Het verhaal over Pater J. Janssen

Door: Gerdine van de Ven

Een blog schrijven op Oudewater.net? Nee, ik had nooit gedacht dat ik dat zou doen!
Waarom niet? Ik ben dagelijks – samen met nog 3 andere toegewijde vrijwilligers – druk met het beheren van de content van onze prachtige website en dan laat ik het schrijven van een blog over aan andere Geelbuiken; originele Geelbuiken of import. Aan mensen die ècht een verhaal te vertellen hebben. Maar wat wil het geval?  Dat verhaal heb ik nu zelf! Er zijn verschillende linken tussen Oudewater en  Boxtel. Zo bijzonder….  Link nummer 1 tussen Boxtel en Oudewater begint al door middel van deze website www.oudewater.net.

Lees en geniet!

Ik ben geboren in Boxtel en heb daarna in Eindhoven gewoond en door werk “verplicht” te verhuizen naar Woerden. Verplicht, want ik ben opgegroeid met “daar waar je werk is, ga je ook wonen”. Medio jaren ‘70 kwam ik als jonge twintiger in het verre Woerden wonen. Vanuit Brabant en dan boven de rivieren gaan werken en wonen was een hele stap. Maar ja, een beetje avonturier ben ik ook wel. Na een aantal jaren Woerden als woonplaats gehad te hebben, verhuisde ik naar Linschoten. Ik was een alleenstaande vrouw, zonder kinderen, maar had altijd kinderen om me heen. Neefjes, nichtjes, kinderen van vrienden en vriendinnen. Het was bijna elk weekend wel raak. Met kinderen naar Legoland in Denemarken of naar Euro Disney in Parijs, naar de Efteling of naar een stad, kleren kopen, musea bezoeken, lekker in een restaurant eten. Ik was er altijd in voor (en overigens nog steeds! Weliswaar in een iets ander tempo!)

En dan Oudewater….

Als je in Linschoten logeert bij een echte of surrogaat-tante, dan geeft Oudewater toch wel meer beweging. Een bezoek aan de Heksenwaag om het felbegeerde certificaat te krijgen, stond natuurlijk bovenaan het lijstje. Een restaurantje was er ook altijd wel te vinden, dus hadden we altijd veel plezier. Het kwam niet in me op om met de kinderen naar Gouda of naar Schoonhoven te gaan.

Zelf winkelde ik ook vaak in Oudewater en met een beetje mooi weer pakte ik (toen ook al) een terrasje. Bij een van die bezoeken merkte ik dat er -naar verhouding- een aantal leeftijdsgenootjes uit Boxtel in Oudewater woonden. Meisjes met wie ik de (ouderwetse) MULO nog had doorlopen. Hoe kwam dat toch? Er was destijds -ik spreek nu over eind jaren zestig/begin jaren zeventig- een ziekenhuis in Oudewater. Een van die meisjes had bedacht om hier een verpleegkundige opleiding te volgen. Al gauw was in Boxtel bekend, dat Oudewater een erg leuke plaats was en er verrekte leuke jongens woonden. De een na de ander vertrok -in ganzenpas- naar Oudewater om de opleiding te volgen, zagen inderdaad die leuke jongens, trouwden en -zonder namen te noemen- ze wonen er nu nog. (Volgens mij nog steeds met diezelfde leuke mannen!) Hier is ie dan: Link nummer 2 tussen Boxtel en Oudewater.

Na Linschoten woonde ik nog in Twente en besloot op enig moment weer terug te gaan naar het Westen van het land. Oudewater stond bovenaan het lijstje! Maar dan wel in de binnenstad! Eerst in de Wijdstraat gewoond en later ben ik verhuisd naar -wat ik noem- het mooiste plekje van Oudewater. Pal bij de Cosijnbrug. Ik kan me nog herinneren dat ik heel vaak heb gedacht toen ik in Linschoten woonde en Oudewater inreed over de Cosijnbrug: “Als dat pand te koop komt, dan is het voor mij!” En jawel in 1996 was het zover. Nooit geaarzeld, gewoon bieden en hoppa, in 3 dagen tijd was ik de eigenaar van dit pand! De verhuizing: Link nummer 3.

En weer komen er kinderen logeren, nu de kleinkinderen van mijn vriendinnen en vrienden en de kinderen van mijn neefjes en nichtjes van toen, die inmiddels volwassen ouders zijn. Zelfs kleinkinderen, die ik spontaan in mijn schoot geworpen heb gekregen komen voor een paar dagen logeren. Wat een geluk!

En dan de Heksentoer

Ik was inmiddels zo betrokken geraakt met alles wat met Oudewater te maken heeft, dat ik besloot een gezelschapsspel te maken voor Oudewater. Een kruising tussen Ganzenbord en Triviant met 300 vragen en antwoorden. Mèt een educatief karakter. Dat wel! In een oplage van 1.500 stuks. (Jawel, zie het maar te verkopen!) Met dank aan Marcia Plomp, alle drie de meisjes Derks, Michiel Koopman, Marjolein Vendrig, Marjolein Bode, Patricia Pos, Kees Meijerink, Piet Knol èn de boeken van Wout van Kouwen. Link nummer 4

Ik zoek iets over Oudewater! Tante Gerdine kun je me helpen?

Vandaag kreeg ik een mailtje van mijn achterneef (jazeker, het kind van die neef die bij mij kwam logeren in de jaren ‘80) met de vraag of ik iets wist van Pater J. Janssen. Pater J. Janssen, ja ik weet waar het beeldje staat, namelijk 10 meter bij mijn voordeur vandaan. Maar hoe zat dat ook alweer? Er was iets geheimzinnig rondom Pater J. Janssen en de burgemeester van Oudewater. Het speelde zich af vanaf 1946 en wel tot 1957. Ik meen me te herinneren dat ik ergens gelezen heb dat de Volkskrant en de Panorama er artikelen over geschreven hebben. En een piepjonge Mies Bouwman heeft nog een interview gehad met de burgemeester van Oudewater. Maar hoe zat dat nou?  Dan begin je natuurlijk te googlen. Zo werkte dat anno 2015. En stukje bij beetje kwam de informatie tot mij. Natuurlijk de boeken van Wout van Kouwen erbij gehaald en jawel hoor. Daar stond het hele verhaal  in over  Pater J. Janssen. Maar liefst 8 pagina’s vol met informatie. De man achter Pater J. Janssen bleek uit Boxtel te komen.  Dus link nummer 5 tussen Boxtel en Oudewater. Is dat toeval? Volgens mij niet…..

Ik ben verknocht geraakt aan Oudewater. Het werk aan www.oudewater.net heeft daar zeker een handje bij geholpen. Ik heb al gekeken waar het trapliftje moet komen als ik de trap niet meer eigenhandig op kan in mijn huis. Dat is ook geregeld! Ik ga Oudewater niet vrijwillig verlaten!

Geïnteresseerd in het verhaal rondom Pater J. Janssen? En wil je de afloop weten rondom deze bijzondere gebeurtenis?

Klik hier voor het zeer uitgebreide artikel uit de Panorama van 28 juni 1957 of lees meer over Pater Janssen in één van de boeken van Wout van Kouwen.

Veel leesplezier!

8 thoughts on “Het verhaal over Pater J. Janssen”

 1. Janus melis zegt:

  pater j Janssen was volgens mij een p.r.stunt van Sies Numan top man van
  Philips toen der tijd.

 2. Constance zegt:

  Geinig!!!! Leuk geschreven. Waar woonde die man dan in Boxtel? Heb jij hem in levende lijve gekend?

  1. Janus melis zegt:

   Sies heb ik persoonlijk gekend hij woonde in de Molenstraat in boxtel nummer weet ik zo niet het woonhuis had de naam het molenhuis

 3. Danny Jolink zegt:

  Erg leuk verhaal, Gerdine! Spannend geschreven ook! En zeer informatief voor mij, om iets meer over jou te weten te komen via jouw blog.

 4. Kees van de Ven zegt:

  Prachtig stuk werk,Gerdine,we genieten ervan.

 5. Kees van de Ven zegt:

  Ook heel erg mooi en voor mij zo herkenbaar omdat ik de hoofdpersoon zelf regelmatig gezien heb.

 6. Coby Feller zegt:

  Prachtig verhaal Gerdine! Leuk die banden tussen Oudewater en Boxtel! Ik heb heel wat van die meiden vroeger meegemaakt tijdens mijn opleiding in het St. Jacob ziekenhuis.

 7. H Kolkman zegt:

  Wat een top verhaal .Genoten !

Geef een antwoord