Lezing met orgelspel ‘500 jaar Luther, de reformatie in Oudewater’

Op woensdag 18 oktober organiseert Geschiedkundige Vereniging Oudewater samen met de Protestantse Gemeente Oudewater deze lezing. De heer Bas Vliegenhart verzorgt begeleidend orgelspel.

Maarten Luther

Op 31 oktober 1517, nu 500 jaar geleden, publiceert Maarten Luther zijn 95 stellingen. Luther had biechtelingen gehad die op voorhand de vergeving van hun zonden hadden gekocht. Dat deed voor hem de deur dicht. Luther wil deze misstand, en vele andere, aanklagen en rechtzetten. Hij gaat er dan nog oprecht van uit dat de paus de misbruiken van de aflaatverkoop ook zal veroordelen.
Wij weten nu dat de geschiedenis in oktober 1517 een andere wending heeft genomen . . .

Sander Wassing

‘500 jaar Luther, de reformatie in Oudewater’ is de titel van de lezing die de heer Sander Wassing komt geven.
Wij kennen de spreker nog van een lezing in 2014 over de Raad van Beroerten. Toen kwam hij met een lijst van personen uit Oudewater die destijds waren veroordeeld door deze Raad. Ook nu heeft hij zich verdiept in de Oudewaterse situatie rond de overgang naar wat destijds heette ‘het nieuwe geloof’. Vanuit verschillende invalshoeken belicht hij de ontwikkeling van de reformatie in Oudewater. Zo zal bijvoorbeeld de laatste pastoor Theodorus Aemilius te berde worden gebracht, die er niet voor schuwde het reformatorisch gedachtengoed op de kansel uiteen te zetten.

En als u wilt weten hoe het de eerste dominees in Oudewater verging zou u beslist deze avond in uw agenda moeten zetten.

Meer over lezing met orgelspel ‘500 jaar Luther, de reformatie in Oudewater’

  • Datum: Woensdag 18 oktober 2017.
  • Aanvang: 20.00 uur
  • Locatie: Zalencentrum Ontmoetingskerk, Westsingel 2 te Oudewater.
  • Toegang: voor leden gratis, voor niet-leden € 2,50.