Arminius krijgt nu ook een eigen beeltenis

Hij moest eens weten, Arminius. Na een naar hem vernoemd(e) huis, stoel, plein, jaar, stichting en lezing, krijgt de in Oudewater geboren theoloog nu ook een eigen kunstwerk. De beeldende vormgevers Els Verseveld en Jos Wensing vervaardigden een gelaagde roestvrij stalen buste van de remonstrant. Die krijgt een plaats aan – hoe kan het ook anders – het Arminiusplein.

Lezingen en debatten

Ook ruim vier eeuwen na zijn overlijden, blijkt Arminius (1560-1609) nog springlevend. Althans, zijn gedachtengoed. Een jaar lang geeft Oudewater aandacht aan één van zijn beroemdste zonen met lezingen en debatten. Op 6 februari stroomde het stadhuis vol voor de eerste Arminiuslezing met als titel: ,,Zijn wij ons brein de baas?”. En enkele weken geleden volgde de presentatie van de Stichting Arminius Oudewater. Die gaat actuele duiding geven aan het denken van de grondlegger van de remonstrantse kerk door verschillende activiteiten te organiseren.

Dordtse Synode

Zoals bekend speelden de leerstellingen van Arminius een grote rol bij de godsdiensttwisten tussen remonstranten en contraremonstranten tijdens het twaalfjarig bestand (1609-1621) in de 80-jarige oorlog. De Dordtse Synode veroordeelde de leer van Arminius, precies 400 jaar geleden.

Roestvrij staal

Wie wil weten hoe Arminius eruit zag, kan natuurlijk googelen. Dan poppen er diverse portretten op. Een van de getoonde olieverfschilderijen hangt in de raadzaal van het stadhuis in Oudewater. Afgeleid van die beeltenis laat Arminius zich nu ook in het straatbeeld zien. Zijn gelaagde roestvrij stalen buste krijgt een plekje aan zijn eigen plein: het Arminiusplein. Het kunstwerk – een creatie van Els Verseveld en Jos Wensing – kan een stootje hebben.

Onthulling

De onthulling staat gepland voor zaterdag 8 juni om 16.00 uur. Daar gaat nog een Arminiusconcert aan vooraf in het Oudewaterse stadhuis van 14.30-15.30 uur. Bas de Vroome (klavecimbel) en Anneke de Hoop (zang) brengen muziek van Sweellinck en Huygens ten gehore. Professor Van Lieburg (VU) geeft een korte lezing over de Dordtse Synode en Arminius. Na de onthulling heffen alle betrokkenen het glas in de naastgelegen Ontmoetingskerk. Iedereen is welkom. Bij voorkeur even aanmelden via arminiusoudewater@outlook.com.

Bron: gemeente Oudewater
Foto-onderschrift: Naast een olieverfschilderij in het stadhuis krijgt Arminius nu ook een roestvrij stalen buste.

One thought on “Arminius krijgt nu ook een eigen beeltenis”

  1. Arina zegt:

    Trots op m’n zus!!

Geef een antwoord