Bevrijdingsconcert Oudewater 2018

Op 5 mei 2018 om 3 uur vond het bevrijdingsconcert in Oudewater plaats in het stadhuis door de Academie Muzikaal Talent oftewel AMT. Alle stoelen waren bezet op deze zonovergoten zaterdagmiddag bij het concert dat werd aangeboden door het 4 en 5 mei comité.

5 mei stadhuis 5-5-2018 049 (2)

Het bleek de moeite waard.

Erica Waardenburg, directrice van AMT, heette iedereen welkom en vertelde dat het thema ‘Vrijheid’ het belangrijkste was deze middag, waarop het bevrijdingsconcert Oudewater 2018 plaatsvond. Daarna stelde zij de eerste pianist aan ons voor: Radu Ratering, 13 jaar.

5 mei stadhuis 5-5-2018 029 (3)Radu Ratering, piano

Deze jonge man had een bijzonder jaar achter de rug; was eerste op het Prinses Christina concours, haalde ook eerste prijs bij het Koninklijk Concertgebouw concours. “En toch moet je vandaag even spelen,” grapte mevrouw Waardenburg.

De jongeman vertelde vlot wat en waarom hij deze stukken ging spelen: werken van Brahms, Debussy, Tan Dun en Hans Gat. Omdat het verschillende delen van de wereld laat zien die vredig met elkaar kunnen samenwerken. En het belangrijkste van oorlog is i stadhuis 5-5-2018 035 (3)om veel meer vrede te creëren voor een gelukkige samenleving. Aldus de 13-jarige die geboren is in Utrecht en in zijn tweede jaar op het Calscollege in Nieuwegein zit en als het mogelijk is ook nog 5 uur per dag op zijn geliefde piano speelt. Na zijn spel was het niet verwonderlijk dat er een daverend applaus opsteeg. Volwassen vingers die over de 88 toetsen gleden.

Kamermuziek op het Bevrijdingsconcert

5 mei stadhuis 5-5-2018 038 (3)

Daarna was het de beurt aan kamermuziek. Hierbij vertelde mevrouw Waardenburg dat het AMT kamermuziek hoog in het vaandel heeft staan. Maar het is ook moeilijk omdat er geoefend moet worden. En iedereen begrijpt dat, als je op school zit en er moet voor een optreden minimaal 3 dagen geoefend worden, dat best lastig is. Het voordeel van deze drie dames is dat Eline Schoonhoven en Charlotte Schoonhoven zusjes zijn en Maaike Oosterman op klarinet altijd wel wil spelen. Eline viool, 17 jaar, en Charlotte cello, 16 jaar, zitten allebei op het Stedelijk Gymnasium in Leiden en spelen ook in het Jeugdorkest Nederland. Ook zij zijn vroeg met de muziek in aanraking gekomen op respectievelijk hun 4de en 5de levensjaar. Maaike gaat naar de 5 klas VWO op het Farel College in Amersfoort. In het programmaboekje stond het een en ander verkeerd gemeld, maar wie maalt daar nog om als je dit drietal hebt horen spelen. Bewonderenswaardig hoe deze drie de instrumenten kunnen laten klinken.

Philip Karmanov

5 mei stadhuis 5-5-2018 041 (2) 5 mei stadhuis 5-5-2018 030 (3)

Daarna was het de beurt aan de tweede pianist Philip Karmanov, geboren in Utrecht in 2004 dus ook 13 jaar en hij zit op het Christelijk Gymnasium in Utrecht.

Voor deze jonge pianist is Beethoven de meest geliefde componist. Het is maar goed dat Beethoven zo veel heeft geschreven, aldus mevrouw Waardenburg. Philip begon te spelen op zijn 6de jaar. Toen hij bij zijn opa en oma in Rusland was in 2015 heeft hij workshops gevolgd en in juli 2016 mocht hij optreden op het zomerfestival in Sint-Petersburg. En men heeft hem toen  aangeraden meer met zijn talent te gaan doen. Hij is dan ook erg blij dat hij mag studeren op het AMT. Hij speelde voor ons Sonate nr. 8 in C op 13 Pathetique. Een enkele misslag was te horen, want het blijft mensenwerk. Wat een kanjers en op deze leeftijd, allemaal heel bijzondere talenten.

Fama Koning en Hilde Stolker

Nu was het de beurt aan de jongste van dit muzikaal geweld. De 12-jarige Fama Koning op cello, begeleid door de vaste pianiste Hilde Stolker. Deze laatste is de vaste begeleidster van AMT en wereldreiziger. Ze speelde lange tijd in Manilla op de Filipijnen en heeft zelfs een aanbod gekregen om 5 jaar lang over de hele wereld te spelen. Gelukkig heeft ze dit niet gedaan, aldus mevrouw Waardenburg.

5 mei stadhuis 5-5-2018 043 (2)

Fama, geboren in 2005 in Utrecht, zong veelvuldig op 4-jarige leeftijd met haar moeder en speelde piano met haar vader. Op haar 7de koos ze voor de cello en in maart 2015 zong ze met het jongerenkoor onder leiding van Madelene Inge Houz de Mattheus Passion. Fama ging voor ons Sicilienne spelen. “Want,” vertelde ze, ” het is een dans en dan voel ik me vrij en blij.  En de Meditation is een meditatie en bevrijd je geest als het goed is en voel ik mij opgetild en lichter.”  Tot zover de 12-jarige Fama. Mevrouw Waardenburg memoreerde ook nog Herman Krebbers. Hij is onlangs op 94-jarige leeftijd overleden De bekende violist die dit heel erg vaak prachtig heeft gespeeld. Ze vond dat dit stuk maar opgedragen moest worden aan hem. Aldus geschiedde.

Steffie de Koning, altviool

De laatste deelnemer was Steffie de Koning altviool en 16 jaar.

5 mei stadhuis 5-5-2018 047 (2) 5 mei stadhuis 5-5-2018 044 (3)

Ook zij werd begeleid door Hilde Stolker op de piano. Steffie woont in Delfgauw en gaat naar de 4de klas van het Erasmuscollege in Zoetermeer. Zij speelde voor ons Trauermusik. Er zit een dodenmars in en je kunt horen dat ze boos is. En inderdaad dat was duidelijk herkenbaar: uit haar altviool klonken prachtige donkere klanken. Ze speelt niet alleen klassieke muziek. Via school speelt ze in een band en is lid van Belle Epoque. Een ensemble dat Franse chansons ten gehore brengt. Ook heeft ze eerste prijzen gewonnen op het Britten Altviool Concours in 2013 en 2015. Ze speelde voor ons Trauermusik scène het ballet, opus 100. Jammer; het was afgelopen; iedereen heeft intens genoten en was diep onder de indruk.

Als dank kregen de deelnemers aan het Bevrijdingsconcert Oudewater 2018 nog een lekkernij in de vorm van gebouwen van chocola. Na eerst uitgesproken te hebben dat Oudewater een prachtige stad is en zeker de moeite van een bezoek waard is, kregen mevrouw Waardenburg en Hilde Stolker van Ans Konings een prachtig boeket bloemen uitgereikt.

Informatie over de muzikanten kunt ook vinden op de website van AMT.

Eindredactie: Oudewater.net | 12 mei 2018
Tekst, foto’s en film: Bert van der Horst

One thought on “Bevrijdingsconcert Oudewater 2018”

  1. Ans Konings zegt:

    Bert…..wat heb jij dit mooi verwoord.
    En prachtige foto’s .
    Thanks Ans

Geef een antwoord