Oudewater, heksen- én spokenstad

Veel mensen hadden zich, onder leiding van De Vrienden van Oudewater, ingezet om er een prachtig Halloween van te maken.   Er waren nogal wat  mensen, waaronder  ongeveer 75 op bijzondere wijze verkleed,  die door Oudewater trokken, met als bestemming de Markt.  Er was zelfs, via de Leeuweringerstraat richting Markt, een Trick en Treatroute uitgezet.

De nacht van het griezelen in de heksen- en spokenstad

Allerlei figuren kwam je  tegen die je stuk voor stuk de stuipen op het lijf joegen.  Om ongeveer 7 uur was het hele spektakel begonnen. Het is herfst en regen schijnt daarbij te horen, maar als men iets leuks organiseert , moet het ook leuk zijn en daar hoort natuurlijk geen regen bij. Maar gelukkig was het nu, na een hele natte dag, gelukkig droog geworden.  Al lopende richting de Markt werd de sfeer vooral bepaald door heel veel heel enge geluiden. In de verte zag je veel rook en …

 

 

… heel bleek-uitziende kinderen met  vaders, moeders, opa’s, oma’s liepen mij voorbij. Het was stikdonker. De lampen op de Markt waren met zwart doek bedekt. De angstaanjagende wind, het enge gegil, de donder en bliksem kwamen mij tegemoet uit alle speakers: brrrrrr. Het was me het sfeertje wel.

Boven het water zweefden witte spoken. Er hing een grote afbeelding aan de brug met een doodskop. De wind uit de speakers zwelde aan. Bij Roberto stond een lange rij voor  het griezelijsje.

Bij de Heksenwaag waren kinderen een liedje aan het zingen voor twee heksen. Het viel mij op dat ze wel heel erg met gebogen hoofdjes naar de grond keken. Iets verderop werden bij een kraam vreemde drankjes uitgedeeld.  Plots kwamen er mensen met verlichting aan; het bleek dat ze van de Klaproos waren. In vier hoeken op de Markt werden de verlichting op de grond gezet. De mensen vormden er een grote kring  omheen.

 

De markt stroomde vol  met heel slecht uitziende meisjes en jongens,  jong en oud.  De muziek begon en Thriller van Michael Jackson vulde de omgeving.  De griezelig uitziende figuren kwamen in het ritme van de muziek uit het donker naar het midden van de Markt.  En daar kwam het spektakelstuk tot leven.  Eerst met 10 en later met steeds meer dansers .

 

Een hele grote groep  van dans studio Max, vulde de Markt met handengeklap en swingende,  soepele maar ook stramme bewegingen,  perfect uitgevoerd zoals dat in Thriller hoort te zijn. Voordat je het wist, was het voorbij en slopen de dansers langs de donkere winkels richting het Stadhuis waar ze niet meer terug te vinden waren,  héél eng, heel goed.

 

Aan de Markt richting Stadhuis op het lage gedeelte, stonden nog eens twee spoken, in het  gekleurde licht, die je met hun enge  gegil, toch wel heel erg bang wisten te maken. Ook liepen er griezels met een afgehakt been aan een touw; zelfs één met een afgehakt hoofd .  Wat een griezelige , griezelige nacht.

Ik ben gaan slapen die nacht met mijn hoofd diep onder de dekens en heb nauwelijks een oog dichtgedaan.  Gelukkig scheen ’s-morgens de zon weer.  Maar wat was het weer griezelig leuk.

Van onze speciale verslaggever: Bert van de Horst
Foto’s: Bert van der Horst

Schreibe einen Kommentar