Lezing ‘De Eerste Wereldoorlog’ door Anton Kruft

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Daarom organiseert de Geschiedkundige Vereniging Oudewater de lezing ‘De Eerste Wereldoorlog’ door Anton Kruft. In deze lezing staat de relatie tussen de twee wereldoorlogen centraal en wordt stilgestaan bij de periode voor de Eerste Wereldoorlog (Belle Epoque) en de oorzaken van het ontstaan van die Eerste Wereldoorlog. Verder wordt belicht: het verdrag van Versailles, de daarop volgende periode van het interbellum, de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de ontwrichting die dat tot gevolg had voor Europa op politiek, sociaal, economisch en maatschappelijk niveau.

Tot slot brengt Anton Kruft de oorzaken van het ontstaan van de Eerste en Tweede Wereldoorlog ter sprake, die onlosmakelijk verbonden is aan deze Eerste Wereldoorlog. Kruft spreekt dan ook van een 30-jarige oorlog (1914-1945) met daartussen een wapenstilstand van 20 jaar (1918–1938).

Anton Kruft studeerde bedrijfseconomie in de VS en later geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na een carrière in het bedrijfsleven was hij werkzaam als consultant voor internationale organisaties, zoals de EU, VN en de Wereldbank. Als historicus heeft hij een drietal boeken geschreven, waarvan het meest recente is “Van Continentaal Conflict naar Eerste Wereldoorlog”.

Meer informatie over  lezing  ‘De Eerste Wereldoorlog’

  • Datum: woensdag 16 april 2014 van 20.00 – 22.00 uur.
  • Locatie: Kerkelijk Centrum De Rank, Noorder Kerkstraat 20, 3421 AX Oudewater.
  • Leden: Gratis. Niet-leden: € 2,50 per persoon.
  • Vooraf aanmelden is niet noodzakelijk.