Werkzaamheden aan de Markt in Oudewater

 

Onderhoud - Wegkamp Vastgoedbeheer

Vanaf  10 januari tot en met april zullen er werkzaamheden zijn aan en rondom de Markt in Oudewater. Al eerder was gebleken dat de toestand van de hallebrug (de markt) slecht was en was de weekmarkt verplaatst naar de randen van het plein. Nu is de firma Schouls begonnen om in 2 fases groot onderhoud te plegen aan de Markt en de aanliggende straten.

Er wordt in 2 fases gewerkt, waarbij eerst Korte Havenstraat en Peperstraat aan de beurt komen. Daarna zal het volgende deel worden gestart, waarbij Leeuweringerstraat en Donkere Gaard aan de beurt zijn. Op deze manier blijft het gebied toegankelijk voor hulpdiensten.

Veel van de werkzaamheden zullen vanaf het water gebeuren.

Als het goed is zal er de komende 20 jaar geen groot onderhoud meer nodig zijn en kunnen we van een  mooie herstelde omgeving genieten.

 

Mooie verhalen over Oudewater op website GVO

Op de website van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater komen er steeds meer mooie verhalen bij.

De website van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater heeft sinds kort een nieuwe rubriek: Verhalen van Oudewater. Niet ‘zomaar verhalen’, maar verhalen over kinderen die ooit in Oudewater hebben gewoond, in de eerste plaats bedoeld voor kinderen uit Oudewater maar niet alleen voor hen.

Aanleiding was de vraag van wethouder Walther Kok om een manier te zoeken om de lokale geschiedenis laagdrempelig te presenteren voor het onderwijs.

De verhalen zijn geschreven door Nettie Stoppelenburg naar aanleiding van gesprekken met docenten, zowel binnen als buiten Oudewater werkzaam, en geadviseerd door de cultuurcoördinator Mw. Saskia Wulterkens. Om het voor docenten gebruiksvriendelijk te maken, zijn de verhalen ingedeeld in de ‘Tijdvakken van De Rooy’, zoals die in het onderwijs worden gebruikt. Ze zijn ook gekoppeld aan de ‘Hoofdlijnen’, zoals die in de nieuwe Canon van Nederland worden gepresenteerd.

 

De verhalen gaan over gebeurtenissen uit de geschiedenis van Oudewater. Daarbij zijn personages gezocht, kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. Dat is ook de leeftijd van de doelgroep, kinderen uit de bovenbouw van de basisscholen. De kinderen zijn de hoofdpersonen in het verhaal. Ze hebben echt geleefd in Oudewater en kunnen het gebeurde ook echt hebben meegemaakt. Vaak leven er nog nazaten van deze kinderen in Oudewater. Hiervoor is veel archiefonderzoek gedaan om de correcte gezinssamenstelling ten tijde van het verhaal en verwanten te achterhalen.

Elk verhaal is gerelateerd aan één of meerdere plekken in Oudewater, bijvoorbeeld de houtzaagmolen en het Kruithuis.

Omdat Nettie Stoppelenburg al jarenlang onderzoek doet in de archieven van Oudewater, konden ook vaak de woonhuizen van de hoofdpersonen geïdentificeerd worden.

Elk verhaal is voorzien van uitleg, ‘weetjes’, die meestal ook geïllustreerd zijn met foto’s, prenten en kaartmateriaal. Ook het gebruikte archiefmateriaal is vaak afgebeeld. Veel van deze archiefstukken bevinden zich bij RHC Rijnstreek en Lopikerwaard, waar ook de archieven van Oudewater worden bewaard en kunnen worden ingezien.

Op dit moment staan zo’n 14 verhalen online. Er liggen nog een aantal verhalen klaar om op de website te zetten, onder andere verhalen over het Rampjaar 1672, dus dat aantal gaat zeker verdubbeld worden.

Zeer de moeite waard om eens te bekijken, nee. . . om te lezen. 

https://geschiedkundigeverenigingoudewater.nl/hoofdlijnen/

 

Kerst en Gerard David in het mooie Oudewater

Op  vrijdag 17,  zaterdag 18,  en vrijdag 24 december worden er door de Werkgroep Gerard David wandelingen georganiseerd door de sfeervolle binnenstad van Oudewater.
Een gids neemt je mee langs de schilderijen van de bekende schilder Gerard David, die het kerstverhaal uitbeelden.

De wandelingen beginnen om 13.30 uur en om 14.30 uur.

Startpunt is het kantoor van Toeristisch Informatie Punt, Leeuweringerstraat 10 in Oudewater.
Deelnemen kost 4 euro en aanmelden is gewenst. Dit kan via tip@oudewater.net  Bellen kan ook: 0348 561628, het TIP-kantoor is op woensdag, vrijdag en zaterdag van 11.00- 15.00 uur telefonisch te bereiken.

I.v.m Corona voorschriften is de maximale groepsgrootte 6 personen.

Op de bijgevoegde foto „de geboorte van Christus“, ca. 1495,  die hangt in het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

 

Wijn- en Spijswandeling in Oudewater

Pracht aan de Gracht organiseert  in samenwerking met 5 horeca gelegenheden in Oudewater een Wijn- en Spijswandeling op zaterdag 18 en zondag 19 december a.s.

Een heerlijke middag staat je te wachten, waarbij je van het ene restaurantje naar het andere wandelt en overal verwend wordt met een gerechtje en een bijpassende wijn.

Voor het mooie bedrag van 62 euro 50 geniet je de hele middag van wisselend gezelschap en wandel je door het mooi versierde stadscentrum van Oudewater. Bovendien steun je de plaatselijke horeca, zo belangrijk in deze tijd!

Deelnemende restaurants zijn: Joia Brasserie, 3 Keuken&Bar, Hex by Paul en Inge, Broeck en Voldaan.

Kaarten bestel je nu via e.food.nl/oudewater/pracht-aan-de-gracht

Tot ziens in het mooiste stadje van het Groene Hart, op 18 en 19 december a.s.

Digitale informatie-avonden van de gemeente Oudewater

Woensdagavond 8 december zijn er twee digitale informatie-avonden georganiseerd met betrekking tot de eveneens twee uitbreidingsplannen in Oudewater: het plan Westerwal en het plan Statenland.

Rondom de Machinefabriek de Hollandsche IJssel zijn plannen in de maak voor nieuwbouw van woningen.

Het plan Westerwal bestaat uit circa 66 woningen, naar verwachting als volgt onderverdeeld:

– 10 startersappartementen koop
– 6 vrije sector appartementen koop
– 50 grondgebonden woningen in het middeldure en hogere segment.

Hier kun je bij zijn door in te loggen op de link die je vindt op de pagina http://www.wonenopdewesterwal.nl/aanmelden

Het gebied naast het Zwembad en de Skeelerbaan, het zgn. Statenland,  zal worden bestemd voor de bouw van 100 woningen. Tijdens deze avond zal het schetsconcept worden voorgelegd.

Wil je hier meer over weten, log dan in op http://blendedconnect.nl/Statenland

Spekkoek of speculaas?

Op zaterdag 4 december, nét voor de Sint zijn verjaardag, komt hij met zijn Pieten op bezoek in de leuke winkel van de Spekkoekkoningin. Vorig jaar had hij al eens van de spekkoek geproefd maar hij is toch nieuwsgierig naar de nieuwe smaken! Is het tijd voor een vergelijking tussen spekkoek en speculaas??

En… hij wil natuurlijk ook kijken waar die heerlijke spekkoeken gebakken worden. Zou het ook lukken het recept aan De Spekkoekkoningin te ontfutselen??

Van 10.30 tot 11.30 uur is hij in de winkel in de Peperstraat en natuurlijk maakt hij tijd voor een selfie, een antwoord op jouw vraag of gewoon een kletspraatje! Kom dus gezellig langs!!

Sinterklaas komt aan in Oudewater !

Sinterklaas komt aan in Oudewater!

Hij is al een weekje in het land met zijn Pieten, maar op zaterdag 20 november zal hij alle kinderen én hun ouders in Oudewater kunnen begroeten tijdens de speciale Intocht-optocht. Hij zal een route volgen, die op de sociale media is bekendgemaakt en heeft gevraagd of iedereen huis en tuin wil versieren met vlaggen en knutsels en tekeningen! Hoe leuk is dat?!

Wederom een leuke middag, georganiseerd door de Werkgroep SinterklaasIntocht Oudewater, die zich gedwongen zag een nieuwe vorm te zoeken voor het jaarlijkse Sintfeest.  En dat lijkt goed gelukt!

We hopen dat veel kinderen langs de route staan en Sint en zijn Pieten luidkeels toezingen!!

Enne….. dan wel even je schoen zetten he?!

Oudewater, heksen- én spokenstad

Veel mensen hadden zich, onder leiding van De Vrienden van Oudewater, ingezet om er een prachtig Halloween van te maken.   Er waren nogal wat  mensen, waaronder  ongeveer 75 op bijzondere wijze verkleed,  die door Oudewater trokken, met als bestemming de Markt.  Er was zelfs, via de Leeuweringerstraat richting Markt, een Trick en Treatroute uitgezet. (mehr …)

Duo-tentoonstelling in Sille Gallery

Op vrijdagavond 5 november opent burgemeester van Oudewater Danny de Vries om 20:00 uur een bijzondere  tentoonstelling en heffen we het glas. Een duo-tentoonstelling van twee kunstenaars die al eerder in de gallery exposeerden.

Jenny Boot met haar ondoorgrondelijke fotografische portretten en Suus Suiker met haar symbiose in bijenwas zullen ieder in hun eigen uitgesproken stijl een zeer groot deel van de wanden vullen.

Jenny Boot en Suus Suiker zijn die avond aanwezig vanaf 19:30 uur voor de Meet & Greet.

In dit zelfde weekend is er een korte 3daagse tentoonstelling parallel aan deze duo-tentoonstelling, nl.  Kunst en Sieraad

De sieradenmakers zijn het gehele weekend aanwezig. Voor u een mooie gelegenheid om rustig te passen.

Vrijdagavond 5 november van 19:00 – 22:00 uur.
Zaterdag 6 en zondag 7 november van 12:00 – 17:00 uur.

Duo-Tentoonstelling Boot & Suiker loopt van 5 november t/m 9 januari 2022.

Podium Oudewater: We gaan weer beginnen

We zijn blij, laat Podium Oudewater weten,  dat we onze podiumactiviteiten in het stadhuis en op andere locaties kunnen hervatten! We starten op 27 november met een sprankelend pianorecital door Daria van den Bercken.

Op zaterdag 15 januari 2022, ook in het stadhuis, volgt Marjolein – om te janken zo mooi – Meijers.

En dan op zondag 13 februari 2022 in het St. Gabriëlsklooster het strijktrio Salome.

En ten slotte, wel nog onder voorbehoud, op zondag 10 april 2022 in het Muziekhuis Oudewater het uitdagende, eigentijdse Roffa Tango Trio.

Houd voor alle bovenstaande (en andere) evenementen onze evenementenkalender in de gaten!

Of ga naar Podium Oudewater.