Belangstelling voor aantrekkelijk Oudewater groeit

Dat Oudewater een bijzonder prettige stad is om in rond te wandelen, je er doorheen te laten varen en om van een klein hapje of een uitgebreide culinaire maaltijd te genieten, weten veel inwoners én bezoekers al heel lang. Uit recente cijfers blijkt dat steeds meer mensen al dat aantrekkelijke, dat deze kleine pittoreske stad aan de Hollandse IJssel te bieden heeft, zelf willen ervaren.

De stijging van het aantal mensen dat met de auto, fiets of boot naar Oudewater komt is uiteraard niet goed vast te stellen. Het is echter wel een feit dat er een forse stijging plaatsvindt van mensen die een arrangement in Oudewater boeken. Het afgelopen jaar is het aantal verschillende arrangementen van ruim veertig naar ruim zestig gestegen. En dat heeft een omzetstijging gegeven van maar liefst 80%. Het meest populair was en blijft de stadswandeling met een ervaren gids; 70% van de bezoekers die van een arrangement gebruik maakte koos daarvoor. Bij de lokale horeca, die bijzonder goed aangeschreven staat, werd bijna 60% van het totale budget uitgegeven.

Grachtenvaert-2-Oudewater-Paard en eend beweging 17-1-2016 094

Maar ook de Grachtenvaert (met ae, graag) blijkt bijzonder geliefd, ruim 40% wil zo’n rondvaart wel eens meemaken. Als we alleen naar de cijfers kijken, lijkt het alsof de musea in Oudewater enigszins achterblijven en de bezoekersaantallen zelfs dalen. Maar schijn bedriegt, want het toenemend gebruik van de museumkaart geeft een vertekend beeld. Ook de musea, weten we, delen in de stijging van de bezoekersaantallen.

Diverse arrangementen

Tot zo ver even de cijfers. Bij de arrangementen moet duidelijk niet alleen gedacht worden aan een simpele, maar o zo boeiende stadswandeling onder leiding van een gids, maar ook aan de culinaire stadswandeling ‘Happen en Stappen‘. Dit is een combinatie van een prachtige rondwandeling én lekker eten in gerenommeerde Oudewaterse restaurants. Iets daar tussenin is ook mogelijk: ‘Hap en Stap‘ staat voor een culinaire lunch met stadswandeling in de ‘Parel van het Groene Hart’.

touwmuseum_oudewater

Je kunt Oudewater overigens op heel verschillende manieren bekijken, ook vanaf het water, en dat is kennelijk behoorlijk in trek. Iedereen weet trouwens ook dat Oudewater bekend staat als ‘Heksenstad’, terwijl het eigenlijk juist zo is dat in Oudewater helemaal nooit iemand het ‘Certificaet van Weginghe’ onthouden is en er dus in deze stad nooit iemand geweest is die het stempeltje heks toebedeeld heeft gekregen; Oudewater was juist altijd een heel rechtvaardige stad. Het arrangement ‘Alles over heksen in Oudewater‘ is alleen daarom al een echte aanrader. Een ‘Dagje touw in Oudewater‘ biedt, naast een heerlijke koffietafel, een verbluffend verhaal over hoe decennia lang de fabricage van touw zo’n grote rijkdom bracht en zo Oudewater tot de prachtige stad maakte, die het nu nog steeds is. Die geschiedenis valt nog overal in de stad te ontdekken. Er blijken, bij navraag, nog heel veel meer leuke arrangementen mogelijk; ze zijn bij TIP (Toeristische Informatie Punt Oudewater) of op Oudewater.net te vinden.

Oudewater-Arminiushuis op de marktCulinair Oudewater

De omzet van de landelijke VVV Dinercheque groeide met ruim 6%. Bij de Oudewaterse horeca-aangelegenheden steeg de omzet van verkochte dinerbonnen van € 5.000 naar € 8.000; een stijging van 60%.

De lokale horeca is niet alleen daarover verheugd, maar ook over de stijging van de besteding van die bonnen; die blijft namelijk grotendeels in Oudewater, Montfoort en Linschoten. Die besteding bij de lokale horeca steeg van 40% naar bijna 60%!

Grote stijging van aantal bezoekers bij TIP en op Oudewater.net

Dat met de stijgende bezoekersaantallen hét webportaal voor bezoekers en inwoners, Oudewater.net, en het Toeristische Informatie Punt Oudewater meer bezocht werden, zal geen verbazing wekken.

Heksenwaag-Oudewater-Paard en eend beweging 17-1-2016 092

Terwijl in de jaren 2009 tot en met 2013 het aantal bezoekers bij TIP net boven de 8.000 per jaar zat en de groei wel al merkbaar was, bleek een stijging tot meer dan 10.000 bezoekers in 2015 toch bijzonder verheugend. Ook het e-mailverkeer met TIP is sterk toegenomen, ondanks het ook enorm toegenomen aantal bezoekers op Oudewater.net. Het aantal sessies daar steeg met meer dan 100% van een kleine 30.000 in 2014 tot ruim 76.000 in 2015 en datzelfde geldt voor het aantal paginaweergaven: van zo’n 83.000 tot ruim 192.000. Wellicht, zo menen insiders, is deze stijgende belangstelling voor Oudewater als toeristische trekpleister mede te danken aan de samenwerking tussen alle partijen die hier hun steentje aan willen bijdragen. Binnen o.a. het TCPO (Toeristisch en Cultureel Platform Oudewater) en STRO (Stichting Toerisme en Recreatie Oudewater) wordt hard gewerkt om Oudewater nog duidelijker op de kaart te zetten. Of het nu door deze inspanningen komt, kun je natuurlijk nooit met zekerheid zeggen, maar de belangstelling voor Oudewater zit zeker in de lift.

 Bron: Cijfers STRO, TIP en Oudewater.net | 19 januari 2016
Tekst: Aad Kuiper | Foto’s: Bert van der Horst en archief

Geef een antwoord