Binnenstad klaar voor de volgende verbeterslag

De binnenstad krijgt steeds meer de vorm en uitstraling die veel inwoners, ondernemers en het gemeentebestuur voor ogen hebben. Een winkel- en verblijfsgebied waar het goed toeven is. Niet alleen voor Oudewaternaren, ook voor bezoekers. ,,Maar de opwaardering van het stadshart is nog niet af,’’ neemt wethouder Bert Vermeij alvast een voorschot op toekomstige verbeteringen.

Wat is het toch lekker shoppen in de binnenstad. Geen wonder, met zo’n gevarieerd winkelaanbod. De fiets blijft achter in de beugel. Van enkele ondernemers had de auto meer ruimte mogen krijgen, maar de vierwielers zijn aangewezen op plekken voor kort parkeren. Op de goed gevulde terrassen babbelen toeristen na over de stadswandeling die zij net hebben gemaakt. ‘Hé, zit daar een bekende?’ Ja hoor. Even gezellig bijkletsen. Drankje erbij. Onder de luifel van de Heksenwaag wisselen oudere geelbuiken de laatste nieuwtjes uit. Aan de andere kant van de straat monsteren opvarenden aan voor een Grachtenvaert. Jongeren likken aan een ijsje, terwijl ze over hun mobieltje sweepen. De BOA houdt een oogje in het zeil. Een stralend bruidspaar poseert op het stadhuisbordes. Vanaf zijn sokkel knikt Swiebertje instemmend. Uit de kerktoren klinkt het carillon, de zon streelt de historische gevels. Wat een sfeertje in die binnenstad. Daar wil je zijn.

Na de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen aan het Plesmanplantsoen, het verbeteren van de bestrating rond de bomen, het verwijderen van overbodige verwijs- en verkeersborden en de plaatsing van extra fietsenrekken, staan voor het stadshart verdere verbeteringen op stapel. Allemaal gericht op het beleven van de binnenstad. Wethouder Bert Vermeij geeft over deze verbeterslag alvast een doorkijkje. ,,In overleg met alle betrokkenen gaan we de overgebleven parkeerknelpunten aanpakken en kijken we of we ervaring kunnen opdoen met het gedeeltelijk autoluw maken van de binnenstad. Ook willen we de routing verder verbeteren en de toekomstige functie van de Romeijnbrug bepalen. We doen dat stapje voor stapje, maar wel met een duidelijk doel voor ogen, namelijk het vergroten van de vitaliteit van de binnenstad.’’

Eerst gaat Stedin de leidingen in de binnenstad vervangen. Wanneer deze netbeheerder voor elektriciteit en gas de schop in de grond zet, is nog niet bekend. Wel dat de gemeente het straatwerk verbetert en de andere maatregelen verder uitwerkt, zodra Stedin klaar is.

Bron: gemeente Oudewater | 18 september 2015
Foto: Alex de Kuijper

3 thoughts on “Binnenstad klaar voor de volgende verbeterslag”

 1. Kees Winterswijk zegt:

  Ik las dat stedin kabels gaat vervangen in de binnenstad, is het dan niet handig om gelijk ook in de binnenstad glasvezelbekabeling aan te leggen? Hoeft het maar één keer open.
  Ook een vraag over het auto luw maken in de binnenstad, ik heb mijn bedrijf op de Noorder Kerkstraat.
  Daar is de parkeerdruk al hoog, staan nu al vaak auto’s die voor mijn inrit/uitrit parkeren zodat mijn leverancier niet met een pallet naar binnen kan. Houden jullie daar ook rekening mee? Of doen we alles voor de toeristen , middenstand in het centrum?
  M.v.g
  K.Winterswijk

 2. Maria zegt:

  De straten in de binnenstad zijn inderdaad aan verbetering toe ,maar ga de stad niet afsluiten voor de auto hoe moet het dan als je ouder bent of wordt,kun je dan niet meer bij de winkels (mijn winkel) komen? Nee het is nu eerlijk verdeeld,de horeca heeft zijn terrasjes,laat de andere ondernemers hun paar parkeerplaatsen voor hun klanten behouden(zeker voor de ouderen)

 3. Bert van der Horst zegt:

  Minder……. Geheel geen auto’s rond de markt .De anderhalve die er nu rijd daar kan je je winkel toch niet van laten draaien. Laden en lossen moet natuurlijk altijd kunnen .Of mensen die minder mobil zijn. Een zomer stop voor de Auto zou ook nog een optie zijn.

Geef een antwoord