Beeld voor Oudewaters ‘zoon’ Arminius

Zaterdag wordt een muurplaat onthuld van waarschijnlijk de beroemdste inwoner van Oudewater: Jacob Hermans. Beter bekend als Jacobus Arminius.

Oudewater is zich bewust van haar historie, vertelt burgemeester Pieter Verhoeve (SGP). Het nieuwe beeld –een roestvrijstalen muurplaat met imprint van Arminius– krijgt een plek aan het Arminiusplein. En elders in de stad staat het Arminiushuis. In dat geboortehuis van de theoloog is nu een restaurant gevestigd. „Bij de vorige eigenaar”, vertelt Verhoeve, „kon je kiezen tussen de ”uitsmijter Gomarus” of de ”schnitzel Arminius”.”

De theoloog Arminius had in Oudewater zijn wieg rond 1560. Lang woonde hij er niet; na het vroege overlijden van zijn vader vond hij onderdak in Utrecht. Op vijftienjarige leeftijd –toen net student in het Duitse Marburg– bereikten hem berichten van een door de Spanjaarden aangericht bloedbad in zijn geboortedorp, bekend geworden als de Oudewaterse moord. Toen Arminius terugkeerde, ontdekte hij dat ook zijn moeder en overige familie was omgekomen.

„Onder meer vanuit die ervaring concludeerde Arminius dat de mens verantwoordelijk moest zijn voor het kwaad en niet God. Zo kwam hij tot zijn ideeën over de vrije wil”, zegt Verhoeve. Zijn geboortestad volgde hem theologisch niet, vertelt de burgemeester. „Oudewater was tijdens de periode van de Synode van Dordrecht flink contraremonstrants. In de kerk waar Arminius waarschijnlijk eens gedoopt werd, staat nu –o ironie– de preekstoel uit de Grote Kerk van Dordrecht uit de tijd van de synode.”

Vervolg artikel lezen? Klik hier!

Bron: Reformatorisch Dagblad | Vrijdag 7 juni 2019

Geef een antwoord