Eindejaarsverslag en balans opmaken

Eindejaarsverslag en balans opmaken is een nieuw verhaal van Editha van den Berg-Hörmann, die geboren en getogen is in Oudewater en daar nog steeds veel herinneringen aan ontleent.

Mijn Oudewaterse afkomst (ik ben daar geboren op 14 september 1930) is het hele jaar 2016 een behoorlijke rol blijven spelen in mijn dagelijkse bestaan. Vooral het laatste half jaar; eigenlijk sinds Martijn van Dijk uit Houten mij op 31 juli een mailtje stuurde, omdat ik de naam van zijn oma, Nel Arends-Spriel, in een verhaal over mijn jeugdherinneringen op de Lange Burchwal had vermeld. Zijn oma was ons buurmeisje, maar wel 12 jaar ouder dan ik. Mijn zusje en ik hebben nog bij haar huis de winkel van Spriel op de hoek) staan kijken toen zij met Nico Arends trouwde.

Na haar huwelijk gingen zij wonen in het huis waar mijn zusje op 24 januari 1932 was geboren. Wij woonden inmiddels in een woning iets verderop, die net gebouwd was. Dat waren twee woningen in “spiegelbeeld” met de voordeuren naast elkaar met gebogen deuren en “bovenlichten”, tegenover zaal Centrum van van der Steen. (die huizen staan er nog). Naast ons woonde eerst een oudere dame, mevrouw Derks, met een volwassen dochter, Wies en later de eigenaar (oom) Cees Deurloo en (tante) Ant.

Nel Arends heeft een belangrijke rol gespeeld in de gezinszorg in Oudewater, waar zij 20 jaar de leiding had. In februari van dit jaar is zij op 97-jarige leeftijd overleden.
Martijn is heel veel bij zijn oma geweest, omdat hij zijn moeder (haar dochter José) al 16 jaar geleden verloor, toen zij 53 jaar oud was; echter ook daarvoor had hij al een hechte band met oma Nel.

Martijn-20161224_134412_resized_1

Dit weet ik inmiddels allemaal, omdat ik met Martijn een hele fijne band heb opgebouwd. In een vorig stukje schreef ik al dat hij voor het eerst op 20 augustus bij mij op bezoek kwam met het foto-album van zijn oma, waarin veel bekende personen van vroeger stonden afgebeeld. Inmiddels bezocht hij mij al diverse malen en kreeg ik o.a. de groeten van zijn 94-jarige oudoom Arie Cluistra, de zwager van zijn oma, die zich de naam van mijn zus Elfriede nog herinnerde en naar haar vroeg. Zij heeft n.l. als kindermeisje gewerkt bij familie van hem (die destijds nog de naam Kloot droegen).

Cor IJff van de Lange Burchwal (een goede kennis van onze ouders) was getrouwd met Jopie Kievit, de zuster van mevrouw Kloot. Al snel na de oorlog is mijn zusje bij hen in Den Haag gaan wonen. Ook kreeg ik de groeten van Lou Eijkelestam, die schuin tegenover ons woonde en als jochie met ons op straat speelde. Van Martijn kreeg ik onlangs zijn mailadres en Lou schreef mij ook al terug: “… dat hij zich die “straat-spelletjes”: halla, boompje verwisselen , knikkeren , verstoppertje spelen enz. nog goed kon herinneren”; hij is inmiddels 83 jaar.

Met Martijn heb ik inmiddels een warme vriendschap opgebouwd, ik ben eigenlijk zijn “nieuwe oma”, maar hij noemt mij gewoon Editha. Die vriendschap is “dubbel” zo warm geworden, nadat hij zijn gitaarleraar ( Arie Hoekwater uit Houten) bij mij “introduceerde”. Op zijn 13de verjaardag kreeg Martijn een gitaar en werd Arie zijn leraar . Vanaf die tijd zijn zij goede vrienden, want al na anderhalf jaar les traden ze samen op. Via You Tube had Martijn mij al enkele mooie liederen laten horen, die zij samen zongen, van o.a. The Beatles, John Lennon en Elvis Presley. Arie wilde n.l. ook wel eens weten WIE die Editha was, waar Martijn in Tiel op bezoek ging 🙂

Arie-Hoekwater_20161224_134405_resized_1

Natuurlijk vond ik het ook leuk om die 69-jarige leraar van hem te ontmoeten, die ze op You Tube zelfs “de Houtense John Lennon “ noemden! Inderdaad zingt Arie werkelijk prachtig met diezelfde warme klank in zijn stem als Elvis, die vroeger ook echt tot mijn favoriete zangers behoorde!

Martijn schrijft en componeert inmiddels ook zelf liederen die hij prachtig kan zingen. Hij schreef ook een mooi gedicht voor zijn oma in het kerkblad toen zij was overleden. Zo heb ik er dus aan de “ontvangstenkant” van de balans twee aardige vrienden bij gekregen. Omdat Martijn op 33-jarige leeftijd nog volop werkt en Arie uiteraard gepensioneerd is, is die ook al enkele malen alleen bij mij op bezoek geweest. Mijn hondje Pansjo is helemaal “weg” van die twee mannen, want….. ze brengen lekkere “snoepjes”voor hem mee , die we nu Arie/Martijn snoepjes noemen!

Martijn stond begin december als “Sint Martijn” voor de deur met een heel groot pakket , met allerlei “lekkere”, maar ook gezonde dingen . OOK pakjes voor Pansjo, heel erg lief natuurlijk! MAAR het is niet alléén “ontvangen”, wat ik doe………

Editha-van-den-Berg-Hörmann_20161217_122142_resized_1

De mannen kregen van mij ook iets bijzonders :
mijn NOSTALGIE- “RIJM -ALLERLEI “ – bundel.

Ik gaf veel geld uit om eindelijk mijn NOSTALGIE teksten te laten drukken in een boekje. Na 4 jaar “planning” lukte dat; nu had ik er 66 bij elkaar , want vanaf 2001 schreef ik die enkele malen per jaar in het Hèmers Krantje (het “dorpskrantje” in Ophemert) In eerdere verhalen hebben jullie ook enkele van die teksten (op rijm) kunnen lezen. “Uitgeven” van die bundel kun je het niet noemen, want ik verdeelde de eerste 20 stuks aan familie en kennissen. Maar omdat er op 16 november een artikeltje (met foto) over mij in de krant ‘Stad Tiel’ stond omdat ik als 86-jarige een “boekje” had geschreven, belden er mensen op, die dat ook graag wilden hebben. Toen heb ik er nog 30 laten drukken. De “verkoopprijs” (12 eu) is lager dan de prijs die ik er voor betaalde, dus “ontvangsten ” kun je dat niet noemen, ik heb er nog een paar over. Vandaag bestelde iemand er weer een; die komt het ophalen. Ik wacht het gewoon af.
Ik ben niet echt voor “handelaar” in de (Oudewaterse) wieg gelegd” 🙂 🙂 🙂

Als ik al met al “de balans opmaak”: ik ben twee hele aardige vrienden “rijker geworden”, met veel dezelfde interesses als ik. Zaterdag voor Kerst zijn ze samen bij mij geweest en schonk Arie mij een schilderij, dat zijn broer Ton (die 20 jaar geleden overleed) heeft geschilderd. Dat schilderijtje heeft toevallig hetzelfde stilleven als onderwerp, als dat wat ik in 1989 schilderde (wellicht uit een lesboek) en hier aan de wand heb hangen. DAT is wel heel frappant te noemen , dat een man , die ik pas sinds augustus 2016 ken, mij zoiets cadeau doet. Dan is de term “de wereld is klein” toch ook hier wel weer van toepassing! En “toeval bestaat niet”!!! Niet alles in dit verhaal heeft met Oudewater te maken, maar alles wat ik dit jaar mocht beleven heeft toch als oorsprong , dat ik 86 jaar geleden in Oudewater ben geboren !

ALLEN EEN GELUKKIG 2017 IN GOEDE GEZONDHEID TOEGEWENST !!!

Hartelijke groeten van Editha v.d.Bergh-Hörmann + een pootje van Pansjo

10 thoughts on “Eindejaarsverslag en balans opmaken”

 1. Ria Deurloo zegt:

  Allereerst voor U ook een gelukkig en gezond 2017,
  Klopt het dat de huizen op de lange burchwal waar U
  Over spreekt gebouwd zijn i.o.v mijn grootvader
  Marie Deurloo?

  Vriendelijke groet, Ria

 2. Ria Deurloo zegt:

  Allereerst ook voor u een gelukkig en gezond 2017,
  Klopt het dat de huizen op de lange burchwal waarover
  u spreekt gebouwd zijn in opdracht van mijn grootvader
  Marie Deurloo?

  1. Editha V.d.Bergh-Hörmann zegt:

   Hallo Ria, dank, dat je een reactie plaatste ! “Persoonlijk” voor jou en familie de beste wensen voor 2017. JIJ bent de 1ste die reageerde. Aan mijn zus heb ik gevraagd hoe dat was met die huizen. Ja het kan zijn dan Jouw grootvader, Marie Deurloo, die heeft laten bouwen en er later zijn broer (oom) Cees en ( tante) Ant liet wonen. Slager Deurloo had meer woningen , na verkoop van de zaak gingen hij en (tante) Jans, jouw oma , op de Utrechtse straatweg wonen ( volgens mijn zus) . Zij dacht dat jij met je ouders later ook nog in een van die huizen hebben gewoond met broertje en zusje ??? Jij bent met hen eens op hun boerderij in Wadenoyen geweest om een poesje op te halen. Woon je nu in Oudewater? Ik lees het wel als je weer reageert!
   groetjes, Editha + pootje Pansjo

 3. Martijn van Dijk zegt:

  Ik ben apetrots om dit hier te lezen. Fijne jaarwisseling iedereen !

 4. Lori Munhall zegt:

  I am a friend of Editha’s since the year 2000! We have been emailing each other for all that time. I live in the United States, in Nebraska. She is such a lovely and talented lady, and a good friend.

  1. Editha V.d.Bergh-Hörmann zegt:

   Hello Lori, that is a surprise , you wrote on my blog !
   Now I see I am going “all over the world” 🙂 Thank you for your nice words. I also will tell everyone that you are such a nice friend . You often sent me photo’s of your sky-diving, THAT is your hobby . I hope we will stay good friends for ever !

 5. Arie Hoekwater zegt:

  Mede door mijn langdurige vriendschap met Martijn ben ik zeer gecharmeerd geraakt van het pittoreske en idyllische stadje Oudewater met haar indrukwekkende geschiedenis.
  Menigmaal heb ik met Martijn een bezoek gebracht aan zijn Oma,
  Nel Arends. Een fantastische vrouw die veel voor de gemeenschap van Oudewater heeft betekent.
  Na haar overlijden in 2016 kwam Martijn mede door dit blog in kontakt met Editha v.d.Berg-Hormann. Hij vertelde mij over haar
  bijzondere gaven zoals dichten,schilderen en schrijven.
  Dit sprak mij dermate aan dat ook ik via Martijn met Editha in kontakt kwam. Het klikte aan alle kanten en inmiddels is een hechte vriendschap ontstaan met bijna dagelijks kontakt.
  Ook zij is een fantastische vrouw die op haar hoge leeftijd nog altijd
  gepassioneerd is en zich nog altijd profileert door te schrijven over haar geliefde Oudewater.Ook haar schilderskunst is opmerkelijk te noemen. Eigenlijk schieten superlatieven te kort.
  Zij is een bevlogen , artistieke en op vele fronten talentvolle vrouw met een warm hart.
  Wij mogen hopen dat wij nog lang van haar bijzondere aktiviteiten
  kunnen genieten.
  A.Hoekwater.

  1. Editha V.d.Bergh-Hörmann zegt:

   Hallo Arie,
   DAT is een mooie reactie om mij zo te “roemen ”
   en mij zelfs dichteres te noemen!
   DANK , dat je zulke prachtige woorden bedacht,
   maar nu wordt er natuurlijk van mij verwacht ,
   op z’n minst “op rijm” te reageren en dat wil ik dan ook proberen 🙂

   Jouw aardige woorden kwamen bij mij over als klankvolle akkoorden !
   Zelfs “hoorde” ik tevens het warme tembre in jouw stem ,
   dat ik van “Love me tender” ( van Elvis) door jou gezongen op you tube ken !

   Ons bijna dagelijks contact bestaat uit sms jes schrijven
   en opdat die van jou aan mij bewaard zullen blijven
   ga ik van die ontvangen berichtjes een bloemlezing maken
   om die teksten vooral niet kwijt te raken.

   Wellicht een “unieke schrijverij ” , zelf bedacht door mij 🙂
   Het woord inventief heb jij nog niet genoemd,
   maar juist daardoor ben ik ik mijn familie : “beroemd”.

   Zo’n “ sms-bloemlezing” is wellicht nog nooit door iemand bedacht,
   maar wat had je anders van deze “inventieve ” vrouw verwacht ?

   Vanaf oktober 2016 schreef je ze via jouw nieuwe telefoon aan mij.
   De data en tijd van verzenden staan er zelfs bij !
   Tot aan eind december zijn dat er 60 ongeveer
   en die schrijf ik op mijn blocnote neer !

   Door ze op die manier op te schrijven , zullen ze altijd “voorhanden” blijven,
   zodat ik keer op keer kan kijken WAT schreef Arie toen ook alweer neer?

   Mooie “alliteratie” in die zin hierboven , of niet ,
   Ja, je kunt “dichten “ of je kunt het niet 🙂

   Ik hoop ook heel lang met jou en Martijn in contact te mogen blijven ,
   maar dit is toch echt het EINDE van dit schrijven !!!

   groeten voor jou en allen die dit lezen moge 2017 een VREDIG JAAR WEZEN

 6. Charlotte van den Bergh zegt:

  Lieve ma, voor dit nieuwe jaar en voor nog veel volgende jaren wens ik je toe dat je nog veel plezier uit al je mooie talenten mag halen. We genieten ervan dat je zo lekker bezig bent.
  Liefs Charlotte

  1. Editha V.d.Bergh-Hörmann zegt:

   Lieve Charlotte, bedankt voor je mooie woorden. Misschien kunnen we de aankomende zomer eens een uitstapje naar Oudewater maken , nu jij gepensioneerd bent . Tante Elfried wil dan vast ook wel mee, dan gaan we weer even op De Lange Burchwal wandelen langs onze oude woning. En wie weet enkele mensen ontmoeten, die hier op mijn blog regeerden en ook Aad Kuiper en Coby , die ik alleen ken van deze site.
   “Wat de toekomst brengen moge…” enz : kwestie van “organiseren” !

Geef een antwoord