Lezing ‘Rotstekeningen in Bohuslän (Zweden)’

Een zeer interessante lezing over Rotstekeningen in Bohuslän (Zweden), die wordt gegeven door de heer Jurri Jurriaanse op maandag 11 januari.
Aansluitend is de nieuwjaarsreceptie van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater.

Zweden is niet alleen het land van eindeloze bossen, duizenden meren en rustieke vissersdorpjes. Er is daar nog meer. Door heel Scandinavië, maar vooral bij de Zweedse westkust, zijn rotstekeningen uit de prehistorie te vinden. Het zijn eigenlijk gravures die in de Scandinavische Bronstijd (3000 jaar geleden) in het graniet zijn gehouwen. Ze liggen in de open lucht, maar zijn vaak moeilijk te herkennen. Ze zijn soms verborgen in de bossen, op de velden of liggen vlak naast een boerderij. De toenmalige bewoners hebben er hun feesten gevierd, cultische handelingen verricht en misschien ook mededelingen getekend. Wonderlijke figuren zijn het, soms herkenbaar als mensen, dieren, boten of zonnen, soms ook voor ons niet te interpreteren. Jurri Jurriaanse zal u aan de hand van afbeeldingen laten kennismaken met deze wonderlijke wereld uit de prehistorie.

Jurri Jurriaanse heeft zich na zijn pensionering ingezet om deze door verwering bedreigde rotstekeningen te onderzoeken en te documenteren. Hij is medewerker van Tanums Hällristningsmuseum Underslös in Bohuslän in Zweden, het eerste rotstekeningenmuseum van Scandinavië. Van zijn hand verschenen enkele publicaties over dit onderwerp

Nadere informatie over de lezing ‘Rotstekeningen in Bohuslän (Zweden)’

  • Datum: Maandag 11 januari 2016
  • Aanvang: 20.00 uur
  • Entree: Voor leden gratis, voor niet-leden € 2,50 per persoon
  • Locatie: Stadhuis, ingang Kapellestraat te Oudewater