Oude Ambachtenmarkt

Op zaterdag 11 oktober 2014 is er een zeer grote en indrukwekkende Oude Ambachtenmarkt (vanaf 10.00 uur) in het kader van Oudewater 750 stad.

In de gehele binnenstad zult u het gevoel krijgen 750 jaar in de tijd terug te zijn! Vanaf de Klepper tot aan het einde van de Leeuweringerstraat en op de Donkere Gaard staan kramen en zijn plaatsen ingericht om oude ambachten te laten zien en taferelen uit die tijd weer tot leven te laten komen. Er zijn boeren en buitenlui, wevers, smeden, klompenmakers etc. Dienstbodes en adellijk uitziende personen bevolken de stad Oudewater. In de Havenstraat ontbreken ook oude voertuigen niet! Er zijn meer dan 100 oude ambachten te zien. Velen zijn ook daadwerkelijk met hun ambacht bezig. Op de Kromme Haven (voor het voormalige huis van de Familie van der Lee) wordt door het Touwmuseum een Touwbaan uitgezet en in de Peperstraat wordt een kampement gebouw door de Scouting, waarbij een tafereel van weleer te zien is met levende have.

Veel Geelbuiken (Oudewaternaren) zijn in touw gekomen om van deze Oude Ambachtenmarkt en het uitbeelden van bepaalde taferelen een daverend succes te maken. Kom ook kijken naar o.a. een chirurgijn, een kwakzalver, een koppelaarster, een schoorsteenveger, een wasvrouw, een waarzegster, een marketenster, een stadsomroeper. Er zijn troubadours, metselaars, poffertjes bakkende nonnen. Er is een koperslager, een nettenboer, een glasblazer, een papierschepper, een zeilenmaker, een ijzersmeder, een mandenmaker (natuurlijk van De Broedkorf) en nog veel meer!

Veel ondernemers uit Oudewater dragen hun steentje bij. Viqo Schoenen heeft een schoenenpoetser voor de deur, de bekende snoepwinkel in de Leeuweringenstraat is aanwezig met fruit dat in chocolade wordt gedompeld, De Hexameter is aanwezig om verschillende handwerktechnieken te laten zien, Roberto ontbreekt niet met een echt oude ijscokar! Enzovoort…

Natuurlijk is het Oude Gereedschappenmuseum ook aanwezig. Die mag niet ontbreken bij dit spektakel!

Op de Markt worden er op bepaalde tijdstippen demonstraties en uitvoeringen gegeven. Er is een klompendansgroep en er is een Heksenverbranding te zien (met ècht vuur), dat door de brandweer goed georganiseerd en begeleid wordt. Een schaapsherder met hond zal met een aantal schapen laten zien hoe de hond deze schapen drijft.

Wees erbij  tijdens deze indrukwekkende Oude Ambachtenmarkt.  Dit mag u niet missen! Tot ziens op 11 oktober 2014 in het mooie, historische en pittoreske  Oudewater.

Informatie over de Oude Ambachtenmarkt

  • Datum: zaterdag 11 oktober 2014, vanaf 10.00 uur.
  • Locatie: centrum van Oudewater.
  • Toegang: gratis.
  • Voor meer informatie kijk ook op www.oudewater750jaar.nl.