Wereldwinkels in Nederland bestaan 50 jaar!

50 jaar geleden ging de eerste Wereldwinkel ter wereld open en wel in Breukelen. Nu, 50 jaar later, zijn er bijna 250 Wereldwinkels! Duizenden vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor fairtrade en verkopen prachtige cadeauartikelen. En dat is een cadeautje voor de makers. Zij verdienen op deze manier een inkomen en zijn zo in staat een beter bestaan op te bouwen.

Fairtrade

Wereldwinkels verkopen niet zomaar cadeaus. Elk product uit het assortiment is met zorg en volgens fairtrade criteria ingekocht. Ondernemers in ontwikkelingslanden krijgen op deze manier de kans deel te nemen aan internationale handel, hun organisatie te professionaliseren en hun levensstandaard te verbeteren. De bijna 250 Wereldwinkels maken hiermee duidelijk dat het in de wereld ook anders kan. Dat armoede wél bestreden kan worden. Al 50 jaar lang! Koopt u een cadeau in één van deze winkels, dan draagt u daaraan bij.

20 jaar Wereldwinkel Oudewater

In 1998 ontstond Stichting Wereldwinkel Oudewater en vanaf 1999 had de Wereldwinkel een vaste plaats op de weekmarkt. In 2004 is een grote wens in vervulling gegaan, de Wereldwinkel verhuisde naar een pand in de Leeuweringerstraat. Na 11 jaar verhuisde de Wereldwinkel naar een A locatie in dezelfde Leeuweringerstraat.

Naast de verschillende locaties veranderde ook de uitstraling van de winkel. Van een winkel gericht op foodproducten transformeerde het naar een moderne cadeauwinkel. Dit omdat de meeste foodproducten ook te koop zijn in supermarkten, wat ook de bedoeling is geweest.

Van betekenis

De Wereldwinkel blijft belangrijk bij het bestrijden van armoede in ontwikkelingslanden. Wij hebben u als klant nodig voor het voortbestaan van de Wereldwinkel. Daarom krijgt u tijdens de weken van 2 tm 14 september bij aankoop een attentie en de kans op een mooie prijs. Hiermee willen wij u als klant bedanken voor uw stukje bijdrage aan een betere wereld.

 

Onthulling gerestaureerd grafmonument Herman de Man

Onder grote belangstelling is op 11 juli 2019 het gerestaureerde grafmonument van Herman de Man onthuld door Bas Lont, wethouder van Oudewater.

Menigeen heeft zijn werk voor de verplichte literatuurlijst op school of uit oprechte interesse gelezen .  Schrijver Herman de Man (1898-1946) schreef o.a. Het wassende water,  zijn meest bekende boek, dat in de jaren ’80 ook nog werd verfilmd voor een TV serie.

Gerdine van de Ven was aanwezig toen in 2015 Maarten van Rossem werd rondgeleid op de R.K. Begraafplaats in verband met opnamen voor RTV Utrecht.  De heer van Rossem, al mopperend zoals we hem kennen, maakte een opmerking maakte over de slechte staat van het graf.

Van de Ven, vrijwilliger bij de begraafplaats, besloot actie te ondernemen. “Ik begon met het aanschrijven van fondsen voor de financiering. Gelukkig deed het fonds Perzik van Onsterfelijkheid, ondergebracht in het Prins Bernhard Cultuur Fonds, een schenking en Ruben van Impelen van Van Dam Natuursteen B.V.  uit Woerden leverde een behoorlijke bijdrage in natura. Dit bedrijf heeft ook de restauratie verzorgd en de coördinatie uitgevoerd met zijn leveranciers. Daarnaast verleende de kerkhofcommissie het eeuwigdurend grafrecht.

Woerden

Herman de Man werd geboren in Woerden, maar woonde op verschillende plaatsen in Het Groene Hart. Van de Ven: “Daardoor spelen overwegend zijn streekromans zich af in dat gebied.  Al schreef hij vaak in het buitenland.” Het kostte Van Impelen en Van de Ven zo’n twee jaar om het graf in de oude luister te herstellen. “Ruben heeft zorgvuldig en met passie voor zijn vak alles zo authentiek én duurzaam mogelijk gemaakt, en zó dat het monument weer zo’n 70 jaar behouden blijft. Bij het ontmantelen van het graf ontdekten we dat een voor die tijd en omstandigheden vrij bijzondere afdekplaat was gebruikt. We hebben veel gesproken over de gebruikte materialen. Via het Prins Bernhard Cultuurfonds kwamen we in contact met de funerair adviseur Leon Bok, die ons veel informatie heeft gegeven. Ons streven was het graf op tijd af te krijgen voor onthulling op Hermans geboortedag, 11 juli.” Herman de Man was een opmerkelijk persoon, die soms mensen afstootte. “Tijdens de restauratie raakte Ruben zo gefascineerd door hem dat hij diens biografie, geschreven door dr. Gé Vaartjes, is gaan lezen.”

Gé Vaartjes en de dochter (93) van Herman de Man

Bij de onthulling waren verschillende sprekers: dr. G. Vaartjes, mr. Ari Doeser, stadsdichter Nelleke den Boer en wethouder Bas Lont.

De 93-jarige dochter van Herman de Man uit Denemarken was speciaal voor deze gelegenheid overgekomen met schoonzoon en  twee van haar kleinkinderen.

Foto’s: Bert van der Horst 

Boekverkoop in de Bibliotheek

In de Bibliotheken Oudewater, Harmelen, Kamerik en Zegveld kan je van 24 juni tot 15 juli terecht voor de verkoop van boeken.
De boeken die bij ons uit de collectie gaan vinden graag een nieuw thuis. Voor € 0,50 heb je al een mooi jeugdboek, de andere boeken kosten € 1,00 (of drie voor € 2,50). Kom tijdens de openingsuren langs om een leuke vakantievoorraad in te slaan!

In Woerden kan je het hele jaar door terecht voor de verkoop van oude boeken. Dit wordt verzorgd door NUdoen!

Van 24 juni 2019 t/m 15 juli 2019in de bibliotheek in Oudewater, Harmelen, Kamerik, Zegveld en Woerden.

De bibliotheek in Oudewater is te vinden in het Cultuurhuis.

Bron: Regiobibliotheek Het Groene Hart | Maandag 24 juni 2019

Judo examens Richard Proost Sport 29 juni 2019

Het was een spannende zaterdagmiddag voor de 110 judoka’s uit Linschoten, Lopik, Gouda, Montfoort en Oudewater. Ieder half jaar mogen de judoka’s aan hun ouders, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes en andere familieleden en bekenden laten zien wat zij de afgelopen tijd geleerd hebben. 36 judoka’s ontvingen een hogere kleur band! Alle andere judoka’s gingen met een hogere kleur slip naar huis. Het was een geslaagde middag met blije gezichten! Alle examinatoren werden bedankt voor hun aanwezigheid! (meer…)

Rookonderzoek: brandweer sticht zeker 20 brandjes in oud woon-zorgcentrum Oudewater

OUDEWATER – De brandweer doet de komende weken onderzoek naar rookverspreiding in een voormalig woon-zorgcentrum in Oudewater aan de Hekendorperweg. Bij branden in dit soort gebouwen is rook namelijk het grootste probleem.

“We zien dat er door de moderne inventaris steeds meer rook ontwikkeld wordt bij branden”, zegt Reneé Hagen, lector brandpreventie bij de Brandweeracademie. “Anderzijds zien we dat mensen ouder worden en steeds vaker zelfstandig blijven wonen. Die mensen kunnen moeilijker vluchten. Die combinatie – steeds meer rook en moeilijk vluchten – blijkt dodelijk te zijn.” (meer…)

Muziekhuis Oudewater is klaar voor een nieuw spetterend seizoen!

Muziekhuis Oudewater maakt zich op voor weer een spetterend nieuw seizoen! Op 29 juni a.s. tijdens de verenigingenmarkt in de Kapellestraat  in Oudewater is iedereen welkom bij de kraam van het Muziekhuis om de nieuwe seizoensbrochure in ontvangst te nemen. Die dag kun je ook komen kijken en luisteren naar optredens van diverse leerlingen op het speciale Follow Your Dream podium. In de seizoensbrochure staan alle cursussen, lessen, workshops, voorstellingen én evenementen voor seizoen 2019-2020!  (meer…)

Since’04 blijft uitnodigend

Het was bij de opening, nu al weer bijna twee jaar geleden, al een leuke winkel, maar dat is het nog, of weer, want steeds zie je iets anders. Niet alleen wat betreft de collectie uiteraard maar ook wat betreft de indeling, uitstraling, looks en feels, zoals dat in het jargon waarschijnlijk zal heten. Nog sterker trouwens: de winkel is nog leuker geworden. Ze hebben bij Since’04 een bijzonder goede smaak wat betreft kleding; modebewust, maar toch ook heel stijlvol. En dat geldt ook voor de inrichting en de accessoires die ze verkopen. (meer…)