Inschrijving herdenking Oudewaterse Moord van start

Zondag 8 augustus herdenkt Oudewater de Oudewaterse Moord. Deze jaarlijkse herdenking vindt plaats in het Stadhuis aan de Visbrug in Oudewater. Bij het grote schilderij van de Oudewaterse Moord vertelt historica Nettie Stoppelenburg het verhaal. In verband met de coronamaatregelen vindt de herdenking plaats in aangepaste vorm.

Wat herdenken we?

Zondag 7 augustus 1575 werd Oudewater ingenomen door het Spaanse leger. Een groot deel van de stad ging in vlammen op. Veel burgers stierven of raakten gewond en verminkt. Deze ‘slachtpartij’ wordt herdacht als ‘de Moord van Oudewater’.

De 1e herdenking was waarschijnlijk al in 1577. Vanaf 1650 heeft het grote schilderij van de Oudewaterse Moord een vaste plek in de herdenking. Bij dat schilderij in het oude Stadhuis aan de Visbrug wordt het verhaal van de Moord verteld. Altijd op zondag 7 augustus of de 1e zondag daarna.

Leuk om te weten: recent onderzoek heeft weer nieuwe feiten aan het licht gebracht! Zo is duidelijk geworden dat de burgers van Oudewater hun stad rond midden november 1576 weer in eigen handen wisten te krijgen en dat de Staten hen vrijstelling van belasting gaven op voorwaarde dat zij de vestingwerken van hun stad voortvarend herstelden. Tot nu toe was hierover niet meer bekend dan: eind oktober of begin november.

De uitkeringen aan de overlevenden begonnen al in 1578. De lijsten van overlevenden tussen 1578 en 1614 zijn dus verloren gegaan, want de eerste lijst van overlevenden die we nog hebben, dateert uit 1615.

Voor wie voorbereid wil komen: op www.geschiedkundigeverenigingoudewater.nl in het 1e deel van de canon van Oudewater staat een lemma over de Oudewaterse Moord. En vragen zijn altijd welkom!

Meer overInschrijving herdenking Oudewaterse Moord

Inschrijven voor de herdenking kan tot uiterlijk 6 augustus

Door de coronamaatregelen is er beperkt ruimte rondom het schilderij. Er is plaats voor 10 tot 16 personen, afhankelijk van of mensen tot hetzelfde huishouden behoren. Inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 6 augustus. De vertellingen vinden plaats op:

  • Datum en tijd:
  • Zondag 8 augustus 12.00 – 12.45 uur
  • Zondag 8 augustus 13.00 – 13.45 uur
  • Zondag 8 augustus 14.00 – 14.45 uur
  • Locatie: Stadhuis aan de Visbrug in Oudewater

Zijn er meer aanmeldingen dan plaatsen? Dan lassen we om 15.00 uur een extra vertelling in. Hiervoor kunt u zich niet vooraf aanmelden.

  • Hoe schrijft u zich in?
  • Bel of mail naar het toeristisch informatiepunt (TIP) in Oudewater 0348 – 561628 of tip@oudewater.net. Uw e-mail wordt beantwoord tijdens openingstijden*).
  • *) Dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 15.00 uur en vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 – 16.0 uur.
  • Geef aan welk tijdstip van de rondleiding uw voorkeur heeft.
  • Geef aan met hoeveel personen u aanwezig wilt zijn én of dat gaat om mensen uit hetzelfde huishouden of niet.