Het programma van de Open Monumentendag belooft veel ‚leer’momenten

’s Ochtends om 10.00 uur vindt de officiële opening van Open Monumentendag in het Stadskantoor plaats.
Nettie Stoppelenburg zal de genodigden uitleg geven bij het schilderij ‘Het Weeshuis’ van H. Van Ommen en Joke van Diest zal het speciaal voor deze dag geschreven gedicht ‘momenten uit het verleden’ van Nelleke den Boer voordragen.  Aan wethouder Bas Lont zal het eerste exemplaar van de wandeling  ‘Leermonumenten’ worden uitgereikt.

(mehr …)

Rommelmarktroute Oudewater 2020

Van onze speciale verslaggever!
Eindelijk er was weer eens iets te doen in Oudewater.  Niet dat er niks was, maar iets met veel Oudewaternaren was er na maart 2020 vanwege de Corona, anders dan we gewend zijn. Nu weer een mooie actie, op initiatief van Carola van Duiven.

Een rommelmarkt; niet zoals met Koningsdag in de Kapellestraat met voornamelijk spullen die door kinderen worden aangeprezen (wanneer zou dat weer kunnen?) met kramen vol speelgoed. En niet met lekkere hapjes en praatjes met vrienden en kennissen die je heel toevallig tegen komt. Niet dus.

Maar gewoon in de tuin of op de stoep, in de schuur of garage of bij of voor het huis. Er waren  maar liefst 130 aanmeldingen die te vinden waren op een digitale rommelmarktroute Oudewater 2020 en dat is niet niks. In de ochtend scheen nog gezellig de zon, maar jammer genoeg werd het weer vrij spoedig anders. Veel tuinen vonden de regen denk ik wel lekker, maar de mensen in en rond de kramen vonden het minder. Het scheelde wel voor de omzet, dachten de meesten. Zo sprak ik Cynthia van Lange Burchwal 68.

Cynthia op de rommelmarkt

Haar man kwam net heerlijke warm gemaakte loempiaatjes brengen.  Zij vertelde dat ze nog niet zo lang in Oudewater woonde, maar dat haar twee kinderen het hier reuze naar de zin hadden. Zelf had ze 23 jaar in Cuba gewoond en was ze door omstandigheden in Spanje terecht gekomen. Daar had ze haar man gevonden die uit Breukelen kwam en daar 20 jaar gewoond had. Na Spanje gingen ze naar Nederland om voor de moeder van haar man te zorgen. Ze woont inmiddels al weer vijf jaar in Nederland, en vervolgens in Oudewater haar thuis gevonden. Ze verkocht veel door haar zelf vervaardigde kleurrijke tasjes en wat al niet meer. Haar kraam had een Caribische uitstraling, vond ze zelf. Spaans sprekende vrienden kwamen gedag zeggen; het was een gezellige boel.

Ik steek even over naar Lange Burchwal 3 daar stond mevrouw Lekkerkerker.

 

 

 

 

 

 

 

Zij heeft in Polsbroek gewoond en is daarna naar Oudewater verhuisd en woont in de Herman de Manstraat. Nu woont ze dus op de Lange Burchwal. Haar spulletjes stonden onder een party tent: een echte TOM TOM  en vazen, een slagroomklopper en kop en schotels. Omdat zij nog niet zo lang op de Wal woonde,  kon ze op deze manier leuk in contact komen met andere buurtbewoners en hoopte ze dat de buurt vereniging van de LBW nog bestond. „Oei, al een tijd niets meer van vernomen“, dacht ik. „Dan moet je even naar de overkant lopen, want daar weten ze er vast meer van.“  Zij vertelden dat er veel leuke dingen werden gedaan zoals de Koek en Zopie op de gracht als het ijs dik genoeg was. Iedereen was dan druk met sneeuw schuiven voor de baan om warme en koude dranken te verkopen om de kas te spekken. Tja, dat was wel even geleden.

Zij zelf vond dit een hele leuke dag en de verkoop ging wel maar „die regen hè, dat was wel jammer“. Nu was het meteen een stukje stiller. „Oké veel succes en misschien tot later in de straat.“

Op naar de Irenestraat. Op de hoek stond daar Mayke .

Met drie dames sterk vulden zij de kraam. Zij had ook een prachtig verhaal over de traumahelikopter waarmee ze in het AD had gestaan en hoe ze er over dacht dat er mensen zijn, die dan foto’s maken van zulke nare gebeurtenissen. In korte tijd was dit in haar buurt twee maal voorgekomen. Ze vertelde dat de piloten die de helikopter bestuurden met kinderen dan op de foto gingen. Ze had daar duidelijk gemengde gedachten bij. Maar de piloten deden goed werk, vertelde ze. Ze moesten toch wachten en hadden eigenlijk niets met de ellende te maken en de kinderen vonden het prachtig. Het is maar hoe je het bekijkt. Maar de verkoop ging geweldig: boeken van Dan Brown, puzzels, kinderspeelgoed. Het liep allemaal lekker. Fijn voor hen.

Het goot intussen. Op naar Tappersheul 5. In de schuur stonden mooie spullen zoals deze beeldjes:

Maar er waren ook schilderijen van koeien, vertelde Coby. Zij had het minder druk gehad. Ze zat duidelijk in het buitengebied en ook het weer werkte natuurlijk niet mee.

Maar al met al vond men het een geslaagde dag. En, zoals je merkt,  ging het niet alleen over de verkoop. Ook weer eens een andere kijk op Oudewater dan Corona. Met of zonder pijlen op de weg en gele borden met verwijzingen. Rechts lopen, links kijken.

Laten we maar gezond blijven en de korte lontjes maar niet aansteken. Nog een goed half jaar; dan lopen we een dag met een zeer plekje op een arm en kunnen we weer gewoon leven.

foto’s Bert van der Horst

Met een knipoog introduceert Oudewater coronaproof looproute in binnenstad

Oudewater heeft een aantrekkelijke oude binnenstad met straten en brugovergangen die in de  zomerse drukte al gauw erg smal zijn. Te nauw om in deze coronatijden een veilige doorgang te bieden. De richtlijn om 1,5 meter afstand te houden is dan moeilijk op te volgen. Daarom is nu ook in Oudewater een looproute aangebracht. 1,5 meter afstand houden is immers makkelijker wanneer je met de stroom meeloopt.

 

Oudewater herinnert bezoekers op speelse wijze aan de richtlijnen en gebruikt daarbij typisch Oudewaterse elementen die verwijzen naar de heksenwaag en het touwmuseum. De vermaning ‘Waag het niet van de looproute af te wijken’ zal bij mening Oudewaternaar een glimlach te voorschijn toveren. Heksjes sieren de borden en 1,5 meter wordt vergeleken met de maat van de bezemsteel. Pijlen en andere grafische elementen op de borden hebben de vorm van een touw. De pijlen op de grond zien er nog niet heel duidelijk uit. Dit komt doordat extra poeder is gebruikt. Dit verdwijnt snel, maar is nodig om te voorkomen dat de verf eruit gereden wordt. Met deze routing kan iedereen Oudewater op een veilige manier bezoeken en blijft de stad als altijd even gastvrij.

Bron: www.oudewater.nl
Foto bijschrift: Met een knipoog naar de heksenwaag worden bezoekers geattendeerd op de juiste looproute.
Foto: Alex de Kuijper

Stichting Toerisme en Recreatie Oudewater zoekt vrijwilligers

 

STRO (Stichting Toerisme en Recreatie Oudewater) zet zich op diverse fronten in het toerisme te bevorderen en Oudewater nog aantrekkelijker te maken voor de bewoners én bezoekers. STRO faciliteert enkele werkgroepen zoals het Toeristisch Informatie Punt Oudewater (TIP) en Oudewater Online (Oudewater.net). TIP organiseert ook de Grachtenvaert, stadswandelingen, torenbeklimmingen en regelt arrangementen. (mehr …)

Lintjesregen Oudewater 2020

De lintjesregen in Oudewater ging om begrijpelijke redenen rond Koningsdag niet door. Maar de gemeente en dus ook burgemeester Groeneweg haalden dit vrijdag 3 juli met veel luister in, terwijl er goed rekening gehouden werd met de coronamaatregelen. (mehr …)

In memoriam Jacques Zanen

In navolging van zijn vader, die in 1924 de VAGU (Verenigde Autobusdiensten Gouda-Utrecht) oprichtte, kwam Jacques Arthur Zanen (29 november 1939) terecht in de wereld van het vervoer, waar hij altijd in is blijven werken. Lange tijd woonde hij in de Hekendorpse Buurt.  Later verhuisde hij terug naar Oudewater en ging hij in de Leeuweringerstraat wonen. Hij overleed vrijdag 5 juni 2020 op 80-jarige leeftijd. (mehr …)

Bruggen en sluizen in Oudewater weer open

Per 21 mei is het zomerregime voor brugbediening voor het recreatieve vaarseizoen weer opgestart. Deze was uitgesteld vanwege de strenge maatregelen rondom corona.
Nu de komende tijd versoepelingen worden doorgevoerd is besloten de bruggen en sluizen in de provincie Utrecht weer volledig te bedienen. Gemeente Oudewater ging één dag eerder de bruggen al bedienen, namelijk al vanaf 20 mei. De onlangs vernieuwde Wilhelmina van Pruisenbrug is nog niet volautomatisch bedienbaar, maar is wel toegankelijk. (mehr …)

Aap Noot Scratch in de race voor Gouden C

Dit is een oproep om te stemmen voor de Cultuurprijs in het teken van inclusie! Doen dus! Dat kan onderaan deze pagina.

Het project ‘Aap Noot Scratch’ van Stichting Touwmuseum de Baanschuur uit Oudewater is één van de vijf genomineerden voor de Gouden C 2019. Met de Gouden C zet het Fonds voor Cultuurparticipatie één van de vele ondersteunde projecten op het gebied van cultuurparticipatie en cultuureducatie in de schijnwerpers met dit jaar als thema ‘inclusie’. De winnaar wordt bepaald door een combinatie van publieksstemmen en een jury. Op 13 juni, tijdens een online talkshow, weten we of Touwmuseum de Baanschuur de Gouden C in ontvangst mag nemen. (mehr …)