Aap Noot Scratch in de race voor Gouden C

Dit is een oproep om te stemmen voor de Cultuurprijs in het teken van inclusie! Doen dus! Dat kan onderaan deze pagina.

Het project ‘Aap Noot Scratch’ van Stichting Touwmuseum de Baanschuur uit Oudewater is één van de vijf genomineerden voor de Gouden C 2019. Met de Gouden C zet het Fonds voor Cultuurparticipatie één van de vele ondersteunde projecten op het gebied van cultuurparticipatie en cultuureducatie in de schijnwerpers met dit jaar als thema ‘inclusie’. De winnaar wordt bepaald door een combinatie van publieksstemmen en een jury. Op 13 juni, tijdens een online talkshow, weten we of Touwmuseum de Baanschuur de Gouden C in ontvangst mag nemen.

‘Aap Noot Scratch’ combineert erfgoededucatie met hedendaagse mediakunst. Met dit lesprogramma leren zij basisschoolkinderen spelenderwijs programmeren binnen het thema “100 jaar geleden”. Door deze combinatie maken de leerlingen kennis met verleden en heden en bereiden zij zich voor op de toekomst.

Saskia Wulterkens, cultuurcoach Oudewater: “onwijs leuk dat we genomineerd zijn voor de Gouden C. Ik ben super trots dat we scholen en erfgoed organisaties aan elkaar hebben weten te koppelen met ons project. Erfgoed aanbieden door middel van mediakunst maakt het voor kinderen extra leerzaam, doordat het zo leuk is en helemaal in hun beleefwereld past. Ze leren niet alleen over de geschiedenis van hun woonplaats, maar onbewust krijgen ze ook nog eens een groot deel van de 21e -eeuwse vaardigheden mee”.

Simone van Groenestijn (CYM Crea Computer): “De toekenning van de subsidie door het Fonds voor Cultuurparticipatie was voor ons al een belangrijke erkenning dat álle kinderen de kans moeten krijgen om op school te leren programmeren. Creatieve computervaardigheden zijn van groot belang om mee te kunnen doen in onze samenleving. De huidige tijd maakt dat nog eens extra duidelijk…”

De Gouden C

Voor de prijs komen alle in 2019 door het Fonds gesubsidieerde projecten in aanmerking. De shortlist van vijf projecten is samengesteld door medewerkers van het Fonds. Het publiek kan tot en met 31 mei meestemmen wie de Gouden C wint. De winnaar wordt uiteindelijk bepaald door een combinatie van publieksstemmen en een deskundige, onafhankelijke jury: Isis Geurts – artistiek leidster, Stichting Dans +, Mo Hersi – Matchmaker Cultuur Almere, Podiumkunstenaar en Anouk van Geffen – zakelijk leider KRACHTVOER Theater, Neuzen de pilot (winnaar Gouden C 2018). Zij beoordelen de projecten op innovatie, impact en inspiratie. De winnaar ontvangt een Gouden Stempel, ontworpen door kunstenares Katia Borghesi en een cheque ter waarde van € 1000,-.

Programma Cultuurparticipatie

De vijf genomineerde voor de Gouden C zijn voorbeelden hoe je kunst en cultuur voor diverse groepen mensen toegankelijk maakt. De komende jaren werken het ministerie van OCW, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het Fonds voor Cultuurparticipatie samen met partners aan het vergroten van de toegankelijkheid, zichtbaarheid en erkenning van cultuurdeelname in de samenleving. Door het verstrekken van subsidies, kennisdeling op de inzet van cultuur in het sociale domein en het zichtbaar maken van actieve cultuurparticipatie met o.a. de Iktoon-campagne.

De andere 4 genomineerden voor de Gouden C 2019

Project COHOST, De Niemanders van Wout Kemkens en Rocco Ostermann, Re-fill your cup with authenticity van Sharina Gumbs en Titanic van Jongerentheater KRANG.

Stemmen kan hier! Tot 31 mei!

Bron: Saskia Wulterkens  (Cultuurcoach Oudewater – Bibliotheek Het Groene Hart) | Eindredactie: Oudewater.net

Geef een antwoord