Stadhuisbezichtiging Oudewater met een gids

De stadhuisbezichtiging Oudewater voert terug naar het jaar 1575. In dat jaar  liep dit stadhuis zware schade op bij de verwoesting van Oudewater, maar werd toen deels opgeknapt. De bouw van het nieuwe stadhuis begon pas in 1588. Dat jaartal prijkt dan ook op de gevel van dit pand, dat in Hollandse Renaissance stijl is gebouwd. Veel aandacht is besteed aan het prachtige bordes, dat uitkeek op het plein, waar burgers zich verzamelden wanneer verordeningen werden afgekondigd.

Tussen de steden Oudewater, Alkmaar en Delft bestond een samenwerkingsverband. Dit komt tot uiting in de gevelstenen die in het pand zijn verwerkt.  Ook is de geschiedenis van het stadhuis onlosmakelijk verbonden met de ooievaar. Al sinds mensenheugenis is bekend dat er een ooievaarsnest op het stadhuis is. En ze zitten er nog steeds! De ooievaars klepperen erop los!  Het tegenoverliggende verenigingsgebouw St. Antonius is ernaar vernoemd. Het heet ‘De Klepper’.

Bekijk ook het interieur van het stadhuis in Oudewater

Want ook het interieur van het stadhuis ademt nog steeds de sfeer uit van de historie van Oudewater. De mooie schilderijen, de prachtige eiken gebinten, de keldergewelven. Geniet ervan en hoor de achtergrond en prachtige verhalen van alles wat bewaard is gebleven en wordt verteld door een gids.

De Raadszaal van dit oude stadhuis is één van de mooiste in Nederland. En in de Trouwzaal hangt de trots van Oudewater: het grote schilderij “De Oudewaterse Moord” van Dirck Stoop uit 1650. Het schilderij is bijna vijf meter breed en geeft het beleg en de inname weer van de stad Oudewater in 1575.  Aan de hand van dit schilderij zal de historie van Oudewater uit de periode van de 80-jarige oorlog worden belicht. De gids geeft behalve een rondleiding ook een uitgebreide uitleg over dit schilderij.

Meer informatie over stadhuisbezichtiging Oudewater

  • Datum: Zondag 17 juni 2018.
  • Aanvang: 14.00 uur.
  • Locatie: Oude stadhuis, Visbrug, zijingang Kapellestraat, Oudewater.
  • Kosten: € 4,00 per persoon.
  • Inlichtingen/ aanmeldingen: TIP kantoor, Leeuweringenstraat 10, 3421 AC Oudewater. Telefoonnummer 0348-561628.
  • De bezichtiging duurt ongeveer 1 uur.
  • Gids: Historica mevrouw N. Stoppelenburg
  • Deelname max. 10 personen per rondleiding.
  • Het stadhuis is helaas niet goed toegankelijk voor rolstoelen (geen lift aanwezig).