750 jaar Heks – een must voor iedereen

De jeugd- en familievoorstelling ‘750 jaar Heks’, gespeeld in de Heksenwaag is een must voor iedere inwoner van Oudewater en eigenlijk ook voor iedereen daarbuiten. Angelique Schipper weet de toeschouwers met een heel mooi spel en zang mee te nemen in een betoverend en tegelijkertijd verhelderend verhaal over de geschiedenis van de heks, maar legt tegelijkertijd de vinger heel duidelijk op één van de zere plekken in onze maatschappij. Heel veel volwassenen zijn al, met of zonder kinderen, gaan kijken; de meeste scholen uit Oudewater en ruime omgeving zijn al met klassen op bezoek geweest of hebben een datum vastgelegd. Terecht. Ongetwijfeld zal Antje de Sprookjesheks voor kinderen van 4 tot 8 jaar minstens zo boeiend zijn.

Jeugd- en familievoorstelling

In de folder staat: ‘De jeugd- en familievoorstelling ‘750 jaar Heks’ is voor iedereen vanaf 10 jaar die nieuwsgierig is naar de geschiedenis van de heks en wordt in de historische benedenruimte van de Heksenwaag gespeeld van 16.00 tot 17.00 uur. Je wordt meegenomen op een reis door de tijd: van 1265 tot nu, …’. Klopt helemaal; de kijker en luisteraar (Angelique begeleidt zichzelf op een accordeon) wordt vergast op een aantrekkelijk en boeiend spel, waarin juist voldoende informatie verwerkt zit. Maar er is meer.

Een boeiende én informatieve reis door de tijd

Oudewater_750-jaar-heks_DSCN0494Angelique Schipper neemt ons inderdaad mee op een reis door de tijd, maar ook op een reis naar het hoe en waarom van heksen, over God en het vermeende werk van de duivel – tenslotte moest iemand er de schuld van krijgen als er misoogsten waren of doodgeboren kalfjes; of niet soms?

Ze speelt op zeer overtuigende wijze onder andere Antje, het kruidenvrouwtje, de heksenvervolger Institoris, die ze zeer krachtige uitspraken weet te ontlokken en daardoor de toeschouwer even in verwarring brengt. Ze springt af en toe naar situaties in het heden, want krijgen niet nog steeds mensen de schuld, als zaken anders lopen dan wellicht gedacht.

Oudewater_750-jaar-heks

Even gemakkelijk als Angelique de waagmeester of een deemoedige, van hekserij beschuldigde Geertje van Woerden speelt, stapt ze over in de rol van een heks uit een bekend sprookje. Ze speelt een feeks, een helleveeg, een toverkol en wat dies meer. Ze doet dat goed en laat ons genieten van haar spel en haar verhaal, maar ze plant ook heel voorzichtig kleine zaadjes, waarvan ze ongetwijfeld hoopt dat er mooie bloemen uit tevoorschijn gaan komen, zonder dat daar enige tovenarij aan te pas komt, maar gewoon nuchter verstand.

De jeugd- en familievoorstellingen zijn te vinden in de evenementenkalender.
De voorstellingen vinden nog plaats tot en met medio 2016.

Natuurlijk is er ook meer te vertellen over de Heksenwaag.

Bron: Oudewater.net | 22 juni 2015

 

One thought on “750 jaar Heks – een must voor iedereen”

 1. Angelique Schipper zegt:

  Hartelijk dank voor dit mooie artikel! Wij hopen dat veel mensen uit Oudewater de voorstelling willen komen bezoeken.
  Zaterdag 4 juli en zondag 12 juli zijn de eerstvolgende speeldagen.
  Antje de Sprookjesheks 4-8 jaar om 13.30 uur en 750 jaar Heks voor 9-99 jaar om 16.00 uur.
  Entree museum De Heksenwaag 4-11 jaar € 2,50 en vanaf 12 jaar € 5,-

  Antje / Angelique

Geef een antwoord