Open Monumentendag Oudewater 2019

Op zaterdag 14 september 2019 zijn tijdens Open Monumentendag meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt.. Kom dan ook naar Open Monumentendag Oudewater 2019.

Open Monumentendag Oudewater

Ook Oudewater neemt deel aan de Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2019. De hele stad staat bol van activiteiten. Kom ook genieten van de mooie monumenten in het prachtige historische centrum van Oudewater. Het stadhuis, diverse kerken en monumenten zijn opengesteld.

Wees van harte welkom in onze mooie stad. Geniet van prachtige monumenten, niet alleen de gebouwen, maar ook de monumentale kunst, die te bewonderen is.  Maak er een dagje uit van en ervaar Oudewater!

Het thema van deze Monuemntendag is “Plekken van plezier”.

Programma Open Monumentendag Oudewater

 • St. Franciscuskerk aan de Kapellestraat.
  Geopend vanaf 9.30 uur. Opening door wethouder Bas Lont van de expositie waar je kennis kunt maken met de portretten van 16 bevlogen Oudewaternaren.
 • Eveneens in de St. Franciscuskerk gaat Monique van den Hoogen de hele dag met het projectkoor Cessibon het lied “One Day” instuderen met eenieder die wil aansluiten. Community Singing wordt dat genoemd. De uitvoering ervan is in de loop van de middag. De kerk sluit om 16.00 uur. Toegang is gratis.
 • De Grote of St. Michaelskerk  in de Noorderkerkstraat. Deze kerk is de gehele dag te bezichtigen. Entree is gratis.
 • Eveneens in de St. Michaelskerk wordt om 14.30 uur een speciaal orgel- en slagwerkconcert gegeven. Kinderen kunnen zelf meedoen. Neem een pan en pollepel mee en maak dit spannende concert mee.
 • Om 16.30 uur wordt in de St. Michaelskerk een Evensong uitgevoerd rond het Engelse koororgel door Psalite Deo o.l.v. Arjan Uitbeijerse en Gerben Mourik.
 • Oude Katholieke Kerk Johannes de Doper in de Leeuweringerstraat 12. De kerk is de gehel dag te bezichtigen. Entree gratis.
 • Stadhuis en Stadsmuseum op de Visbrug is de gehele dag te bezichtigen. Op de zolder is de tentoonstelling te zien “Oudewater in roerige tijden”.  Daarnaast is er doorlopend het prachtige schilderij te zien van de “Oudewaterse Moord” met uitleg door een gids. Entree gratis.
 • Touwmuseum “de Baanschuur”,  Reijersteeg (zijstraat van de Leeuweringerstraat). Nieuwe tentoonstelling “50 Knots of Rope”.  Deze tentoonstelling wordt om 10.30 uur geopend door wethouder Walther Kok. Entree gratis op vertoon van de museumjaarkaart.
 • Museum Heksenwaag in de Leeuweringerstraat. Geopend vanaf 11.00 uur en gratis toegangkelijk op vertoon van de museumjaarkaart.
 • Jannie’s Koeienmuseum aan de Papekopperdijk 7 in Papekop. Geopend vanaf 11.00 uur. Entree € 3,00 per persoon.
 • Kunstmarkt de gehele dag vanaf 10.00 uur. In de stad zelf is een fantastische kunstmarkt.
 • Ada Schoonderwoerd, Leeuweringerstraat 42. Van 11.00 tot 16.00 uur  stelt Ada deze Monumentendag de broeikas achter haar huis open voor publiek.  Een rondleiding in haar plantenwereld is zeer de moeite waard.
 • Pim Molenaar, Lange Burchwal 1K stelt zijn huis open om alle ins en outs te horen en te zien van modeltreinen.
 • Beklimming van de toren van de St. Michaelskerk. Dat kan om 13.30 uur. Trek stevige schoenen aan en zorg voor een goede conditie! Een prachtig uitzicht over het Groene Hart en onze prachtige stad is de beloning. Vooraf opgeven bij de TIP, Leeuweringenstraat 10.  Tel.nr. 0348 –  561628.
 • QR code route  lopen langs leuke en interessante plekjes in Oudewater. Kom voor informatie en het startpunt naar de stand van het TIP kantoor.
 • Oud Hollandse spelen in de Peperstraat. Kop van Jut, sjoelen, kaatsen, suikerspinnen en nog veel meer. Kom zeker ook langs in de Peperstraat voor veel ouderwets plezier!
 • Muziektent op de Markt. In de prachtig gerestaureerde muziektent  vinden verschillende optredens plaats van o.a. de Jazzband “Just Us”.

Het buitengebied van  Oudewater beleven? En het grote evenement “Prins en Patriot” in Hekendorp bezoeken?

De boot “Sweet Caroline” vaart in een pendeldienst  op Monumentendag tussen Oudewater (Zwier Regelinkstraat, bij de Hoenkoopse brug (de “grote” ophaalbrug)) en Hekendorp (Jaagpad, Wilhelminabrug).

09.30 uur Vertrek Oudewater (Brug bij Zwier Regelinkstraat)
10.30 uur Aankomst/Vertrek Hekendorp (bij Wilhelminabrug)
11.30 uur Aankomst/Vertrek Oudewater
12.30 uur Aankomst/Vertrek Hekendorp (bij Wilhelminabrug)
13.30 uur Aankomst/Vertrek Oudewater
14.30 uur Aankomst/Vertrek Hekendorp (bij Wilhelminabrug)
16.30 uur Vertrek Hekendorp (bij Wilhelminabrug)

Kosten:
Van Oudewater naar Hekendorp: € 7,50 per persoon inclusief koffie/thee en appeltaart (van Abrona).
Van Hekendorp naar Oudewater: € 5,00 per persoon, excl. drankjes
(drankjes verkrijgbaartegenvriendelijkeprijzen).