In memoriam Jacques Zanen

In navolging van zijn vader, die in 1924 de VAGU (Verenigde Autobusdiensten Gouda-Utrecht) oprichtte, kwam Jacques Arthur Zanen (29 november 1939) terecht in de wereld van het vervoer, waar hij altijd in is blijven werken. Lange tijd woonde hij in de Hekendorpse Buurt.  Later verhuisde hij terug naar Oudewater en ging hij in de Leeuweringerstraat wonen. Hij overleed vrijdag 5 juni 2020 op 80-jarige leeftijd.

Het heeft er enige tijd naar uitgezien dat Jacques in Frankrijk zou gaan wonen, maar gezondheidsperikelen weerhielden hem ervan. Naast en na zijn werkzaamheden was Jacques op velerlei terreinen actief: muziek (jazz), wijn, maar vooral alles wat te maken had met toerisme en recreatie. Hij was zowel wat betreft zijn werk als zijn vrijwilligerswerk vooral een netwerker en verbond mensen en activiteiten. Zo mogen bij al zijn activiteiten zijn werkzaamheden voor de Woerdense Jazzclub, en sinds twee jaar Jazz Bij Banja, het ‘Proeven in Oudewater’, het bestuurslid zijn van de Stichting Mooyman-Martens, de Geschiedkundige Vereniging Oudewater en Stichting Hugo Kotenstein niet vergeten worden; bij alle was hij zeer actief. Hij stond aan de wieg van de Recreatiekrant én van de Stichting Recreatie en Toerisme Oudewater (STRO) en dus van TIP en Oudewater.net. Hij was ook uitvoerende actief, o.a. als stadsgids en vrijwilliger bij De Wulverhorst.

Jacques Zanen was een veelzijdige, geïnteresseerde, inspirerende, flamboyante, maar zeker ook bijzonder vriendelijke man. We zullen nog vaak aan hem terugdenken als we door ‘zijn’ stad Oudewater, lopen en horen hem dan in de verte nog een of andere anekdote vertellen.

Bij de foto: Jacques Zanen was uiteraard ook bijzonder actief betrokken bij ‚Oudewater 750 jaar stadsrechten‘.
Redactie Oudewater.net

Touwmuseum (deels) open, Stadsmuseum blijft dicht

 

Dinsdag 2 juni a.s. gaat het Touwmuseum open!
Samen met de museumvereniging en het Landschap Erfgoed Utrecht is het protocol bedacht voor grote en kleine musea. Dus ook voor het Touwmuseum.

De meeste van de regels kent u vast al, maar er zijn enkele toevoegingen;

 • Vooraf reserveren
  • Booking required
 • U kunt een mail sturen naar: info@touwmuseum.nl of bellen naar 0348-567832 (na 2 juni). Een bezoek duurt ongeveer 45 minuten.
 • Gezondheidsklachten? Geen toegang!
  • Feeling ill? No entrance.
 • Contactloos betalen
  • Contactless payment
 • Scan zelf uw museumkaart in het museum
  • Scan your museumkaart in the museum.
 • Max. aantal mensen in dit museum is 6 personen
  • Max. amount is 6 persons.
 • Aanwezig max.5 min. vooraf
  • Present max.5 min. prior.
 • Volg aanwijzingen op van medewerkers
  • Please follow orders of  the staff.
 • 1,5 meter afstand
  • 1,5 meter distance.

Daarnaast wil het Touwmuseum u attenderen op onderstaande aandachtspunten:

 • Handen wassen bij binnenkomst
  • Wash your hands on arrival.
 • In het museum zijn mondkapjes en handschoenen aanwezig, indien gewenst
  • Protection materials are availible, if required.
 • Noteer uw naam, telefoonnummer en emailadres. Deze gegevens bewaren wij 4 weken. Uw gegevens worden veilig bewaard en niet gebruikt voor promotiedoeleinden.
  • Write down your personal information. We store them for 4 weeks and will not be used for promotion activities.

In het begin zal iedereen vast even moeten wennen, maar als beide partijen zich aan de regels houden, stellen het Touwmuseum, als vanouds, alles in het werk om de bezoekers  een leuk en leerzaam museumbezoek te garanderen!

Het Stadsmuseum zag zich als klein museum voor een aantal serieuze problemen geplaatst.

Het gebruik van de smalle trappen, de te nemen route, en het het toelaten van bezoekers. Na raadpleging van de secretaris en de Coördinator Collectie Museum heeft het Stadsmuseum besloten om de tentoonstelling door te schuiven naar 1 september a.s. als de mogelijkheden het dan toelaten.

 

Bruggen en sluizen in Oudewater weer open

Per 21 mei is het zomerregime voor brugbediening voor het recreatieve vaarseizoen weer opgestart. Deze was uitgesteld vanwege de strenge maatregelen rondom corona.
Nu de komende tijd versoepelingen worden doorgevoerd is besloten de bruggen en sluizen in de provincie Utrecht weer volledig te bedienen. Gemeente Oudewater ging één dag eerder de bruggen al bedienen, namelijk al vanaf 20 mei. De onlangs vernieuwde Wilhelmina van Pruisenbrug is nog niet volautomatisch bedienbaar, maar is wel toegankelijk. (mehr …)

Aap Noot Scratch in de race voor Gouden C

Dit is een oproep om te stemmen voor de Cultuurprijs in het teken van inclusie! Doen dus! Dat kan onderaan deze pagina.

Het project ‘Aap Noot Scratch’ van Stichting Touwmuseum de Baanschuur uit Oudewater is één van de vijf genomineerden voor de Gouden C 2019. Met de Gouden C zet het Fonds voor Cultuurparticipatie één van de vele ondersteunde projecten op het gebied van cultuurparticipatie en cultuureducatie in de schijnwerpers met dit jaar als thema ‘inclusie’. De winnaar wordt bepaald door een combinatie van publieksstemmen en een jury. Op 13 juni, tijdens een online talkshow, weten we of Touwmuseum de Baanschuur de Gouden C in ontvangst mag nemen.

‘Aap Noot Scratch’ combineert erfgoededucatie met hedendaagse mediakunst. Met dit lesprogramma leren zij basisschoolkinderen spelenderwijs programmeren binnen het thema “100 jaar geleden”. Door deze combinatie maken de leerlingen kennis met verleden en heden en bereiden zij zich voor op de toekomst.

Saskia Wulterkens, cultuurcoach Oudewater: “onwijs leuk dat we genomineerd zijn voor de Gouden C. Ik ben super trots dat we scholen en erfgoed organisaties aan elkaar hebben weten te koppelen met ons project. Erfgoed aanbieden door middel van mediakunst maakt het voor kinderen extra leerzaam, doordat het zo leuk is en helemaal in hun beleefwereld past. Ze leren niet alleen over de geschiedenis van hun woonplaats, maar onbewust krijgen ze ook nog eens een groot deel van de 21e -eeuwse vaardigheden mee”.

Simone van Groenestijn (CYM Crea Computer): „De toekenning van de subsidie door het Fonds voor Cultuurparticipatie was voor ons al een belangrijke erkenning dat álle kinderen de kans moeten krijgen om op school te leren programmeren. Creatieve computervaardigheden zijn van groot belang om mee te kunnen doen in onze samenleving. De huidige tijd maakt dat nog eens extra duidelijk…“

De Gouden C

Voor de prijs komen alle in 2019 door het Fonds gesubsidieerde projecten in aanmerking. De shortlist van vijf projecten is samengesteld door medewerkers van het Fonds. Het publiek kan tot en met 31 mei meestemmen wie de Gouden C wint. De winnaar wordt uiteindelijk bepaald door een combinatie van publieksstemmen en een deskundige, onafhankelijke jury: Isis Geurts – artistiek leidster, Stichting Dans +, Mo Hersi – Matchmaker Cultuur Almere, Podiumkunstenaar en Anouk van Geffen – zakelijk leider KRACHTVOER Theater, Neuzen de pilot (winnaar Gouden C 2018). Zij beoordelen de projecten op innovatie, impact en inspiratie. De winnaar ontvangt een Gouden Stempel, ontworpen door kunstenares Katia Borghesi en een cheque ter waarde van € 1000,-.

Programma Cultuurparticipatie

De vijf genomineerde voor de Gouden C zijn voorbeelden hoe je kunst en cultuur voor diverse groepen mensen toegankelijk maakt. De komende jaren werken het ministerie van OCW, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het Fonds voor Cultuurparticipatie samen met partners aan het vergroten van de toegankelijkheid, zichtbaarheid en erkenning van cultuurdeelname in de samenleving. Door het verstrekken van subsidies, kennisdeling op de inzet van cultuur in het sociale domein en het zichtbaar maken van actieve cultuurparticipatie met o.a. de Iktoon-campagne.

De andere 4 genomineerden voor de Gouden C 2019

Project COHOST, De Niemanders van Wout Kemkens en Rocco Ostermann, Re-fill your cup with authenticity van Sharina Gumbs en Titanic van Jongerentheater KRANG.

Stemmen kan hier! Tot 31 mei!

Bron: Saskia Wulterkens  (Cultuurcoach Oudewater – Bibliotheek Het Groene Hart) | Eindredactie: Oudewater.net

Gemeente Oudewater is geraakt door sluiting Hotel-Restaurant Abrona

Donderdag 14 mei bereikte ons het bericht dat Hotel Restaurant Abrona per 1 juni haar deuren definitief gaat sluiten. Het gemeentebestuur van Oudewater is door dit voorgenomen besluit enorm geraakt. Het hotel-restaurant is een begrip in Oudewater. Ook het college van B&W droeg het hotel-restaurant een warm hart toe. Zo luidt het persbericht van de Gemeente Oudewater. (mehr …)

Hotel-Restaurant Abrona sluit definitief haar deuren

Hotel-Restaurant Abrona zal niet meer openen en sluit op 1 juni 2020 definitief haar deuren.*)
Het hotel-restaurant in Oudewater bestaat sinds 1999 en was het eerste hotel in Nederland waar mensen met een verstandelijke beperking werkten. Het was jarenlang een geliefde plek voor vele gasten uit binnen- en buitenland, voor de cliënten en medewerkers die hier werkten en hun familie en kennissen. (mehr …)

Wereldwinkel gaat af en toe weer open

De Wereldwinkel is enige tijd gesloten geweest, maar er was veel vraag naar het (opnieuw) openstellen van de winkel. Daar is natuurlijk gehoor aan geven. Vanaf maandag 11 mei is men dus voorzichtig aan begonnen. de winkel weer open te stellen, maar wel op beperktere tijden:

Maandag van 14.00 – 16.00 uur
Woensdag van 11.00 tot 15.00 uur
Zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur

Uiteraard gelden ook in de Wereldwinkel de afspraken van het RIVM.

Oranjevereniging Hekendorp trakteerde

De Oranjevereniging van Hekendorp trakteerde alle leden tijdens deze bijzondere Koningsdag op tompoucen. Maar liefst 800 van die Koningsdaglekkernijen werden rondgedeeld, want bijna iedereen in Hekendorp is lid van de Oranjevereniging. Zelfs oud-Hekendorpers in Oudewater werden ermee verrast. (mehr …)

Moederdag 2020, 10 mei!

Moederdag in 2020 valt op 10 mei! Moederdag is vastgesteld op de tweede zondag in de maand mei.

Vergeet je moeder niet. Niet alleen op deze dag, maar ook op alle andere dagen. Misschien dat er in dit jaar, het jaar dat de geschiedenis ingaat van het Conora virus, ook hierin een omslagpunt plaatsvindt.

Een cadeaubon is natuurlijk altijd practisch om weg te geven. Het TIP heeft cadeaubonnen te koop. Altijd leuk om weg te geven, zeker ook voor Moederdag. En je steunt de lokale middenstand ermee!

Er zijn dinerbonnen in de bedragen van 10 euro, 12, 50 euro, 25 euro en 50 euro. Te besteden in de restaurants in Oudewater en directe omgeving.

De NOVO bonnen zijn te besteden in de winkels in Oudewater die lid zijn van de NOVO (en dat zijn ze gelukkig bijna allemaal!). Die zijn in de bedragen van 5, 10, 15, 20 en 25 euro.

Meer informatie over cadeaubonnen Moederdag

 •  Cadeaubonnen te koop
 •  Omdat het TIP vanwege Corona maatregelen gesloten is, kunnen de bonnen besteld worden via emailadres tip@oudewater.net of telefonisch op telefoon nr. 06 23 468536.
 •  Noem het bedrag en uw naam en adres, wij sturen u „een tikkie“ (zodat u digitaal kunt betalen) en wij bezorgen de bon bij u  (in Oudewater) thuis.
 • Voor meer informatie kunt u ook bellen met bovengenoemd mobiel nummer.