In Memoriam: Leon Jongerius

Door: Gerdine van de Ven

Leon Jongerius is niet meer……… Ik leerde Leon Jongerius kennen toen ik in 1996 in Oudewater kwam wonen. Ik heb zeer goede herinneringen aan de geweldige delicatessenzaak die hij in de Leeuweringerstraat had. Met een ongekende gedrevenheid en vakmanschap stond hij altijd klaar met de meest lekkere hapjes, kaas en alles wat je in een delicatessenzaak mag verwachten; en dat in Oudewater anno 1996!

We hebben nog ‘handel’ gedreven met elkaar, handel in natura! Ik had net mijn huis in Frankrijk gekocht en reed minstens 1x per maand naar de Dordogne. De boer van wie ik het huis kocht, maakte geitenkaasjes. Je kent ze wel, van die kleine ronde kaasjes. In Oudewater was er in die tijd nog geen geitenkaasje (Cabecou) te vinden!

Mijn suggestie aan Leon om er eens een paar mee te brengen, viel meteen in goede aarde. Hij zag dat wel zitten! Van mijn volgende reis bracht ik 10 stuks mee. Ik leverde Leon geitenkaasjes, hij gaf mij een stuk ‘gewone’ kaas. We handelden ‘in natura’. Daar staan Nederlanders om bekend en wij deden dat in het klein gewoon na!

De geitenkaasjes waren een schot in de roos, 10 stuks werden 20 stuks per keer en al snel kwam ik uit de Dordogne met een hele tray geitenkaasjes!

Het was een feest om in zijn winkel te komen. Ik en velen met mij hebben de winkel enorm gemist toen hij ermee stopte.

Ik kijk terug op een fijne ondernemer en een mooi mens. Ik wens de familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.

 

 

One thought on “In Memoriam: Leon Jongerius”

  1. Pieter Jongerius zegt:

    Bedankt Gerdine van de Ven.

Geef een antwoord