Herdenking Oudewaterse Moord

Herdenking van de Oudewaterse Moord in het Stadhuis en uitleg bij het schilderij ‘De Oudewaterse Moord’ van Dirck Stoop. 

In het prachtige oude stadhuis in Oudewater uit 1575 hangt het schilderij ‘De Oudewaterse Moord’. In het begin van de 80-jarige oorlog (1568 – 1648) sloot Oudewater zich als eerste stad in de grensstreek tussen Holland en Utrecht aan bij de opstandelingen en erkende Willem van Oranje in juni 1572 als stadhouder. In de weken erna volgden Gouda, Haarlem en een reeks andere steden. Op 19 juli van dat jaar vindt de oprichtingsvergadering plaats van de Staat der Nederlanden.

In 1575 ontdekt Willem van Oranje dat de Spanjaarden plannen voorbereiden om Oudewater begin juli terug te veroveren.  Hij geeft de opdracht om de dijken van de Hollandse IJssel door te steken en vrouwen en kinderen naar Gouda te sturen. Aan beide bevelen wordt geen gehoor gegeven met verschrikkelijke gevolgen.

Op 7 augustus 1575 marcheerden de Spanjaarden Oudewater in en gaan daar vreselijk te keer. Naar schatting komt de helft tot driekwart van de bevolking deze dag gewelddadig om het leven. Bijna de hele stad wordt platgebrand. Deze gebeurtenis gaat de geschiedenis in als ‘De Oudewaterse Moord’.

De herdenking van de Oudewaterse Moord en hoor het verhaal aan achter het schilderij ‘De Oudewaterse Moord’

Deze gebeurtenis is in 1650 door Dirck Stoop vastgelegd in een schilderij. Dit schilderij ‘De Oudewaterse Moord’ is ruim 5 meter breed en  ruim 1.70 hoog en hangt in de trouwzaal van het oude stadhuis. Het geeft het beleg en de inname weer van de stad in 1575. Ieder jaar in augustus wordt de moord van Oudewater herdacht. Inwoners en bezoekers zijn dan welkom om met eigen ogen dit schilderij te bekijken. Een gids vertelt alle details van dit verhaal.

Meer info over het schilderij ‘De Oudewaterse Moord’

  • Datum: zondag 11 augustus 2019, 12.00 uur.
  • Locatie: Oude stadhuis, Visbrug, zijingang Kapellestraat, Oudewater.
  • Toegang: gratis.
  • De bezichtiging duurt ongeveer 1 uur.
  • Het stadhuis is helaas niet goed toegankelijk voor rolstoelen (geen lift aanwezig).