‘Heden en Verre Verleden’

Editha van den Bergh-Hörmann, oud-Oudewaterse, inmiddels al behoorlijk bekend bij regelmatige bezoekers van onze site, Oudewater.net, ‘moest’ een ‘gedicht’ (verhaaltje op rijm) maken voor het Hèmers Krantje. Ze noemde het ‘Heden en Verre Verleden’.

Gezien de belevenissen van de laatste weken heeft zij die gedachten op de volgende manier verwerkt. Misschien is het voor bedoelde regelmatige bezoekers  ook leuk om te lezen.

Editha van den Bergh woonde vanaf haar geboorte in 1930 tot 1950 in Oudewater en vanaf 1951 t/m eind 2013 in Ophemert en de mensen daar vinden het leuk als zij tóch nog in dat boekje in de rubriek NOSTALGIE af en toe iets wil schrijven. Hieronder staat het.

NOSTALGIE

‘Heden en Verre Verleden’

Over heel veel onderwerpen heb ik al geschreven, maar wat ik de laatste maand mocht beleven, is voor een 85 jarige wel héél bijzonder; het ‘verhaal’ volgt hieronder:

In 1930 heeft mijn wiegje in OUDEWATER gestaan,
vorig jaar vierden ze daar het 750 jarig STADS- bestaan!
Daarover werd een boekwerk uitgegeven,
waarin de geschiedenis van het verre verleden tot heden wordt beschreven.
Ik heb dat prachtige dikke boek vanzelfsprekend gekocht
en terstond naar jeugdherinneringen gezocht.
De schrijvers en samenstellers zijn echter van een volgende generatie,
dus hadden met die van mij niet echt een ‘relatie’.
Uit oude archieven waren natuurlijk wel heel veel foto’s en overleveringsteksten te halen,
maar NIETS werd beschreven over wat ik kon ‘verhalen’!
Daarom ben ik direct na ’t lezen via internet met hen in contact getreden
en schreef naar Oudewater.net mijn herinneringen uit het verleden .
Dat ik tot mijn 20ste jaar in Oudewater woonde en mijn MULO diploma daar heb behaald
en zodoende mijn 1ste baantje als secretaresse bij sigarenfabriek ‘Terminus’ werd bepaald,
bij de directeur Cor de Lange zat ik op kantoor,
maar geen enkele mededeling over die sigarenfabriek komt in het boek voor.

De websitebeheerder en redactie, die mijn verhaal lazen,
vonden de tekst interessant genoeg om op een blog (met mijn foto) te plaatsen.
De reacties die daarop kwamen waren heel frappant,
omdat ik diverse namen had genoemd, waren mensen daarmee nog verwant.
Die (en ook de redactie) vroegen mij om nog meer verhalen te schrijven,
dus kon het niet bij dat eerste blog blijven.
Zodoende hebben ze dat verhaal nog op een tweede geplaatst
weer met een foto van mij en Pansjo ernaast.

Aad Kuiper noemde mij al ‘populair’, maar op die manier krijg je wel veel ‘air’ 🙂
Jammer alleen, dat weinig oudere mensen het zullen lezen,
want dan moet je wel een beetje met een computer bezig wezen .
Maar misschien zijn er familieleden of vrinden,
die jullie willen helpen als jullie het leuk zouden vinden!

Groetjes, Editha v.d. Bergh-Hörmann + pootje van Pansjo

9 thoughts on “‘Heden en Verre Verleden’”

 1. Ans Dekker zegt:

  Hallo Editha,

  Ik heb genoten van jouw verhalen en jouw gedicht.
  Fantastisch geschreven. Dat is jou wel toevertrouwd.
  Het boekje, dat je geschreven hebt over de oorlog is ook zo goed verwoord.
  Jij moet wel 100 worden, want je komt tijd te kort.
  Heel bewonderenswaardig, wat je allemaal doet.
  Schilderen…met bloemen bezig zijn….schrijven…lekker positief allemaal.

  Mijn grootvader Jan Jacobus Hagoort is op 16 december 1881 in Oudewater geboren en overleden op 27 maart 1974 in Hilversum.
  Waar hij heeft gewoond in Oudewater, is mij niet bekend.

  Het allerbeste gewenst.
  Pootje voor Pansjo.
  Lieve groet Ans.

  1. Editha V.d.Bergh-Hörmann zegt:

   Hallo Ans, lief van je om zo’n reactie te schrijven , ja, is allemaal waar wat je schrijft ik ben zo gezegd “een bezige bij”:) Altijd wel met 2 dingen tegelijk bezig , als ’t ff kan zelfs met 3 🙂 De naam Hagoort komt mij heel bekend voor: Dik Hagoort n.l. , maar of die nu ook bij Cor de Lange werkte weet ik niet zeker, Misschien komt er nog een reactie als iemand dit leest, bedankt Ans!

  2. Martijn van Dijk zegt:

   Beste Ans,
   Ik herinner mij dat mijn Oma, die ook op de Lange Burgwal woonde (Spriel) ook contact had met mensen die Hagoort heten. Piet en Jannie, volgens mij woonden ze in Lochem. Is dat ook familie toevallig ? Mvg Martijn van Dijk

 2. Editha V.d.Bergh-Hörmann zegt:

  Hallo allemaal !
  HIER boven zie ik ineens mijn ingezonden foto “prijken”!
  Ja , DIE moeten jullie eens goed bekijken:
  Dat mooie “schilderijtje” van Pansjo heeft Siep gemaakt,
  DAT heeft mij “tot tranen toe ” geraakt!
  Mijn kleinzoon Siep ( uit Bergen) is n.l. pas tien jaar ,
  en hij kreeg dit toch al prachtig voor elkaar.
  Misschien is het wonen in dat kunstenaarsdorp een stimulans
  en krijgt Siep ooit als kunstenaar een grote kans,
  hoewel hij momenteel liever aan voetballen doet
  en DAT kan hij ook uitermate goed!
  Zijn schilderijtje heeft een “ereplaats” in mijn huis
  en het voelt zich tussen mijn creaties beslist heel erg thuis !
  ALLE lezeres en lezeressen de groeten van hier,
  zó in mijn geboorteplaats op een blog te staan doet me veel plezier !

 3. Renske zegt:

  Je hebt er weer twee mooie rijmende verhalen van gemaakt Oma!
  Leuk hoor. Liefs!

  1. Editha V.d.Bergh-Hörmann zegt:

   Hallo Renske, lief , dat je ook weer op mijn blog keek en een reactie plaatste , ja ik blijf dit echt leuk vinden . Wellicht binnenkort nog iets heel aparts, moet ik nog medewerking voor krijgen van mijn goede vriend Leo, die OOK vroeger iets te maken had met Oudewater en waar ik een heel bijzonder verhaal aan kan “linken” 🙂
   Liefs oma + pootje van Pansjo

 4. Martijn van Dijk zegt:

  Wat een mooi gedicht weer, en ik vind het nog veel leuker dat een 10 jarig jongetje zo’n leuk schilderijtje maakt van je hondje. Dat is een aanstormend talent. Tot de volgende keer maar weer ! groetjes Martijn

 5. Stans myers de lange zegt:

  Het is nu mei 2017, is deze blog nog steeds actueel?

  1. Editha V.d.Bergh-Hörmann zegt:

   Hallo Stans,
   Zo af en toe kijk ik inderdaad nog wel eens hier , maar jij schreef dit op 25 mei , bijna 5 maanden geleden. Inmiddels heb ik mail contact met Wout van Kouwen, die diverse boekwerkjes schreef over Oudewater.Daarin zou het ook over de familie de Lange gaan. Hij stuurde mij een een hele mooie trouwfoto van Cor de Lange ( mijn eerste “baas” ) met Alie Blom . Hij vond mijn e.mailadres hier op het blog ik kan dat nog wel even vermelden dan kun je mij eventueel mailen : e.berghhormann@outlook.com. groet Editha

Geef een antwoord