In memoriam: Helena van der Lee-Nijenhuis (1925-2016)

Door: Gerdine van de Ven

Een markante vrouw in Oudewater is niet meer…

Len van der Lee-Nijenhuis, sinds 1983 weduwe van Berend Willem van der Lee, is op 19 juli 2016 heengegaan. Zij is 90 jaar geworden.

Len Nijenhuis is in 1951 getrouwd met Berend van der Lee. Haar man werkte toen al in het familiebedrijf: Touwfabriek Van der Lee in Oudewater. Voor haar huwelijk werkte Len Nijenhuis als hoofd van de huishouding in een groot ziekenhuis in Rotterdam. In die tijd was werken als gehuwde vrouw er niet bij, dus de baan werd ‘gewoon’ opgezegd. Zij ging haar grote liefde achterna! Naar Oudewater! In datzelfde jaar is het huis gebouwd waar dochter Saskia nu nog steeds woont. Tien jaar na het overlijden van haar man is ze verhuisd naar de Hekendorperweg, waar ze nog ruim 22 jaar heeft gewoond.

Mevrouw van der Lee was een nuchtere, plichtsgetrouwe en ondernemende vrouw, die onder veel omstandigheden zichzelf was en bleef. In die tijd was het gebruikelijk dat de boodschappen werden gedaan bij de bakker, slager of groenteman, die ‘van jouw kerk’ was. Maar daar deed Len niet aan! Zij gunde eenieder hetzelfde en maakte daar dus ook geen onderscheid in.

In 1974 werd zij door mejuffrouw Schippers van de Huishoudschool in Oudewater gevraagd om op deze school Engelse les te geven. Dat heeft zij jarenlang met veel verve gedaan.

Behalve dat ze ook nog tijd vond om de familiebanden intensief te onderhouden, was ze ook beschikbaar in het vrijwilligerswerk. Zo heeft zij jarenlang gewerkt bij de toenmalige VVV in Oudewater. Voor kerkdiensten in de Oud-katholieke kerk haalde zij de dominees op van Hervormde Huizen en bracht die ook weer naar huis. Ook voor de Geschiedkundige Vereniging Oudewater heeft zij jarenlang heel veel werk verzet.

In april 2016 heb ik haar nog persoonlijk ontmoet bij de opening van het Hospice Oudewater. Ze vertelde me dat ze het een prachtig initiatief vond.

In mei 2016 begonnen de eerste tekenen te verschijnen dat het slechter met haar ging. Op 19 juli 2016 is zij in Oudewater overleden. Wij denken terug aan een zeer markante vrouw in Oudewater.

Wij wensen de kinderen, familie en vrienden veel sterkte.

“De dood is juist zoals de geboorte: een geheim van de natuur”
Marcus Aurelius

One thought on “In memoriam: Helena van der Lee-Nijenhuis (1925-2016)”

  1. Kees van Zandwijk zegt:

    Wat mooi geschreven Gerdine van de Ven.
    Ik wens de familie veel sterkte.

Geef een antwoord