100e en laatste voorstelling op zaterdag 18 juni in de Heksenwaag

Op zaterdag 18 juni worden de laatste voorstellingen gespeeld in museum De Heksenwaag in Oudewater.

Om 13.30 uur is de voorstelling ‘Antje de Sprookjesheks‘ voor 4-8 jarigen en om 16.00 uur ‘750 jaar Heks‘. Daarmee wordt ‘750 jaar Heks’ de 100e en laatste voorstelling. Dan zit ook voor museum De Heksenwaag de viering van ‘750 jaar Oudewater’ erop, al blijft het verhaal van ‘750 jaar Heks’ van alle tijden.

Vroeger was de heks de zondebok

Maar wie is nu de zondebok en hoe eerlijk wegen wij?

2016_Heksenwaag_toostA. Schippers nieuwe boek over Juffrouw Hendriks 064In de benedenruimte met de historische weegschaal uit 1482 neemt Angelique Schipper het publiek mee door de tijd naar 750 jaar geleden: van 1265 – toen Oudewater stadsrechten kreeg – tot heden. Van de kruidenvrouw tot wie is de zondebok nu?

Vele bezoekers werden geraakt door de actualiteit. Angelique weet het publiek van het begin tot het einde te boeien met haar wisselingen in maar liefst zes personages en muziek op de accordeon. ‘Een zeer talige voorstelling’, zo twitterde de burgemeester van Oudewater, Pieter Verhoeve. ‘750 jaar Heks’ is voor iedereen van ca. 9-99 jaar.

Van sprookjesheks tot juffrouw HEndriKS

Op de bovenverdieping heeft ‘Antje de Sprookjesheks‘ al menig kinderfeestje opgeluisterd voor kinderen van ca. 4-8 jaar. In die voorstelling wil Antje graag een sprookjesheks zijn, want ze wil kunnen vliegen op een bezemsteel. Wat nu een sprookje is, geloofden mensen vroeger echt. De voorstelling is zeer interactief en ook een genot voor ouders en grootouders. Na de voorstelling kun je je laten wegen op de historische weegschaal en krijg je het aloude certificaat mee dat vele levens heeft gered. Onder de kinderen worden de boeken ‘Antje de Sprookjesheks‘ en ‘Juffrouw HEndriKS, de beuk erin!‘ verloot. Uit het onderzoek voor het kinderboek over juffrouw HEndriKS zijn de voorstellingen in de Heksenwaag voortgekomen. Daarnaast krijgen kinderen een gratis heksenijsje van ijssalon Roberto. De toegangsprijs is € 2,75 van 4-11 jaar en € 5,25 vanaf 12 jaar. Reserveren via www.hoenu.nl regio Utrecht of via museum De Heksenwaag www.heksenwaag.nl. De voorstellingen zijn een initiatief van Stichting Hollands Boegbeeld in samenwerking met museum De Heksenwaag en mogelijk gemaakt door het VSB-fonds, Janivo Stichting, Carel Nengerman Fonds, kfHein Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.


Jeugd- en familievoorstellingen Heksenwaag van voordekunst op Vimeo.

Bron: Angelique Schipper / Hollands Boegbeeld | 9 juni 2016
Foto: Bert van der Horst

Geef een antwoord