Aangepast feestje tijdens Open Monumentendag Oudewater werd een groot succes op bescheiden schaal

Ja, het werd een feestje: door corona kon de opening slechts in klein comité plaatsvinden maar door de live-uitzending van Midland FM 107.5 kon iedereen uit Oudewater en omgeving meeluisteren naar de openingshandelingen van Open Monumentendag 2020.

Het feestje vond plaats in het Stadskantoor waar wethouder Bas Lont memoreerde aan een eigen klassenfoto uit zijn vroege jeugd; het opende momenten van herinnering en bezinning.
Julia Chorus overhandigde hem namens de werkgroep de themawandeling ‘leermonumenten’.
Middels deze themawandeling kunnen we Oudewater weer eens bekijken van een onverwachte kant: langs leerlooierijen en leerscholen.  Leer nieuwe kanten van de stad begrijpen. Zolang de voorraad strekt gratis af te halen bij de TIP. Ook nu nog!

In het stadskantoor hangt het schilderij ‘Het Weeshuis’. Daar had het gezelschap zich rond verzameld. Normaliter nooit te bezichtigen maar bij uitzondering mochten deze dag kleine groepen naar binnen. Na uitleg van dit schilderij, geschilderd door Hendrik van Ommen in 1651, door Nettie Stoppelenburg werd het gedicht ‘Momenten uit het verleden’ dat stadsdichteres Nelleke den Boer speciaal voor deze dag schreef, voorgedragen door Joke van Diest.

Na een kleine pauze vond de ‘leermonumentale’ quiz plaats via de ether, de kabel of internet.

Ondertussen konden de kerken al worden bezocht en uiteraard de musea Heksenwaag en Touwmuseum. In de kerken waren naast bezichtiging ook (kinder)concerten door organist Gerben van Mourik te beluisteren. Vanaf de stadstoren klonk om 13.00 uur een sprankelend beiaardconcert, bijgewoond door burgemeester Wim Groeneweg en genodigden. Beiaardier Bob van der Linde bracht een speciaal arrangement ten gehore dat was samengesteld door de gedecoreerden van 26 april jongstleden. En compilatie van de dag is, inclusief de leermonumentale quiz, te beluisteren via www.midlandfm.net

Tekst: Margo Stekelenburg | Eindredactie: Oudewater.net

 

Geef een antwoord