In memoriam: Jeanne van Eck

Zij was mijn buurmeisje en speelgenootje op de Lange Burchwal in de jaren 1935 tot ongeveer 1942 . We zijn beiden in 1930 geboren en als je 12 jaar was ging je naar een ‘hogere school’ en speelde je niet meer op straat. Zij was rooms-katholiek en wij niet, dus we waren geen ‘schoolvriendinnen’.

Na 1944 zijn we elkaar uit het oog verloren, maar na een bezoek van mijn zusje en mij aan onze geboorteplaats (enkele jaren geleden) kwamen we haar op de Markt tegen. “Als dat de zusjes Hörmann niet zijn!”, was haar spontane begroeting. Sindsdien correspondeerden wij of belden elkaar soms op. Zeker op onze verjaardag! Zij was de enige vriendin die ik nog ‘in levende lijve’ in Oudewater had, want ‘digitaal’ ging Jeanne helaas niet; zij had daar geen belangstelling voor. Het bericht van haar overlijden heeft mij diep geschokt, want ik wist niet dat zij ziek was. Hoewel ik op mijn Kerst-/Nieuwjaarswensen niets hoorde, was ik er nog niet toe gekomen om haar op te bellen.

Woensdag wordt Jeanne begraven:
MOGE ZIJ RUSTEN IN VREDE

Een laatste groet, Editha

3 thoughts on “In memoriam: Jeanne van Eck”

 1. Hanny Schoonderwoerd zegt:

  Wat ontzettend mooi Editha.
  Met haar broer, schoonzus en alle neven en nichten hebben we afgelopen woensdag een goed afscheid voor haar kunnen verzorgen. Ze was een prachtige, hartelijke sociale vrouw. We gaan haar erg missen.

  Namens de familie,
  Hanny Schoonderwoerd (nichtje)

  1. Editha V.d.Bergh-Hörmann zegt:

   DANK voor je reactie Hanny ( en familie) ! JA, ik zal de prettige telefoon- gesprekjes met haar ook missen. Zij “praatte me bij” over “ditjes en datjes” in Oudewater. Wie er nog wel of niet in leven waren enz. De laatste keer was dat over Wout van Kouwen , die ik “digitaal” leerde kennen , maar ZIJ kende hem persoonlijk. IK wist echter zijn adres en dat wist zij niet , daar hebben we nog om gelachen , dat ik “ver weg” dat WEL wist . Ja het is een heel groot verlies , Wout had mij ook per telefoon verteld , dat Jeanne een zeer hartelijke sociale vrouw was . Velen met mij zullen haar dus heel erg missen.
   groet Editha

 2. J.A.M. de Lange zegt:

  Tot mijn schrik zie ik dat Jeanne van Eck al enige tijd geleden is overleden .Ik kende haar nog als leidster uit de tijd dat ik ( in de zestiger jaren ) in Oudewater bij de scouting (gidsen ) zat.
  Ik woon al sinds 1970 in Rotterdam, maar zag haar nog wel eens als
  ik op bezoek was bij mijn ouders in de Nieuwstraat en bij mijn tante Marie van Oijen, die in het zelfde flatgebouw woonde.
  De laatste keer ontmoetten mijn man en ik haar in 2016 op de Markt, waar wij iets zaten te drinken. Precies zoals op de foto !
  We hebben toen nog een poosje met haar zitten praten.
  Ik vond Jeanne een nuchtere,aardige vrouw, met gevoel voor humor. Ze zal zeker worden gemist !

Geef een antwoord