Ambassadeur voor 750 jaar stad – André Schoonderwoerd

Als André Schoonderwoerd vertelt over hoe het er tijdens het feest aan toe ging van 700 jaar stad is er bijna geen houden meer aan. Schoonderwoerd maakte 50 jaar geleden deel uit van de commissie die destijds het feest voorbereidde.

Omdat André Schoonderwoerd nu als ambassadeur voor Oudewater 750 jaar Stad opnieuw in de schijnwerpers staat duikt hij even in de doos met herinneringen.

Het verhaal van pater Janssen speelde een grote rol bij 700 jaar stad. ‘‘Het is jammer’’, zegt Schoonderwoerd ‘‘dat dit bijzondere verhaal niet goed bekend meer is.’’

Adrenaline

Verhalen rollen vanzelf over tafel van Mies Bouwman, de verlichte binnenstad, de kledij gemaakt door mevrouw Kamermans gevolgd door de mooie zwart-wit prentjes. “Het was gewoon een enorme adrenaline kick. Tot twee uur ’s nachts gingen we door en dan de volgende dag gewoon weer werken”. De gezelligheid hield hen op de been. ‘‘Net als nu was er een stichtingsbestuur en waren we zo’n twee jaar bezig met de voorbereiding’’, legt Schoonderwoerd uit.

“Ik heb er destijds enorm van genoten, want het organiseren vind ik fijn”. Op de eerste bijeenkomst over het feest van 750 jaar stadsrechten was Schoonderwoerd met zijn plakboeken en vele verhalen een gewaardeerde bezoeker.

Erkenning

Op 83-jarige leeftijd is hem wel gevraagd om nog een bijdrage te leveren, maar dat kan helaas niet meer. Het gaf hem erkenning dat er naar zijn ervaring gevraagd werd en uiteindelijk kreeg hij dit erebaantje als ambassadeur. “Ik sta eerlijk gezegd perplex dat het in deze tijd ook nog mogelijk is om zoveel vrijwilligers te vinden”.

Perfect

Hij was sceptisch in het begin maar ziet dat de organisatie perfect in elkaar zit. ‘‘Ze werken in de loop van het jaar naar een echte climax toe. Petje af voor de organisatie, het zit goed in elkaar.’’

Het liefst zou Schoonderwoerd een boek van al zijn herinneringen willen maken. “Ik denk dat het ook nu een zeer geslaagd feest gaat worden.”

Zenderstreek Montfoort & Oudewater | 3 december 2014

Geef een antwoord