Stadhuis bezichtiging Oudewater met een gids

Een stadhuis bezichtiging Oudewater voert terug naar het jaar 1575. In dat jaar liep dit stadhuis zware schade op bij de verwoesting van Oudewater, maar werd toen deels opgeknapt.  De bouw van het nieuwe stadhuis begon pas in 1588. Dat jaartal prijkt dan ook op de gevel van dit pand, dat in Hollandse Renaissance stijl is gebouwd. Veel aandacht is besteed aan het prachtige bordes, dat  uitkeek op het plein, waar burgers zich verzamelden wanneer verordeningen werden afgekondigd.

Tussen de steden Oudewater, Alkmaar en Delft bestond een samenwerkingsverband. Dit komt tot uiting in de gevelstenen die in het pand zijn verwerkt.  Ook is de geschiedenis van het stadhuis onlosmakelijk verbonden met de ooievaar. Al sinds mensenheugenis is bekend dat er een ooievaarsnest op het stadhuis zit. En ze zitten er nog steeds! De ooievaars klepperen erop los!  Het tegenoverliggende  verenigingsgebouw St. Antonius is ernaar vernoemd. Het heet ‘De Klepper’.

Bekijk ook het interieur van het stadhuis in Oudewater

Want ook het interieur van het stadhuis ademt nog steeds de sfeer uit van de historie van Oudewater. De mooie schilderijen, de prachtige  eiken gebinten, de keldergewelven. Geniet ervan en hoor de achtergrond en de prachtige verhalen van alles wat bewaard is gebleven en wordt verteld door een gids.

De trots is het schilderij van de Oudewaterse Moord. Het schilderij is bijna vijf meter breed en geschilderd door Dirc Stoop. Het geeft het beleg en de inname weer van de stad Oudewater in 1575.  Onze gids geeft behalve een rondleiding ook een uitgebreide uitleg over dit schilderij. Op de zolder van het stadhuis is een overzichtstentoonstelling van ‘Oudewaterse Meesters’ ingericht  door de Geschiedkundige Vereniging Oudewater.

Meer informatie over stadhuis bezichtiging Oudewater

  • Datum: zondag 24 augustus 2014, 14.00 uur.
  • Locatie: Oude stadhuis, Visbrug, zij-ingang Kapellestraat, Oudewater.
  • Kosten: € 3,- per persoon.
  • Inlichtingen/ aanmeldingen: TIP kantoor, Leeuweringenstraat 10, 3421 AC Oudewater. Telefoonnummer 0348-561628.
  • De bezichtiging duurt ongeveer 1 uur.
  • Het stadhuis is helaas niet goed toegankelijk voor rolstoelen (geen lift aanwezig).