De filosofische leesclub: over het ontcijferen van foto’s

Aan de hand van twee boeken zal er tijdens deze cursus gesproken worden over het ontcijferen van foto’s, en wat daarmee bedoeld kan zijn.

Het eerste boek is `Een filosofie van de fotografie´ van de hand van Vilém Flusser. Volgens Flusser moeten we foto’s leren ontcijferen als zijnde de eerste ‘technische beelden’: beelden die door apparaten zijn voortgebracht. Wat betekent het dat een beeld door een apparaat is voortgebracht? Wat is een apparaat eigenlijk? Middels dit soort filosofische vragen wil hij bijdragen aan een kritischer manier van omgaan met technische beelden, in een wereld waarin we er meer en meer door omringd zijn en waarin de beelden de teksten aan het verdringen zijn.

Het tweede boek is `De fotodetective´ van Hans Aarsman. Aarsman was fotograaf en besloot te stoppen met fotograferen omdat hij last had van een voorgebakken blik: hij kon niet meer goed naar de inhoud van zijn foto’s kijken, omdat die steeds slechts de invulling was van een fotografisch sjabloon dat al in zijn hersenen was gegraveerd. In dit boek beschrijft hij het proces van stoppen en hoe dat op een dag leidde tot het idee om als een detective naar foto’s te kijken. Naar foto’s van anderen. Het werd voor hem een methode om beter naar de inhoud te kunnen kijken: een inhoud die voortaan in de geest van Sherlock Holmes ontcijferd kan worden als zijnde bewijsmateriaal.

Beide boeken zullen tijdens de bijeenkomsten besproken worden en eventueel met elkaar in verband worden gebracht. De docent zal enkele centrale gedachten uit het boek van Flusser bespreken tijdens de eerste helft van de bijeenkomsten. De tweede helft van de bijeenkomsten staat meer in het teken van het uitwisselen van gedachten over het boek van Aarsman.

Meer informatie over de filosofische leesclub: over het ontcijferen van foto’s

 • Data: Zaterdag 4 februari, 18 februari, 4 maart en 18 maart 2017.
  (Dit is een cursus van vier dagen).
 • Tijd: Aanvang: 10.30 uur.
 • Locatie: Cultuurhuis Oudewater,  Kluwen 1 in Oudewater.
 • Toegang: Gratis.
 • Meer informatie: Onno Bootsma.
 • Aanmelden: info@pnin.net of 0646431649.
 • Cursusmateriaal:
  Verplicht: De fotodetective van Hans Aarsman (zie libris.nl of bol.com).
  Facultatief: Een filosofie van de fotografie van Vilém Flusser (zie libris.nl of bol.com).
  De deelnemers dienen de boeken zelf aan te schaffen.