Bezoek van Koning Willem-Alexander aan de stad Oudewater

Op 3 juli 2015, de dag waarop de verjaardag van de stad Oudewater gevierd werd, is het zonovergoten en stroomden de genodigden vanaf half 1 naar de Grote Kerk. Meer dan 600 mensen, feestelijk gekleed, vrolijk, nieuwsgierig en toch ook soms opgewonden vanwege het bezoek van Koning Willem-Alexander namen plaats in de kerk. Op de Markt en bij de kerk stonden enorme grote schermen zodat niemand iets hoefde te missen van de ceremonie. In het voorprogramma speelde stadsbeiaardier Gildas Delaporte verschillende liederen.

De ontvangst van de koning

Oudewater-koning-Arminiusplein-IMG_1658Om 14.00 uur arriveerde de koning. De grote menigte die langs de dranghekken stond te wachten verwelkomde de koning met een warm applaus en gaf hij links en rechts enkele toeschouwers een hand. De rode loper lag uitnodigend naar de ingang van de kerk.

Daar, in de St. Michaëlskerk, verwelkomde Ineke Raaijmakers, gastvrouw van de Stichting Oudewater 750 jaar Stad, de koning namens ‘750’, de Stichting Oranje Boven en de gemeente Oudewater. Vervolgens werd de koning van harte welkom geheten door de burgemeester van Oudewater, mr. drs. P. Verhoeve, die zoals bekend , een vlot spreker en een mooi verteller is.

Prof. dr. H. Pleij, Herman Pleij

Oudewater-koning-Pleij-IMG_1655Daarna kreeg prof. dr. H. Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse Letterkunde, de gelegenheid zijn bijzonder passende bijdrage aan de feestelijkheden te leveren.

Onder de titel: ‘1572; de geboorte van Nederland?’ gaf prof. Pleij op zijn bekende humoristische wijze een bijzonder boeiende lezing met leuke kwinkslagen naar deze periode.

Het koperkwintet van de Koninklijke Marinierskapel bracht de Ouverture  HMS Pinaforce ten gehore. Een prachtig muziekstuk dat geweldig mooi klonk in de akoestiek van de kerk.

De vrijheidsakte

Daarna werden de burgemeesters uitgenodigd om naar voren te komen en namens de twaalf Hollandse steden die in 1572 deelnamen aan de Eerste Vrije Statenvergadering wederom een vrijheidsakte te ondertekenen. Tijdens dit protocol zong het projectkoor onder leiding van Monique van den Hoogen het Geuzenlied dat gemaakt werd naar aanleiding van de Moord van Oudewater (1575). Een mooi lied dat op meer dan professioneler wijze werd uitgevoerd. De twaalf burgemeesters van de steden die destijds, in 1572 de eerste waren die voor de Prins van Oranje kozen, ondertekenden namens die twaalf steden opnieuw een vrijheidsakte en overhandigden die aan koning Willem-Alexander.

J.P. van der Lee en de Oudewaterse Moord

Nadat verteller Bert Vermeij, in prachtige historische kledij als de figuur van J. P. van der Lee, een geweldig verhaal bracht over het hoe en waarom van de Oudewaterse Moord, werd het verjaardagslied Oudewater gezongen door Kirsten Vermeij en Danielle Stellingwerf. Dit lied is speciaal gecomponeerd voor de viering van 750 jaar stadsrechten voor de basisschoolkinderen van Oudewater.

De commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, dhr. W.I.I. van Beek, hield een korte felicitatietoespraak waarna gezamenlijk het Wilhelmus gezongen werd onder begeleiding van zowel het Koperkwintet van de Koninklijke Marinierskapel als Stadsorganist Gerben Mourik.

Een rondwandeling die menigeen zich lang zal heugen

Oudewater-koning-treatief-IMG_1635De koning verliet de kerk en maakte een rondwandeling door Oudewater; in de straten waar hij doorheen wandelde hing een mooi oranje touw, gemaakt door de touwfabriek. En daarachter duizend schoolkinderen met oranje petjes op (gesponsord door de touwfabriek) en minstens net zo veel volwassenen. Hij liep via de Wijdstraat, de Visbrug en de Korte Havenstraat naar een watertappunt met een beeld dat de koning zou onthullen. Maar eerst nog werd hij vanuit het stadhuis toegezongen door een koor van Stichting Treatief Producties.

De koning kon deze prachtige uitvoering duidelijk waarderen.

De warmste plek

Na die onthulling van het watertappunt ‘Rebecca’ stapte de koning in de Geelbuik. Maar eerst roemde hij de inwoners van Oudewater nog even heel duidelijk: “de gemeenschappelijkheid van deze stad straalt ervan af” en “Als we hier vandaag gaan meten, dan moet dit de warmste plek zijn…, de gastvrijheid, de warmte van alle inwoners…”.

“Moet u zich niet insmeren?”, vroeg een kind nog aan de koning voor hij met een klein gezelschap richting Arminiusplein voer.

Oudewater-koning-visbrug-IMG_1652

Langs de IJssel stond het ook weer vol met belangstellenden die de koning toejuichten. De koning sloot zijn bezoek aan Oudewater af in Abrona waar hij in een besloten bijeenkomst met enkele genodigden even zou napraten. Dat werd een drie kwartier. Kennelijk vond hij het hier echt gezellig.

Goed geslaagde coproductie

Op de Markt, waar iedereen alles kon volgen via grote schermen, was het gezellig druk en dat bleef het,  zoals altijd in Oudewater. Met een hapje, een drankje en afwisselende muziekgezelschappen en gezellig straattoneel. Een prima coproductie van de gemeente Oudewater, Stichting Oudewater 750 jaar Stad en Oranje Boven.

Bron: redactie Oudewater.net | 4 juli 2015 

One thought on “Bezoek van Koning Willem-Alexander aan de stad Oudewater”

  1. Republikein zegt:

    Raar dat het tegengeluid hier helemaal niet in wordt genoemd. Er stond toch ook een kraam met republikeinen? Waarom mag dat niet genoemd worden?

Geef een antwoord