Eerlijk chauvinisme van eigen bodem

Door: Walther Kok

Oudewater is een ijzersterk ‘merk’. Vooral voor Oudewaternaren (Geelbuiken) zelf. Daar praten we graag over, daar snoeven we graag over én dat verzamelen we graag. Oudewater verzamelen? Jawel: boeken over Oudewater, Oudewaterse souvenirs, Oudewaterse zoetwaren, Oudewaterse drankjes, Oudewaterse gebruiksvoorwerpen, schilderijen van Oudewater  en niet te vergeten oude foto’s en filmpjes van ons stadje. We raken er – ook op internet – niet over uitgepraat, geven het graag cadeau, proppen onszelf ermee vol, laten het op een rommelmarkt niet langer dan drie minuten onverkocht; zitten er kortom dolgraag met z’n allen bovenop.  En toch… en toch: het in mijn ogen allermooiste op dit gebied is vrijwel onbekend.  En daar moet echt een einde aan komen. Dat kunnen we niet over onze kant laten gaan. Daar laten we als Geelbuiken echt iets liggen. Als iets het verdient om (uiteindelijk) in alle Oudewaterse families een ereplaats in te nemen dan is het wel dit: de Oudewaterse geboortetegel.

De Oudewaterse geboortetegel

Geboortetegel_Oudewater Geboortetegel_Oudewater

Gemaakt van echte lokale Ouderwetse klei, door Marja Verkerk-Smit, een echte Oudewaterse kunstenaar voor echte Oudewaterse geboortelingen. Daarvan hebben we er elk jaar zo’n honderd. Hier ligt kortom een unieke, exclusieve kans om op onze eigen Oudewaterse manier, artistiek verantwoord, betaalbaar én  op ecologisch verantwoorde wijze het historisch besef, de gemeenschapszin  én de jaloezie van de buitenpoorters op grootse en indrukwekkende wijze te prikkelen.

De manier bij uitstek ook om op liefelijke en warme wijze Oudewater te promoten. Reken het potentiële jaarlijkse bereik per tegel maar even mee: 100 geboortes plus (ruwweg) tweehonderd ouders en tenminste evenveel (afgunstige) ooms en tantes, 35 broertjes of zusjes, zo’n driehonderdvijftig grootouders, 250 buren en… vul zelf maar verder in. Eén tegel heeft moeiteloos een bereik van ver boven de duizend. Een geschenk met een multiplier vanjewelste.  Hier kan geen TIP of gemeentelijke campagne tegenop. En het multiplied nog verder. Te verwachten valt immers dat de goede gevers of aanschaffers van de tegel zelf ook door een lichte hebzucht worden bevangen. In hun tijd bestond die mogelijkheid nog niet, zij moeten het (vaak) nog met ouderwetse geboortekaartjes en box-foto’s doen. Maar ook voor hen niet getreurd. De Oudewaterse klei wordt door Marja ook verwerkt in sierlijke en handige potjes. En bij aanschaf van een tegel houdt men gewoon het recht om ook zo’n potje aan te schaffen.

Potje_Oudewaterse-klei Potje_Oudewaterse-klei

Marja Verkerk-Smit

Vreugde alom kortom. Maar tegelijkertijd moet hier een waarschuwing klinken. Wie als Oudewaternaar of toevallige bezoeker eenmaal van Marja in de ban raakt loopt het gevaar in recidive te vervallen. Marja maakt (en leert zoals te zien op de recente Oude Ambachtenmarkt) namelijk nog veel meer moois .

Marja Verkerk-Smit_Oude-Ambachtenmarkt

Menig exemplaar van haar ‘Lente en Storm’(het paalzittende verlangen) of Oudewaterse heksenserie  heeft intussen een gelukkige nieuwe eigenaar gekregen.  Elke jaar rond Kerstmis vergapen zich in de Heksenwaag bijvoorbeeld vele honderden bezoekers uit binnen en buitenland aan de versierde Heksenboom.

Het-paalzittende-verlangen_Marja-Verkerk-Smit Heksenboom_Marja-Verkerk-Smit

Op haar eigen website en in de prachtige lokale galerie van Tamara Sille kan met haar werk verder kennis worden gemaakt. Maar voordat daar enthousiast op wordt gereageerd herhaal ik nog éénmaal voor alle potentiële ouders en relevante omgeving de gulden regel: bij elke Oudewaterse geboorte hoort de Oudewaterse geboortetegel!

3 thoughts on “Eerlijk chauvinisme van eigen bodem”

  1. Ans majoor zegt:

    Prachtig idee de geboorte tegel. Mooi aandenken. En zo’n oudewaters kommetje met chocolade daar kun je altijd mee thuiskomen.

  2. Marja Verkerk- Smit zegt:

    Mijn nieuwe serie kommen van Oudewaterse kleibodem heeft een mooie plaats gekregen bij Hocus Pocus zoetwaren. Met een bonbonnetje of ander lekkers een origineel cadeautje, smaakvol verpakt.

  3. Trudie Scherpenzeel zegt:

    Bravo, Walther. Leuk stuk

Geef een antwoord