Tentoonstelling ‘Oudewater in roerige tijden’

AFGELAST WEGENS HET CORONA VIRUS

De tentoonstelling ‘Oudewater in roerige tijden’ in het Stadsmuseum Oudewater is geopend, samengesteld door de Geschiedkundige Vereniging Oudewater. Zeker de moeite waard om deze te bezoeken op de zolder van ons prachtige oude stadhuis in het centrum van Oudewater.

Oudewater in roerige tijden

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de geschiedenis van Oudewater vanuit een nieuwe invalshoek: de Roerige Tijden die Oudewater heeft gekend.

Nieuwe, spectaculaire vondsten laten zien dat Oudewater in de middeleeuwen een rijke stad was. Een stad ook die zelfbewust koos voor de kant van de opstand tegen de Spaanse overheersing. Die opstand begon 450 jaar geleden en zou acht decennia gaan duren: de Tachtigjarige Oorlog. Van die tijden van oorlog, verwoesting, herbouw en nieuw hervonden rijkdom geeft de nieuwe tentoonstelling een intrigerend beeld.

De godsdiensttwisten van de 16e eeuw zorgden ook voor de nodige roering. Arminius, in Oudewater geboren, speelde daarin (en dus in de tentoonstelling) een grote rol. Hij is in vol ornaat aanwezig, met zijn originele stoel. En meer: van een overzicht van de vele schuilkerken in Oudewater waar de aanhangers van het toen niet toegestane roomse geloof hun erediensten hielden tot en met de vondsten die zijn gedaan bij de restauratie van de al meer dan 125 jaar oude Sint Franciscuskerk.

Oudewater in de Tweede Wereldoorlog, ook die roerige periode komt aan de orde.

Om tot rust te komen kan de bezoeker plaats nemen op de bank waarop eeuwen geleden de schepenen bij grote rechtszaken plaatsnamen, en genieten van films die de lang vervlogen tijden laten herleven.

Ook de schilderijenwand helpt bij de ontroering. Daar hangen kunstwerken van niet-Oudewaterse schilders, die de schoonheid van Oudewater ieder op hun eigen manier hebben vastgelegd.

Meer over de tentoonstelling ‘Oudewater in roerige tijden’

  • Datum: Zaterdag 2 mei 2020
  • Openingstijden: van 14.00 tot 17.00 uur.
  • Locatie: Stadsmuseum Oudewater op de zolder van het stadhuis.
  • Toegang: Gratis.
  • Tijdens de openingsuren van het Stadsmuseum is het gehele Stadhuis vrij toegankelijk ter bezichtiging.
  • Een traplift is aanwezig.