Onthulling ‘Levenslicht’ in Oudewater

‘Levenslicht’ is een tijdelijk nationaal monument om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken, bestaande uit maar liefst 104 duizend stenen die in het donker oplichten. Dat monument werd op 16 januari in Rotterdam onthuld. Elke steen symboliseert één Nederlands slachtoffer van de Nazi’s. Alle gemeenten waar Joden zijn gedeporteerd, kunnen er deel van uitmaken. ‘Levenslicht’ is een kunstwerk van Daan Roosegaarde. Hij bezocht verschillende Holocaustmonumenten en het is een bekende traditie, dat zie je bijvoorbeeld ook in Amsterdam, dat Joden stenen op een graf leggen. Dat ritueel inspireerde Roosegaarde en hij kwam van daaruit op het idee van ‘Levenslicht’. ‘Levenslicht’ zal dit jaar te zien zijn in alle 171 Nederlandse gemeenten vanwaar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden, Sinti en Roma zijn gedeporteerd naar Duitse concentratie- en vernietigingskampen. Al die gemeenten gaan er op hun beurt mee aan de gang gaan. Zo ook Oudewater. (meer…)

Veel podiumplekken voor Richard Proost Sport op Goederaad Judotoernooi

Op zaterdag 19 januari namen tien judoka’s deel aan het 12e Goederaad Judotoernooi. Het toernooi vond plaats in sporthal “De Sporthoeve” te Bodegraven. Sportschool Goederaad organiseert het grootste pouletoernooi in Nederland. 1000 judoka’s verdeeld in poules van 3 tot 6 judoka’s komen op de tatami. Dit keer waren er 13 wedstrijdmatten. Alle judoka’s gingen met een medaille naar huis. (meer…)

De Kleppper: de huiskamer van de stad

Als het aan het college van Oudewater ligt, wordt De Klepper de Huiskamer van de Stad met een belangrijke rol voor de bibliotheek, een passende horecavoorziening en kantoorruimtes voor de huidige gebruikers van het stadskantoor. Dit voorkeursscenario zal nu verder worden uitgewerkt, in nauw overleg met de huidige en toekomstige gebruikers van het pand. Ook de overige Oudewaternaren krijgen de mogelijkheid hun ideeën in te brengen. De inhoudelijke keuzes worden op 3 februari toegelicht in het Forum Samenleving, aanvang 20.30 uur (meer…)

Winnaar Gold Award: Café Tante Pietje

Het was even zoeken, maar het is echt waar:

Bij de Nederlandse Horeca prijzen is
de Gold Award in de  Categorie Café/Bar
in de gemeente Oudewater met 124 stemmen

gewonnen door Café Tante Pietje.

Goede wijn behoeft geen krans.

Redactie: Oudewater.net

 

 

Visie op groen en water

Inrichting en beheer van groen en water in de gemeente Oudewater

Groen en water spelen een belangrijke rol in de uitstraling en beleving van de gemeente Oudewater. Er is op dit moment nog geen vastgestelde visie voor de inrichting en het beheer van het gemeentelijk groen en water. Begin februari wordt hiervoor een kader aan de gemeenteraad gepresenteerd. De gemeente biedt met dat kader ook ruimte voor inwoners om met eigen initiatieven te komen. (meer…)

Curling in Oudewater 2019/2020

De schaatsclinics voor alle basisschoolleerlingen waren succesvol, heel veel kinderen én volwassenen beleefden plezier aan het vrij schaatsen en al die andere geweldige activiteiten, die voor allerlei doelgroepen werden georganiseerd op de ijsbaan in Oudewater. Een aantal ondernemers droeg zorg voor de bekostiging, ruim honderd vrijwilligers zetten zich volledig in, net als veel organisaties, de horeca en natuurlijk waren daar alle schaatsers, schaatssters en curlers die het ‘feest’ compleet maakten. Alles was zeer geslaagd, maar dat zullen de meeste lezers zelf wel kunnen beamen, want meer dan half Oudewater zal er geweest zijn, maar de curling competitie is toch een hoofdstuk apart. (meer…)

Lichtjesloop van LOGO succesvol

Loopgroep Oudewater, LOGO, organiseerde afgelopen maandag een loop waaraan alle leden mee konden doen: de hardlopers, de powerwalkers en de nodig walkers. Zelfs niet-leden konden meelopen en ook daar werd gebruik van gemaakt. Waren er vorig jaar nog zo’n 25 met lichtjes omhangen deelnemers, dit jaar waren het er al tegen de 50. En op veel plekken werden ze door oplettende buurtbewoners enthousiast toegezwaaid. (meer…)

Sinterklaas in Oudewater

Een verslag van uw speciale verslaggever, Bert van der Horst

Zal toch maar eerst even Apeldoorn bellen.
Want ja, komt Sinterklaas wel naar Oudewater. Altijd spannend; maar we slaan er ons wel weer doorheen. We moeten wel. Dit keer geen stoomboot uit Spanje. Het paard, Ozosnel, had watervrees, zo bleek later; dus hij kwam in Nederland aan per stoomtrein. (meer…)