Bazel-Oudewater; 750 kilometer – deel 1

Dinsdag starten de mannen en vrouwen van ‘Hapsikee’ aan hun fietsreis van Bazel naar Oudewater; een afstand van 750 kilometer. Uiteraard in het kader van ‘Oudewater 750 jaar Stad’. Als alles goed gaat komen ze op zaterdag 6 juni, – juist Verenigingendag – om een uur of drie aan op het Evenemententerrein. Als het even mogelijk is willen we ze op de voet (!) volgen en zetten nieuwe informatie steeds in onze nieuwsrubriek. Als we het tenminste krijgen, want of dat gaat lukken is een tweede.

Veel voorwerk

Uiteraard is er al heel wat voorwerk aan vooraf gegaan als het op woensdag 27 mei behoorlijk druk is in ’t Hof van Hoenkoop’. Vooral mannen nog , in eerste instantie zijn kleding aan het passen voor de komende tocht van Bazel naar Oudewater. En het wordt steeds drukker. Er wordt geanimeerd gepraat in het bonte gezelschap van fietsers, verzorgers en de aanhang die dit keer ook meekwam.

Heel charmant, die zestien paraderende mannen en twee vrouwen in hun nieuwe wieleroutfit, met aan alle kanten de kaartjes er nog aan., die komende week echt moeten afzien. En natuurlijk ook de vier verzorgers die het team zullen begeleiden.

Oudewater-Basel 1-6-2015 042

Robbert-Jan Plas vertelt dat het eigenlijk bij SVO begonnen is. Samen met zijn ouders en broer Hans gingen ze al vroeg naar een kunstijsbaan. Ze zijn natuurlijk gaan schaatsen bij SVO en dat deden er meer. Ze hebben dat lang gedaan en het was heel leuk. Als jonge knul had hij natuurlijk ook een brommertje, maar na een poosje verkocht hij die en nam daarvoor in de plaats een racefiets.

Vriendenclub

Met een aantal vrienden gingen ze fietsen en daar sloten anderen zich bij aan. Ze rijden nu zeg maar ieder weekend met een hele club mensen een flink stuk. Ook Oudewaternaren die inmiddels niet meer hier wonen rijden nog steeds binnen de vriendenclub, want een vereniging is ‘Hapsikee’ niet echt.

Oudewater-Basel 1-6-2015 046

Als voorbereiding voor deze tocht hebben ze toch wel afstanden van 140, 150 km afgelegd, vertelt Robbert-Jan enthousiast. Overigens, zegt hij, fietsen ze zelfs in de winter. Dan gaan de racefietsen op stal en komen de mountainbikes tevoorschijn. Je komt dan onder de modder thuis, maar je ziet enorm veel: hazen en zelfs af en toe een buizerd. We genieten niet alleen van het fietsen, maar ook van wat we zien. “in dit drukste stukje van Europa, heb je nog zo veel mooie rustige groene plekken. Je ziet trouwens hoe mooi de Krimpenerwaard en de Lopikerwaard zijn.” Hij geniet zichtbaar, als hij dit vertelt.

Met onze club zijn ze gaan schaatsen op bijvoorbeeld de Weissensee en gaan fietsen op de Alpe d’Huez en vorig jaar in Italië, bij Bormio. Dat is een wintersportplaats en toen zij er in juni waren lag er op 2900 meter nog sneeuw. “Eenmaal boven was je echt helemaal leeg. En dan weer naar beneden; prachtig.”

De laatste afspraken

Inmiddels heeft iedereen die meegaat de juiste kleding gevonden zijn ze klaar om maandag op de trein naar Bazel te stappen. Maar eerst moet de team-auto nog onthuld, de sponsors Smit BV en Ceifer, bedankt en de laatste afspraken gemaakt worden.

Wordt vervolgd….

Bron: Redactie Oudewater.net | 28 mei 2015
Foto’s: Bert van der Horst

 

Geef een antwoord