Nieuws van Richard Proost Sportcentrum

Afgelopen week waren er rond Richard Proost Sportcentrum behoorlijk wat bijzondere gebeurtenissen naast alle andere activiteiten die er gebruikelijk plaatsvinden. Zo waren er Kids Supwedstrijden en leverde David Blankenburgh een mooie prestatie.

PRO-SUP

Jurre & Timika 3e tijdens Kids Sup wedstrijd Gouda Peddelt!

Zaterdag 18 juni namen Jurre Schinkel, -11 jaar, en Timika Bron, -15 jaar, deel aan de kids Sup wedstrijd Gouda Peddelt. Dit evenement werd voor het eerst georganiseerd ter gelegenheid van 750 jaar Gouda.

Voor de kids stonden 3 Sprint races en een kids Long Distance op het programma. De wedstrijden woerden gehouden in een prachtige setting aan de Westhaven in Gouda. Zo was het voor het publiek heel goed te volgen. Jurre en Timika pakten tijdens deze 4 onderdelen 2e en 3e plaatsen waardoor ze uiteindelijk overall allebei met het brons naar huis gingen.

Alle kids lieten zien dat Stand Up Paddling een echte sport is!

Nog een mooie prestatie van David

Een knappe 2e plaats voor David Blankenburgh tijdens het Belgisch/Nederlands Kampioenschap OCR series in Wijchen!
Over een afstand van 19 km met 40 obstakels kwam David als 2e Nederlander in zijn Age Group over de finish!
Door zijn 6e plek tijdens het EK in Italië vorige week is David al geplaatst voor de World Finals, WK!

Bron en foto’s: Richard Proost Sportcentrum

 

Herstart Repair Café

Duurzaamheid en hergebruik!

Gooi niet direct alles weg. Laat uw kapotte lamp, stofzuiger, radio, koffiezetapparaat of wat dan ook niet liggen.
Wat doe je dan met kapotte spullen ?
Kom ermee naar Het  REPAIR CAFÉ
SAMEN KAPOTTE SPULLEN REPAREREN!

Meer informatie over het Repair Café

  • Datum: woensdag 1 juni en dan steeds de eerste woensdag van de maand. Dus de keer daarop is 6 juli. Let op: in augustus zijn ze even gesloten , maar daarna gaan ze weer m.i.v. 7 september weer van start.
  • Tijd: van 13.30 tot 16.00 uur
  • Locatie: Cultuurhuis, Kluwen 1, Oudewater
  • Betreft: Het samen repareren van broodrooster tot schemerlamp en alles wat je maar kunt bedenken.

Stadswandeling langs werken van Gerard David

 

Gidsen Otto Beaujon en Luuk Eijkelestam, zijn eigenlijk experts op het gebied van de werken van Gerard David. Ook deze zomer organiseert Toeristisch Informatie Punt Oudewater een aantal stadswandelingen o.l.v. een van deze twee. Wandelend langs de replica’s van de werken van de bekende, uit Oudewater afkomstige schilder, vertellen zij verhalen over de afbeeldingen!

Voor meer informatie over het deelnemen aan deze wandelingen kunt je terecht bij Toeristisch Informatie Punt Oudewater, Leeuweringerstraat 10. In het seizoen 2022 dagelijks behalve maandag geopend van 11 – 16 uur. Telefonisch bereikbaar via 0348 561628 en per mail tip@oudewater.net

Op zaterdag 16 april is er een wandeling langs werken van Gerard David die het paasverhaal in beeld brengen. Kaartjes zijn te verkrijgen bij het TIP. Het startpunt is om 13.00 uur vanaf het kantoor van het TIP. De wandeling duurt een uur.

Op zaterdag 7 mei is er een rondwandeling door de binnenstad van Oudewater langs schilderijen van Gerard David. Kaartjes zijn te verkrijgen bij het TIP. Het startpunt is om 13.00 uur vanaf het kantoor van het TIP. De wandeling duurt een uur.

Op zaterdag 4 juni is er een rondwandeling door de binnenstad van Oudewater langs schilderijen van Gerard David. Kaartjes zijn te verkrijgen bij het TIP. Het startpunt is om 13.00 uur vanaf het kantoor van het TIP. De wandeling duurt een uur.

Gerard David 2017-11-21 001 (2)

Op zaterdag 2 juli is er een rondwandeling door de binnenstad van Oudewater langs schilderijen van Gerard David. Kaartjes zijn te verkrijgen bij het TIP. Het startpunt is om 13.00 uur vanaf het kantoor van het TIP. De wandeling duurt een uur.

Op zaterdag 6 augustus is er een rondwandeling door de binnenstad van Oudewater langs schilderijen van Gerard David. Kaartjes zijn te verkrijgen bij het TIP. Het startpunt is om 13.00 uur vanaf het kantoor van het TIP. De wandeling duurt een uur.

Op zaterdag 3 september is er een rondwandeling door de binnenstad van Oudewater langs schilderijen van Gerard David. Kaartjes zijn te verkrijgen bij het TIP. Het startpunt is om 13.00 uur vanaf het kantoor van het TIP. De wandeling duurt een uur.

Op zaterdag 1 oktober is er een rondwandeling door de binnenstad van Oudewater langs schilderijen van Gerard David. Kaartjes zijn te verkrijgen bij het TIP. Het startpunt is om 13.00 uur vanaf het kantoor van het TIP. De wandeling duurt een uur.

Naast deze maandelijkse wandelingen willen we graag ook rondleidingen op afroep aanbieden.

 

Judo: examens en toernooi in Houten

De Judo-examens bij RPS op 12 maart

Richard Proost laat het volgende weten: “Eindelijk konden we na 2 jaar weer judo-examens op het sportcentrum houden. 85 judoka’s uit Lopik, Linschoten, Montfoort en Oudewater lieten aan de examinatoren zien wat zij de afgelopen tijd hebben geleerd. Voor veel judoka’s was het een spannende middag. Voor sommigen was het hun eerste examen en andere judoka’s gingen voor een hogere kleur band. Het was een geslaagde middag waarbij alle judoka’s met een hogere kleur slip met certificaat of een hogere kleur band naar huis gingen.”
Hieronder de 29 judoka’s die een hogere kleur band behaald hebben.

Gele band: Mitch van Gaans, Niels Zeinstra, Max van Wensveen, Sven Frouws, Jilles van Veen, Dariën Plomp, Leroy Groen, Job Roozenboom, Rens den Hartog, Annabelle Leegwater, Guido van Zoelen, Jonne Blokhuis en Henk Verheul.
Oranje band: Pepijn Kool, Wessel van Rossum, Björn van Vliet, Luke Verkerk, Judo Zondag, Elissa Hoogendoorn, Liam Eikelenboom, Juliette Vieberink, Larissa Kuipers, Gilles Drost en Job Verheul.
Groene band: Rens Boetekees en Aran Paasschens.
Blauwe band: Merel van Rossum, Maaike Proost en Yoran Vierbergen

Groot Houten Judotoernooi te Houten

Op zondag 13 maart zijn Merel van Rossum en Maaike Proost allebei knap eerste geworden op het Groot Houten Judotoernooi te Houten. Het Toernooi vond plaats in sporthal The Dome.
Vroeg in de ochtend moesten Merel en Maaike gewogen worden om in hun gewichtsklasse toegelaten te worden. Beiden waren gelukkig goed op gewicht.

Daarna starten de eerste wedstrijden. Beide dames waren goed op dreef en scoorde alleen maar ippons.
Hierdoor stonden zij op de hoogste trede van het podium!

Bron en foto’s: Richard Proost

 

Secret Voices komt eraan!!

Secret Voices!

Vorig jaar organiseerden de Vrienden van Oudewater een bijzonder evenement, The Masked Singer. Leuk en enthousiast ontvangen. Maar dit jaar is het feestje anders genoemd, Secret Voices!

Op 12 en 19 februari is kun je via een livestream verbinding een spectaculaire show meemaken, nog beter en leuker dan vorig jaar.

Achter de schermen wordt al hard gewerkt aan de voorbereidingen; opnames worden al gemaakt van bekende Oudewaternaren, in een vermomming gehuld en die ons dan met hun zangkunsten zullen verrassen. Vorig jaar was de kersverse burgemeester Danny de Vries erbij? Wie doet er dit jaar mee????

Meezingen mag trouwens en je kunt ook meestemmen! Houd daarom de website en Facebook van www.vriendenvanoudewater.nl goed in de gaten voor de laatste informatie! En zorg dat je erbij bent! Vanaf 20.00 uur op beide data, 12 en 19 februaria.s.

Er verschijnt weer een Recreatiekrant!

Vooruitkijkend naar een mooi toeristenseizoen, waarbij veel bezoekers worden verwacht in ons Groene Hart en de IJsselstreek, zal er weer een Recreatiekrant worden uitgebracht. De krant verschijnt huis-aan-huis in een oplage van 40.000 exemplaren en zal ook beschikbaar zijn bij de diverse TIP-kantoren, musea, campings en andere verspreidingspunten in de regio.
Het thema van dit jaar is HistorieRIJK in het Groene Hart.

Het doel van de Recreatiekrant is het bevorderen van toerisme en recreatie in Oudewater en wijde omgeving en dat is nou precies waar wij ook voor staan!

De magie van Oudewater zal uitvoerig worden belicht en bezoekers zullen worden uitgenodigd meerdere dagen in en om het mooiste stadje van het Groene Hart door te brengen.

We hopen dat veel toeristen, dagjesmensen, fietsers en wandelaar hun weg weten te vinden naar ons monumentale stadje. In Oudewater kun je terecht voor meer info bij het TIP kantoor in de Leeuweringerstraat. (tip@oudewater.net)

De Recreatiekrant zal ook een evenementenkalender bevatten. Organiseer  je een evenement  dat plaatsvindt tussen 1 mei en 31 oktober, meldt dit dan bij recreatiekrant@ijsselbode.nl

 

 

 

Werkzaamheden aan de Markt in Oudewater

 

Onderhoud - Wegkamp Vastgoedbeheer

Vanaf  10 januari tot en met april zullen er werkzaamheden zijn aan en rondom de Markt in Oudewater. Al eerder was gebleken dat de toestand van de hallebrug (de markt) slecht was en was de weekmarkt verplaatst naar de randen van het plein. Nu is de firma Schouls begonnen om in 2 fases groot onderhoud te plegen aan de Markt en de aanliggende straten.

Er wordt in 2 fases gewerkt, waarbij eerst Korte Havenstraat en Peperstraat aan de beurt komen. Daarna zal het volgende deel worden gestart, waarbij Leeuweringerstraat en Donkere Gaard aan de beurt zijn. Op deze manier blijft het gebied toegankelijk voor hulpdiensten.

Veel van de werkzaamheden zullen vanaf het water gebeuren.

Als het goed is zal er de komende 20 jaar geen groot onderhoud meer nodig zijn en kunnen we van een  mooie herstelde omgeving genieten.

 

Mooie verhalen over Oudewater op website GVO

Op de website van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater komen er steeds meer mooie verhalen bij.

De website van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater heeft sinds kort een nieuwe rubriek: Verhalen van Oudewater. Niet ‘zomaar verhalen’, maar verhalen over kinderen die ooit in Oudewater hebben gewoond, in de eerste plaats bedoeld voor kinderen uit Oudewater maar niet alleen voor hen.

Aanleiding was de vraag van wethouder Walther Kok om een manier te zoeken om de lokale geschiedenis laagdrempelig te presenteren voor het onderwijs.

De verhalen zijn geschreven door Nettie Stoppelenburg naar aanleiding van gesprekken met docenten, zowel binnen als buiten Oudewater werkzaam, en geadviseerd door de cultuurcoördinator Mw. Saskia Wulterkens. Om het voor docenten gebruiksvriendelijk te maken, zijn de verhalen ingedeeld in de ‘Tijdvakken van De Rooy’, zoals die in het onderwijs worden gebruikt. Ze zijn ook gekoppeld aan de ‘Hoofdlijnen’, zoals die in de nieuwe Canon van Nederland worden gepresenteerd.

 

De verhalen gaan over gebeurtenissen uit de geschiedenis van Oudewater. Daarbij zijn personages gezocht, kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. Dat is ook de leeftijd van de doelgroep, kinderen uit de bovenbouw van de basisscholen. De kinderen zijn de hoofdpersonen in het verhaal. Ze hebben echt geleefd in Oudewater en kunnen het gebeurde ook echt hebben meegemaakt. Vaak leven er nog nazaten van deze kinderen in Oudewater. Hiervoor is veel archiefonderzoek gedaan om de correcte gezinssamenstelling ten tijde van het verhaal en verwanten te achterhalen.

Elk verhaal is gerelateerd aan één of meerdere plekken in Oudewater, bijvoorbeeld de houtzaagmolen en het Kruithuis.

Omdat Nettie Stoppelenburg al jarenlang onderzoek doet in de archieven van Oudewater, konden ook vaak de woonhuizen van de hoofdpersonen geïdentificeerd worden.

Elk verhaal is voorzien van uitleg, ‘weetjes’, die meestal ook geïllustreerd zijn met foto’s, prenten en kaartmateriaal. Ook het gebruikte archiefmateriaal is vaak afgebeeld. Veel van deze archiefstukken bevinden zich bij RHC Rijnstreek en Lopikerwaard, waar ook de archieven van Oudewater worden bewaard en kunnen worden ingezien.

Op dit moment staan zo’n 14 verhalen online. Er liggen nog een aantal verhalen klaar om op de website te zetten, onder andere verhalen over het Rampjaar 1672, dus dat aantal gaat zeker verdubbeld worden.

Zeer de moeite waard om eens te bekijken, nee. . . om te lezen. 

https://geschiedkundigeverenigingoudewater.nl/hoofdlijnen/

 

Kerst en Gerard David in het mooie Oudewater

Op  vrijdag 17,  zaterdag 18,  en vrijdag 24 december worden er door de Werkgroep Gerard David wandelingen georganiseerd door de sfeervolle binnenstad van Oudewater.
Een gids neemt je mee langs de schilderijen van de bekende schilder Gerard David, die het kerstverhaal uitbeelden.

De wandelingen beginnen om 13.30 uur en om 14.30 uur.

Startpunt is het kantoor van Toeristisch Informatie Punt, Leeuweringerstraat 10 in Oudewater.
Deelnemen kost 4 euro en aanmelden is gewenst. Dit kan via tip@oudewater.net  Bellen kan ook: 0348 561628, het TIP-kantoor is op woensdag, vrijdag en zaterdag van 11.00- 15.00 uur telefonisch te bereiken.

I.v.m Corona voorschriften is de maximale groepsgrootte 6 personen.

Op de bijgevoegde foto “de geboorte van Christus”, ca. 1495,  die hangt in het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

 

Wijn- en Spijswandeling in Oudewater

Pracht aan de Gracht organiseert  in samenwerking met 5 horeca gelegenheden in Oudewater een Wijn- en Spijswandeling op zaterdag 18 en zondag 19 december a.s.

Een heerlijke middag staat je te wachten, waarbij je van het ene restaurantje naar het andere wandelt en overal verwend wordt met een gerechtje en een bijpassende wijn.

Voor het mooie bedrag van 62 euro 50 geniet je de hele middag van wisselend gezelschap en wandel je door het mooi versierde stadscentrum van Oudewater. Bovendien steun je de plaatselijke horeca, zo belangrijk in deze tijd!

Deelnemende restaurants zijn: Joia Brasserie, 3 Keuken&Bar, Hex by Paul en Inge, Broeck en Voldaan.

Kaarten bestel je nu via e.food.nl/oudewater/pracht-aan-de-gracht

Tot ziens in het mooiste stadje van het Groene Hart, op 18 en 19 december a.s.