager van twee succesvolle kookscholen voor het ondernemerschap en laat met De Spekkoekkoningin zien dat je een stevige crisis ook kansen biedt. Toonaangevend vakblad Bakkerwereld plaatste haar niet voor niets op de cover van het laatste magazine.
Als je zondagmiddag deze beroemde Masterchef wilt ontmoeten, geef je dan even op via de Facebook pagina van De Spekkoekkoningin.

Vanwege Herman de Manmaand: Verhalenwedstrijd Nog niet

Stijn Streuvels, Antoon Coolen, Anne de Vries en Herman de Man worden geroemd als schrijvers van literaire streekromans. Sinds de Tweede Wereldoorlog is in het genre streekroman de maatschappijkritische toon verdwenen. De organisatie van de Herman de Manmaand doet een poging om het oorspronkelijke karakter van het streekverhaal in ere te herstellen met de verhalenwedstrijd ‘Nog niet‘. (mehr …)

Laatste week van Herman de Manmaand

Met ruim twintig activiteiten sluit de Herman de Manmaand de laatste week af. Het aanbod varieert van boeiende vertelvoorstellingen, trekvaarten, stadswandelingen tot adressen waar boeren vertellen hoe ze klimaatslim op hun bedrijven te werk gaan, en bezoeken aan een eendenkooi en het imposante Dijkhuis aan de Lek. (mehr …)

Oud-cliënten Hotel Abrona bloeien op in ouderenzorg

Toen vorig jaar zomer Hotel Abrona haar deuren sloot, was dat vooral voor de cliënten, die er een leuke baan hadden, een hard gelag. Inmiddels hebben veel cliënten weer een mooie werkplek gevonden. Of bij het vernieuwde Hotel/ restaurant Broeck of bij de Wulverhorst. Alle cliënten vallen nu onder Stichting Ouderenzorg Oudewater. We namen een kijkje in de Wulverhorst. (mehr …)